facebook pixel

«Αχίλλειος πτέρνα» στη διαπραγμάτευση με τρόικα οι αποκρατικοποιήσεις

Στη μίνι - αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος και της προόδου της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα οι συζητήσεις «σκόνταψαν» στο αγκάθι των αποκρατικοποιήσεων για τις οποίες οι δανειστές διαπιστώνουν καθυστερήσεις και επί τα χείρω αναθεώρηση των ετήσιων στόχων.

Το θέμα σχεδόν μονοπώλησε τη συνάντηση, διάρκειας 3,5 ωρών, του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα τη Δευτέρα. Μάλιστα η σοβαρότητα των παρατηρήσεων που διατυπώθηκαν ήταν τέτοια που, το απόγευμα, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Γκίκας Χαρδούβελης κατευθύνθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για να συμμετάσχει σε σύσκεψη με αυτό το αντικείμενο υπό τον πρωθυπουργό. 

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι το βασικό ζήτημα είναι: «πώς θα μας βοηθήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις- για τις οποίες οι απόψεις μας συγκλίνουν με αυτές της τρόικας- και στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων».

Ο ίδιος παράγοντας πάντως χαρακτήρισε τη συζήτηση της Δευτέρας με την τρόικα ως «εποικοδομητική και πολύ καλύτερη από την πρώτη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης». Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «είναι θετικά διακείμενοι και πως το review του Σεπτεμβρίου θα πάει καλά».

Η κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις αυτές με βασικό «όπλο» την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στο να υπάρξει το φθινόπωρο ευήκοο ους από την τρόικα στα αιτήματα και για φορολογικές ελαφρύνσεις. 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εξετάζουν «κωδικό προς κωδικό» τα μεγέθη του προϋπολογισμού και την προβολή τους στα επόμενα χρόνια, με βάση και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, να δηλώνει ότι το ζήτημα είναι «το πώς θα μπορέσει ο παλιός φαύλος κύκλος να μετατραπεί σε έναν ενάρετο κύκλο, γεγονός που θα βοηθήσει σε όλους τους τομείς».

Άλλο μείζον για την Αθήνα θέμα συζήτησης με την τρόικα, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει ωρίμανση των εξελίξεων και συμπόρευση των δανειστών με τις ελληνικές θέσεις είναι οι περισσότερες δόσεις στις ρυθμίσεις προς ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο καθώς και τα «κόκκινα» δάνεια

Την θέση της κυβέρνησης περιγράφει η δήλωση του υπουργού Ανάτπυξης Ν. Δένδια ο οποίος εξηγεί ότι στόχος είναι να απελευθερωθούν επιχειρηματικές δυνάμεις που παραμένουν εγκλωβισμένες και διευκρινίζει ότι οι όποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις «δεν σημαίνει χάρισέ τα όλα».

Παρουσιάζοντας τη γραμμή συζήτησης με την τρόικα ο Ν. Δένδιας εξηγεί: «Είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στη λογική του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού δόσεων, του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού ρυθμίσεων. Αλλιώς, το Δημόσιο απλά δεν θα μπορέσει να πάρει αυτά τα χρήματα, τα οποία του είναι απαραίτητα για να επιβιώσει». 

Το θέμα των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. θα συζητηθεί σε νέα συνάντηση σήμερα ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών. Τη Δευτέρα σε σύσκεψη τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, εκπροσώπων του Υπουργείου Εργασίας και των διοικήσεων των Ταμείων εξετάσθηκαν τα αποτελέσματα της ρύθμισης για την εξόφληση των οφειλών έναν χρόνο μετά τη θεσμοθέτησή του με τους διοικητές των ταμείων να εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Στη σημερινή ατζέντα περιλαμβάνεται και το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο τοποθετείται στη συνάντηση της τρόικας με το κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή