facebook pixel

Γιατί οι ΗΠΑ «δείχνουν» τους αντάρτες για την κατάρριψη του Boeing 777;

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι δήλωσε πως είναι «σαφές» ότι το σύστημα πυραύλων που χρησιμοποιήθηκε για να καταρριφθεί το αεροπλάνο των Malaysian Airlines στην ανατολική Ουκρανία είχε έρθει από τη Ρωσία. Κατήγγειλε επίσης ως "γκροτέσκα" την κατάσταση στο σημείο της συντριβής του αεροπλάνου.

«Είναι αρκετά σαφές πως πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο μεταφέρθηκε από τη Ρωσία και παραδόθηκε στα χέρια των αυτονομιστών» που τάσσονται υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Τζον Κέρι σε συνέντευξη του στο CNN. «Γνωρίζουμε αξιόπιστα πως οι Ουκρανοί δεν διέθεταν ένα τέτοιο σύστημα συστοιχιών πυραύλων στην περιοχή εκείνη τη στιγμή. Ως εκ τούτου το δάχτυλο δείχνει σαφώς προς τους αυτονομιστές», δήλωσε ο Κέρι στο CNN.

Σε άλλες δηλώσεις του στο NBC συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «εξαιρετικές περιστασιακές αποδείξεις» που δείχνουν με το δάχτυλο την ευθύνη της Ρωσίας και των φιλορώσων αυτονομιστών, χωρίς ωστόσο να τους κατηγορήσει ευθέως ότι εκείνοι εκτόξευσαν τον πύραυλο. Επικαλέστηκε για το θέμα αυτό το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ξέρουν» το σημείο εκτόξευσης του πυραύλου από δορυφορικές εικόνες και ότι «γνωρίζουν την ώρα εκτόξευσης και την πορεία του». Επικαλέστηκε επίσης συνομιλίες αυτονομιστών που υποκλάπηκαν από τα κοινωνικά δίκτυα.

Ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας  χαρακτήρισε «πραγματικά γκροτέσκο», τα όσα ακολούθησαν τη συντριβή του μοιραίου Boeing 777 σημειώνοντας πως είναι αντίθετο «σε όλα εκείνα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η Ρωσία έχουν πει ότι έκαναν». Επικαλέστηκε την περίπτωση «αυτονομιστών στρατιωτών σε κατάσταση μη νηφαλιότητας που μαζεύουν τις σορούς σε φορτηγά αφαιρώντας πτώματα και ενδείξεις από το σημείο». «Η Ρωσία οφείλει να κάνει κάτι και να κάνει τη διαφορά εδώ», είπε.

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι η αυθεντικότητα μίας τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα σε δύο ηγέτες των ανταρτών, που καταγράφηκε από τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας και αποδεικνύει πως οι άνδρες τους κατέρριψαν ένα πολιτικό αεροπλάνο, επιβεβαιώθηκε από αμερικανούς ειδικούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κύρια θέση, «βασισμένη σε πολλά στοιχεία», είναι πως «η πτήση MH17 καταρρίφθηκε πιθανόν από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος SA-11 (Bouk), ο οποίος εκτοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία».

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) είχαν δημοσιοποιήσει το βράδυ της Πέμπτης την υποκλοπή εκείνου που παρουσίασαν ως συνομιλία μεταξύ δύο ηγετών των ανταρτών μετά την εξέταση του τόπου της συντριβής:

Μέιτζορ: Οι φρουροί του σημείου ελέγχου Τσερνουκίνε κατέρριψαν το αεροπλάνο. Διαλύθηκε στον αέρα
Γκρεκ: Λοιπόν;
Μέιτζορ: Είναι ένα πολιτικό αεροπλάνο 100%
Γκρεκ: Υπήρχαν όπλα;
Μέιτζορ: Όχι, τίποτα, μόνο πολιτικές υποθέσεις
Γκρεκ: Έγγραφα;
Μέιτζορ: Υπάρχει ένα ενός ινδονήσιου φοιτητή.

Της καταγραφής προηγείται μία συνομιλία ανάμεσα στον ηγέτη των ανταρτών, Ίγκορ Μπέζλερ, έναν ρώσο πολίτη που μιλάει με τον συνταγματάρχη των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Βασίλι Γκέρανιν, τον προϊστάμενο αξιωματικό του, σύμφωνα με το Κίεβο.

Μπέζλερ: Μόλις καταρρίψαμε ένα αεροπλάνο (...). Πήγαμε να ψάξουμε και να τραβήξουμε μια φωτογραφία.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία αυτά, ο επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο είχε δηλώσει πως πρόκειται για συνομιλίες "αξιωματικών της GRU (της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών) που υποκλάπηκαν και καταγράφηκαν σύμφωνα με το νόμο".
 
Στο μεταξύ σε θρίλερ τείνει να εξελιχθεί η τύχη των σορών των θυμάτων αφού πληροφορίες εμφανίζουν τους αυτονομιστές να έχουν περισυλλέξει μεγάλο αριθμό τους και να τα έχουν εναποθέσει σε βαγόνια τα οποία κατά άλλες μαρτυρίες αναχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές παραμένουν στις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές. Εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας κατήγγειλε τους αντάρτες ότι επιχειρούν να κρύψουν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέρριψαν το αεροπλάνο.

Οσον δε, αφορά στην τύχη των μαύρων κουτιών του αεροπλάνου, οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν «κάποια αντικείμενα που μπορεί να είναι τα μαύρα κουτιά» και δήλωσαν έτοιμοι να τα παραδώσουν στους διεθνείς εμπειρογνώμονες που έχουν αναλάβει να προσδιορίσουν τις αιτίες της συντριβής, ενώ «δεν εμπιστεύονται» τους ουκρανούς εμπειρογνώμονες. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή