facebook pixel

Κάθε σπίτι στην Ολλανδία «άγγιξε» η τραγωδία του Boeing 777

Σε κλίμα θλίψης και οργής έφτασαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Αϊντχόβεν, της Ολλανδίας, με στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη, οι πρώτες σοροί των θυμάτων από το αεροσκάφος της Malaysia Airlines που καταρρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα στην ανατολική Ουκρανία.

Οι καμπάνες σήμαιναν πένθιμα και οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες στη μνήμη των 298 ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν η πτήση MH17 συνετρίβη στα ανατολικά του Ντονέτσκ. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ολλανδία κηρύσσει εθνικό πένθος μετά τον θάνατο της βασίλισσας Βιλελμίνης το 1962.

Ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τέθηκαν επικεφαλής των αξιωματούχων που υποδέχτηκαν, με στρατιωτικές τιμές,  τα 40 λιτά, ξύλινα φέρετρα που έφτασαν από το Χάρκοβο. Αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, όχι μόνο στο αεροδρόμιο αλλά επίσης και σε γραφεία, σε εργοστάσια, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, ακόμη και στους δρόμους, στρατιώτες και πεζοναύτες ανέβηκαν στο ολλανδικό Hercules C-130 και στο αυστραλιανό Boeing C-17 για να μεταφέρουν στις 40 νεκροφόρες τα φέρετρα. Πολλοί συγγενείς θυμάτων ήταν επίσης παρόντες στο αεροδρόμιο.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός σημείωσε ότι μολονότι ορισμένοι από τους επιβάτες μπορεί να αναγνωριστούν αμέσως, ενδέχεται να περάσουν πολλές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο των ιατροδικαστών. Η Ολλανδία μετρά 193 θύματα και, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανς Τίμερμανς, σχεδόν κάθε οικογένεια στη χώρα των 15 εκατομμυρίων κατοίκων ξέρει κάποιον που σκοτώθηκε ή γνωρίζει τους συγγενείς του.

Στο Αϊντχόβεν ήταν παρόντες εκπρόσωποι από πολλές χώρες, πολίτες των οποίων επέβαιναν στην πτήση MH17, όπως ο γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας Πίτερ Κόσγκροουβ. Οι σημαίες των χωρών αυτών κυμάτιζαν επίσης μεσίστιες στο αεροδρόμιο.

Στο πεδίο των ερευνών η Βρετανία παρέλαβε τα δύο "μαύρα κουτιά" από το Boeing 777 από την Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων της Ολλανδίας στην Πτέρυγα Ερευνών Αεροπορικών Δυστυχημάτων στο Φάρνμπορο, για να υποβληθούν σε ανάλυση.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι θα χρειαστεί ένα 24ωρο για να αντληθούν τα δεδομένα από τα «μαύρα κουτιά», αλλά δεν γνωρίζει αν η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και στα δύο. Στη συνέχεια, τα δεδομένα θα σταλούν για ανάλυση στη διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων που ερευνά τα αίτια της συντριβής του Μπόινγκ.

Οι Ολλανδοί ερευνητές που εξετάζουν τα αίτια της συντριβής της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία ένδειξη ότι υπήρξε επέμβαση στο «μαύρο κουτί» που καταγράφει τις συνομιλίες του πληρώματος μέσα στο πιλοτήριο.

Το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι ανέλαβε επικεφαλής της διεθνούς έρευνας που θα διεξαχθεί για την τραγωδία συντονίζοντας ομάδα 24 ερευνητών από την Ουκρανία, την Μαλαισία, την Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Ρωσία, όπως και τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε το Κίεβο ότι παραποιεί τις πληροφορίες που διαθέτουν οι ουκρανικές αρχές από την υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας όσον αφορά τη συντριβή του Βοεινγ 777 για την οποία οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται, επιρρίπτοντας την ευθύνη η μία στην άλλη.

Την Δευτέρα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε την υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Ουκρανίας ότι άλλαξε την πορεία του αεροπλάνου, βγάζοντάς το από τον συνήθη αεροδιάδρομο και οδηγώντας το προς την περιοχή όπου τελικά συνετρίβη. Υποστήριξε επίσης ότι ένα ουκρανικό μαχητικό βρισκόταν κοντά στο σημείο της καταστροφής και ότι στην περιοχή υπήρχαν πύραυλοι εδάφους-αέρος ελεγχόμενοι από τις ουκρανικές δυνάμεις, κατηγορώντας εμμέσως το Κίεβο ότι ευθύνεται για την τραγωδία.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τους φιλορώσους αντάρτες ότι κατέρριψαν  «κατά λάθος» το αεροσκάφος χρησιμοποιώντας τα πυραυλικά συστήματα με τα οποία τους έχει εφοδιάσει η Ρωσία. Η Μόσχα ωστόσο από την πλευρά της διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει δώσει τέτοιου είδους στρατιωτικό εξοπλισμό στους αυτονομιστές.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή