facebook pixel

Παπαγεωργόπουλος προς Σαμαρά: Άνοιξε τον φάκελο της υπόθεσης μου

Στην ηγεσία της χώρας και την της Δικαιοσύνης απευθύνεται ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος μετά την καταδίκη και σε δεύτερο βαθμό για την πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης 17,9 εκατ. € από τα ταμεία του δήμου, ζητώντας να ανοίξει ο φάκελος της υπόθεσης του.

Μετά τη νέα –ευνοϊκότερη- καταδικαστική απόφαση, η οποία μετατρέπει τα ισόβια του πρώτου βαθμού σε 12ετή κάθειρξη, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος καταγγέλλει «σκοπιμότητα» και «σκευωρία». Υποστηρίζει ότι είναι «εξιλαστήριο θύμα» και παρακαλεί τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να ζητήσουν το φάκελο της υπόθεσής του και να ενημερωθούν για τον τρόπο που, όπως λέει, σπιλώθηκε το όνομά του και οδηγήθηκε στη φυλακή «χωρίς κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο και μετά από έξι αλλαγές του εναντίον του κατηγορητηρίου», και έπειτα «από μια μακρά διαδρομή προσφοράς στην πατρίδα, τη Θεσσαλονίκη, τη νεολαία, απολύτου σεβασμού στο Σύνταγμα και τους νόμους και χωρίς απόκτηση κάποιου σημαντικού περιουσιακού στοιχείου τα τελευταία 25 χρόνια».

Οι συνήγοροι υπεράσπισής προανήγγειλαν ότι θα καταθέσουν αίτηση αναίρεσης στον 'Αρειο Πάγο.

Εκτός του Β. Παπαγεωργόπουλου τα ισόβια «έσπασαν» και για τον άλλοτε στενό συνεργάτη του, πρώην γενικό γραμματέα του δήμου, Μιχάλη Λεμούσια, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών και 5 μηνών. 

Ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης σε σχέση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έτυχε κι ο βασικός υπεξαιρέτης, πρώην δημοτικός ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, η ποινή του οποίου από ισόβια μειώθηκε σε κάθειρξη 20 ετών και έξι μηνών. Ταυτόχρονα, δραστική μείωση των ποινών τους πέτυχαν οι δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θωμά Γκόλας και Γιώργος Γκαϊδατζής, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης με αναστολή. Ο πρώτος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών, από κάθειρξη 15 ετών κι ο δεύτερος σε φυλάκιση 2 ετών, από κάθειρξη 10 ετών.

Σε όλους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, πράγμα που στην περίπτωση των Β. Παπαγεωργόπουλου, Μ. Λεμούσια και Π. Σαξώνη δεν είχε συμβεί στην πρωτόδικη απόφαση. Επιπλέον, στον πρώτο, όπως και στον Θ. Γκόλα αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση, οι τρεις καταδικασθέντες σε ποινές κάθειρξης καλούνται να καταβάλουν 50.000 ευρώ, ο καθένας, ως χρηματική αποζημίωση προς το δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ στον Π. Σαξώνη επιβλήθηκε επιπλέον χρηματική ποινή ύψους 1,7 εκατ. ευρώ για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος τον Νοέμβριο καλείται να καθίσει πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το δεύτερο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε επί των ημερών του στο δήμο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την λεγόμενη υπόθεση της «Παγίας Προκαταβολής» για την οποία κατηγορούνται ακόμη ο Μ. Λεμούσιας, τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών και δώδεκα υπάλληλοι του δήμου. Η «Παγία Προκαταβολή» αφορά ειδικό ταμείο για την κάλυψη των μικροεξόδων, ενώ το ύψος του ελλείμματος που διαπιστώθηκε σ' αυτό ανέρχεται, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, σε 1,2 εκατ. ευρώ.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή