facebook pixel

Οι συγγενεις του θανοντα αποδιδουν τον θανατο σε καθυστερηση της επεμβασης λογω εκβιασμου

Ποιος ευθύνεται για τον θάνατο 67χρονου στον Ευαγγελισμό;

Η απάντηση στο ερώτημα αναζητείται στα αποτελέσματα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, που έχει διαταχθεί με εντολή του υπουργού Υγείας αλλά και της προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, για τα αίτια του θανάτου καρδιοπαθούς ο οποίος είχε καταγγείλει καρδιοχειρουργό κλινικάρχη του Ευαγγελισμού για «φακελάκι».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νεκροψίας, ο 67χρονος είχε υποστεί ισχαιμία και τρία εμφράγματα, εκ των οποίων το ένα παλαιότερο και τα δύο πολύ πρόσφατα. 

Ο καρδιοπαθείς χειρουργήθηκε το Σάββατο και σύμφωνα με τους γιατρούς ξύπνησε καλά. Ωστόσο, την Κυριακή μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού». 

Στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, θα κληθούν να καταθέσουν οι συγγενείς του ασθενούς οι οποίοι φέρονται να αποδίδουν τα αίτια του θανάτου του σε αμέλεια είτε του καταγγελόμενου καρδιοχειρουργού είτε των γιατρών που τον χειρούργησαν. 

Η Εισαγγελία θα αναμένει παράλληλα τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης για τον προσδιορισμό των αιτιών θανάτου του ασθενούς.

Ο αποβιώσας κατήγγειλε πριν λίγες ημέρες καρδιοχειρουργό του Ευαγγελισμού για «φακελάκι». Ο γιατρός συνελήφθη και σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα της δωροληψίας κατ' εξακολούθηση από υπάλληλο που ενεργούσε κατ' επάγγελμα. Ο κατηγορούμενος, που αρνείται την κατηγορία, έχει απολογηθεί  και έχει αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 100 χιλιάδων ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση σε Α.Τ. δύο φορές το μήνα.

Ευθύνες στον γιατρό του Ευαγγελισμού που ζήτησε φακελάκι από 67χρονο καρδιοπαθή για να τον χειρουργήσει επιρρίπτουν οι συγγενείς του, οι οποίοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι εάν η επέμβαση είχε πραγματοποιηθεί έγκαιρα, ο άνθρωπός τους δεν θα είχε φύγει από τη ζωή.

«Αν είχε χειρουργηθεί ο θείος μου, δεν θα πάθαινε το τρίτο έμφραγμα που ήταν και το μοιραίο» υποστήριξε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, ανιψιός του 67χρονου και πρόσθεσε ότι η οικογένεια είναι έτοιμη να προσφύγει στη δικαιοσύνη. 

«Ευχόμαστε ο θάνατος του θείου μου να είναι το τελευταίο περιστατικό. Ο κόσμος πρέπει να καταγγέλλει τους γιατρούς που ζητούν χρήματα και να πηγαίνει στην αστυνομία» τόνισε ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Ηλίας Σιώρας, μίλησε για κοινωνικό έγκλημα και υποστήριξε ότι μπορεί οι 18 μέρες καθυστέρησης που μεσολάβησαν μέχρι να χειρουργηθεί ο 67χρονος ασθενής να ήταν η αιτία του θανάτου.

Ο επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκος Καρακούκης σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση τόνισε πως με τις βλάβες που βρήκε στην καρδιά του συγκεκριμένου ασθενή, η άποψή του είναι πως «όσο πιο γρήγορα χειρουργούνται τέτοιοι ασθενείς, τόσο το καλύτερο γι' αυτούς». 

Οι ειδικοί έλαβαν και ιστολογικό δείγμα το οποίο εστάλη για περαιτέρω έλεγχο προκειμένου να αποκτήσουν μια ευκρινέστερη εικόνα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου, την τυχόν επιβάρυνση του οργανισμού του θανόντος το τελευταίο διάστημα και τη χρονολογική σειρά των παθολογικών καταστάσεων που εκδηλώθηκαν. 

Τα αποτελέσματα του ιστολογικού ελέγχου αναμένεται να δοθούν στους συγγενείς του 66χρονου, οι οποίοι και υπέβαλαν το αίτημα για νεκροψία, ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ρίξουν φως στο αν υπάρχουν ιατρικές ευθύνες στο θάνατο του ασθενή, σημείωσε, μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση, ο ιατροδικαστής Ν. Καρακούσης. 

Στο ερώτημα εάν για το θάνατό του ευθύνεται η καθυστέρηση στη χειρουργική επέμβαση ο κ Καρακούσης απάντηση ότι αυτό για να απαντηθεί θα πρέπει να έχουμε τα πλήρες αποτέλεσμα των τοξικολογικών εξετάσεων. «Έχουμε πάρει δείγμα από όλα τα όργανα, όταν βγουν τα αποτελέσματα θα μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Κανονικά ένας ασθενής θα πρέπει να μπαίνει όσο πιο νωρίς στο χειρουργείο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή