facebook pixel

Ερμητικά κλειστή στην εκεχειρία η «πόρτα» της Γάζας

Ο επικεφαλής του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ απέρριψε το ενδεχόμενο μόνιμης εκεχειρίας με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αν δεν αρθεί πρώτα ο αποκλεισμός του παλαιστινιακού θύλακα. «Είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε τις ζωές μας για να αρθεί η πολιορκία», δήλωσε.

Ο Χάλεντ Μεσάαλ σημείωσε εξάλλου ότι το κίνημά του «δεν είναι αντίθετο» στις προσπάθειες μεσολάβησης που έχουν γίνει, περιλαμβανομένης αυτής της Αιγύπτου, όμως με την προϋπόθεση ότι θα καταλήξουν «στον τερματισμό της επίθεσης και την άρση του αποκλεισμού».

Η άρση του αποκλεισμού της Γάζας, που επιβλήθηκε το 2006, είναι ένα από τα αιτήματα της Χαμάς, που επιθυμεί επίσης το άνοιγμα των συνόρων του παλαιστινιακού θύλακα με την Αίγυπτο και την απελευθέρωση από το Ισραήλ των παλαιστίνιων κρατούμενων.

Νωρίτερα είχε τεθεί σε ισχύ διακοπή των εχθροπραξιών σε αρκετές ζώνες στην Λωρίδα της Γάζας, για να επιτραπεί η διέλευση ανθρωπιστικών αυτοκινητοπομπών για την απομάκρυνση των τραυματιών από το προάστιο Σατζάγια και από το Χουζάα.

Στη Γενεύη Ισραήλ και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορήθηκαν για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Μάλκι κάλεσε τις παγκόσμιες δυνάμεις να τερματίσουν την ατιμωρησία του Ισραήλ,  το οποίο όπως είπε διαπράττει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και παραβιάζει τις συνθήκες της Γενεύης. Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Συμβούλιο Εβιάταρ Μάνορ, επέμεινε ότι η χώρα του θα καταστρέψει τις στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς την οποία κατηγόρησε ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου όταν εκτοξεύει ρουκέτες και πυραύλους εναντίον πολιτών, κατασκευάζει σήραγγες για να επιτίθεται σε χωριά και κρύβει πολεμοφόδια μέσα σε σχολεία. Επίσης επέρριψε στη Χαμάς όλη την ευθύνη για τα θύματα στη Γάζα.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για εγκλήματα πολέμου που ενδεχομένως έχει διαπράξει το Ισραήλ στη Γάζα, ενώ κατήγγειλε ταυτόχρονα τις επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους που πραγματοποιεί η Χαμάς αδιακρίτως εναντίον κατοικημένων περιοχών του Ισραήλ, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές αμάχων.

Το Συμβούλιο  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συμφώνησε να ξεκινήσει διεθνής έρευνα για τις παραβιάσεις που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Η απόφαση ψηφίστηκε κυρίως από τις αραβικές, μουσουλμανικές και αναπτυσσόμενες χώρες ενώ οι ΗΠΑ καταψήφισαν και χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απείχαν.

Την Τετάρτη συνεχίστηκαν οι επιθέσεις των Ισραηλινών με αποτέλεσμα οι νεκροί Παλαιστίνιοι να ξεπερνούν τους 660 και οι ισραηλινοί στρατιώτες να φτάνουν τους 32 από την 8η Ιουλίου, όταν άρχισε η ισραηλινή επιχείρηση Προστατευμένη Παρυφή.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε ότι ακυρώνει για άλλες 24 ώρες, δηλαδή και για την Πέμπτη, όλες τις πτήσεις που είχε προγραμματίσει από και προς το Τελ Αβίβ για λόγους ασφαλείας.

Η απαγόρευση αφορά και τις θυγατρικές της Germanwings, Austrian Airlines, Swiss και Brussels Airlines. Η αμερικανική Delta, ανακοίνωσε επίσης ότι ούτε και την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια από και προς το Τελ Αβίβ. Από τη Βαρσοβία, έγινε γνωστό ότι η κρατική πολωνική εταιρεία LOT διακόπτει τις πτήσεις της προς το Ισραήλ μέχρι και την Δευτέρα.

Η Χαμάς έχει χαρακτηρίσει τον «αποκλεισμό» του αεροδρομίου του Τελ Αβίβ ως νίκη του κινήματος της. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή