facebook pixel

Διπλωματία πάνω από την εκατόμβη των νεκρών στη Γάζα

Με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 600 στη πλειονότητα τους Παλαιστίνιοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, και τους τραυματίες να έχουν ξεπεράσει τους 3.350 στις 14 ημέρες της επιχείρησης των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, ΗΠΑ, Ρωσία και οι δυνάμεις της Μέσης Ανατολής αναζητούν οδό διαφυγής από το «τρελοκομείο» του πολέμου που έχει στηθεί στην περιοχή.

Μετά τον γ.γ. του ΟΗΕ, στην περιοχή βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, με σκοπό να πειστούν οι αντιμαχόμενες πλευρές, Χαμάς και Ισραήλ να συμφωνήσουν σε εκεχειρία.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ τόνισαν ότι στόχος της Ουάσιγκτον είναι «η πιο ξεκάθαρη δυνατή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός» με «μια άμεση εκεχειρία σχετικά απαλλαγμένη από όρους» αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνει γρήγορα και βεβαίως δεν θα είναι εύκολο.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν που βρίσκεται ήδη και αυτός στην περιοχή με τον ίδιο σκοπό, με Αιγυπτίους ανώτερους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων πιθανόν και με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι καθώς και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ ελ-Αραμπί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε δηλώσεις του σημείωσε ότι το Ισραήλ έχει ήδη προκαλέσει «σημαντικές ζημιές στις τρομοκρατικές υποδομές της Χαμάς στη Γάζα». Επανέλαβε την αμερικανική θέση ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται απέναντι στις επιθέσεις της Χαμάς, όμως υπογράμμισε ότι τον ανησυχεί ιδιαίτερα ο αυξανόμενος αριθμός των πολιτών που έχουν πέσει θύματα σε αυτήν τη σύγκρουση.


Η Ρωσία ζήτησε να υπάρξει εκεχειρία καθώς και «μια άμεση συντονισμένη δράση από τη διεθνή κοινότητα» καθώς θεωρεί ότι η κατάσταση «έχει πραγματικά επιδεινωθεί». Η Μόσχα επανέλαβε την υποστήριξή της «στις προσπάθειες της Αιγύπτου ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με το γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, δήλωσε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου να μπει άμεσα ένα τέλος στον πόνο του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα». Ο πρόεδρος της Γαλλίας «εξέφρασε κάθε υποστήριξη σε αυτή την προσπάθεια» του γ.γ. του ΟΗΕ στην κατεύθυνση αυτή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός ενώ ζήτησε από το Ισραήλ να σέβεται «την αρχή της αναλογικότητας» στις επιθέσεις που εξαπολύει ως απάντηση στη Χαμάς.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο επικεφαλής της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ ζήτησαν να τερματιστεί «η ισραηλινή επίθεση» εναντίον της Γάζας, καθώς και την άρση του αποκλεισμού του παλαιστινιακού θύλακα, στη διάρκεια συνάντησής τους στη Ντόχα. Αποφάσισαν «να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τις διάφορες παλαιστινιακές οργανώσεις και τις επαφές» στο εξωτερικό προκειμένου να συμφωνηθεί μια εκεχειρία.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να τροποποιήσει την ειρηνευτική της πρόταση ώστε να συμπεριλάβει κάποιους από τους όρους της Χαμάς.

Ο ΟΗΕ σκιαγραφώντας με αριθμούς την έκταση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκληθεί ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί μετά την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης «Προστατευμένη Παρυφή» στη Λωρίδα της Γάζας την 8η Ιουλίου, και όλοι αυτοί αναζήτησαν καταφύγιο σε εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για την αρωγή στους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA). Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο της τελευταίας σύγκρουσης, το 2009 και για το λόγο αυτό ο ΟΗΕ ανοίγει 69 νέα καταφύγια στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή