facebook pixel

Δωδεκαωρη παυση των εχθροπραξιων στη Λωριδα της Γαζας απο τις 07.00 το Σαββατο ανακοινωσε ο Μπενιαμιν Νετανιαχου

Διπλωματικοί χειρισμοί με φόντο τις σφαγές στη Γάζα

Ενώ οι βομβαρδισμοί της Λωρίδας της Γάζας συνεχίζονται από τις ισραηλινές δυνάμεις με την Χαμάς να απαντά και ο αριθμός των νεκρών αυξάνει, οι μεσολαβητικές προσπάθειες για την επίτευξη αρχικά εκεχειρίας και στη συνέχεια ειρήνευσης μεταφέρονται από το Κάιρο στο Παρίσι.

Η πρόταση εκεχειρίας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι φαίνεται να απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ αλλά παραμένει στο τραπέζι ως κείμενο προτάσεων προς συζήτηση ενώ η Χαμάς από την δική της πλευρά δεν την έχει σχολιάσει επίσημα.

Την αίσθηση ότι έχουν αρχίσει να γίνονται βήματα στην κατεύθυνση της συμφωνίας μετέδωσε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ο οποίος σε συνέντευξη τύπου το βράδυ της Παρασκευής στο Κάιρο δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί "σοβαρή πρόοδος" στις διπλωματικές προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα, όμως απαιτείται ακόμη να γίνει αρκετή δουλειά.

Δήλωσε πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να εργαστεί ώστε να βρεθεί μια λύση και ζήτησε να κηρύξουν οι δύο πλευρές επταήμερη εκεχειρία.

Όπως είπε ο Τζ. Κέρι, υπάρχουν ακόμη διαφωνίες όσον αφορά τη «διατύπωση» για την εκεχειρία, όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχει το πλαίσιο που θα οδηγήσει σε μια επιτυχή λύση του προβλήματος. Ο ίδιος ωστόσο υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν απέρριψε κάποιο αμερικανικό σχέδιο εκεχειρίας, αλλά μόνο κάποιες διατυπώσεις, καθώς δεν του είχε υποβληθεί κάποια επίσημη πρόταση. 

Αποκάλυψε μάλιστα ότι λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο συνομίλησε με τον Μπ. Νετανιάχου ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για απόρριψη του σχεδίου από το Ισραήλ είναι λανθασμένες. «Πρόκειται για λάθος, για ανακρίβεια. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε», τόνισε.

Αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα στο Reuters είπε ότι το Ισραήλ θέλει να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις πριν συμφωνήσει στον τερματισμό των εχθροπραξιών. Η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ μετέδωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να παραμείνει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας για να συνεχίσει την καταστροφή των σηράγγων που έχει κατασκευάσει η Χαμάς.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε, μιλώντας  στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει μια 12ωρη παύση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας στις 07.00, ώρα Ελλάδας το Σάββατο.

Οι διπλωματικές προσπάθειες μετά την Αίγυπτο θα «φιλοξενηθούν» στη Γαλλία όπου το Σάββατο θα γίνει διεθνής σύνοδος με στόχο να επιτευχθεί μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας το συντομότερο δυνατόν.
Στη σύνοδο αυτή αναμένεται να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία και το Κατάρ, δύο χώρες που διατηρούν καλές σχέσεις με τη Χαμάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι από το Κάιρο θα μεταβεί στο Παρίσι για να συναντηθεί με τους ομολόγους του της Τουρκίας και του Κατάρ. Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να παραβρεθεί και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Κάιρο το βράδυ της Παρασκευής, έκαναν έκκληση για τη διακοπή των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας για διάστημα επτά ημερών.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή