facebook pixel

«Σταθερή στις θέσεις της» δηλώνει η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα

Τους κεντρικούς άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Αθήνα απέναντι στις πιέσεις της τρόικας για τις φοροελαφρύνσεις και γενικότερα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη κατά τον μόνι έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και την επόμενη εβδομάδα, έδωσε με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.

«Εμείς έχουμε ένα συνολικό σχέδιο με το οποίο θα προχωρήσουμε, όπως το έχουμε πει, όπως το λέμε δημόσια» είπε ο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνομιλώντας με δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης σχετικά με την τρόικα κα όσα ακούγονται για το θέμα των φοροελαφρύνσεων, καθώς επίσης και για το εάν αυτό τον ανησυχεί, απάντησε αρνητικά.

Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, κατά τη σύσκεψη έγινε συζήτηση στρατηγικού χαρακτήρα για την πορεία της εθνικής οικονομίας, της διαπραγμάτευσης και του ζητήματος του χρέους και η κυβέρνηση είναι σταθερή στη θέση της για «όχι νέο μνημόνιο, όχι νέα μέτρα», καθώς επίσης και στις θέσεις της για αποκατάσταση αδικιών, στήριξης της ελληνικής κοινωνίας και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. 

Σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου, συνταντώνται με τους επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό αντικείμενο της συζήτησης αναμένεται να αποτελέσουν, ο νέος τρόπος επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, η νέα κινητικότητα χωρίς απολύσεις και ο νέος τρόπος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, που πρέπει να είναι έτοιμος έως το τέλος του 2014. Παράλληλα, κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι το υπουργείο δεν έχει υποχρεώσεις όσον αφορά στα προαπαιτούμενα μέτρα, καθώς το ζήτημα της άρσης των διοικητικών βαρών βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση.

Στις συναντήσεις  της τρόικας τη Παρασκευή, το ζήτημα της παρακολούθησης των δαπανών στον χώρο της υγείας, αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο  με τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη.  Ειδικότερα, πρόκειται για τις δαπάνες που αφορούν, στη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, σε πρώτη φάση ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 100 εκατ. Ευρώ, στις εισφορές του ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να τηρείται ο προϋπολογισμός του, και στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα

Το θέμα της διάθεσης των Μη Συταγογραφούμενω Φαρμάκων μετατέθηκε για τις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η μελέτη από διεθνές ινστιτούτο για την καταγραφή των τιμών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη αγορά.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν εκ νέου την αύξηση στην κατανάλωση των γενοσήμων φαρμάκων, καθώς η κατανάλωσή τους είναι τώρα στο 18%- 20% του συνόλου, ενώ θεωρείται ανέφικτος ο στόχος που έχει τεθεί για ποσοστό 60% έως το τέλος του έτους.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Υγείας ανέφερε, αμέσως μετά τη συνάντηση, ότι συζητήθηκαν τα οικονομικά της υγείας, οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, με κυρίαρχο από ελληνικής πλευράς να είναι «η τήρηση του προϋπολογισμού υγείας, χωρίς να διαλύεται το σύστημα περίθαλψης».

«Κόκκινα» δάνεια, ρευστότητα και μείωση της γραφειοκρατίας, μέσω της απλοποίησης της αδειοδότησης, ήταν τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Δένδια με τους επικεφαλής της τρόικας. Σε ό,τι αφορά στα «κόκκινα» δάνεια η όποια ρύθμιση αποφασιστεί για αυτό το θέμα «δεν θα έχει επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών» σχολίασε μετά τη συνάντηση, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Για το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων το υπουργείο γνωστοποίησε στα στελέχη της τρόικας ότι έχει στόχο να προχωρήσει σε μελέτη για να διαφανεί εάν ωφελεί το μέτρο την αγορά «και αν δεν είναι αποδοτικό δεν θα επιμείνουμε στην εφαρμογή του» είπε το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Επίσης, η ίδια πηγή σημείωσε ότι ενημερώθηκε η τρόικα σχετικά με την ολοκλήρωση της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται για τη μείωση των αδειοδοτήσεων. 

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τα στελέχη του Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Εργασίας) ενώ, όπως σχολίασε το ίδιο στέλεχος, μετά τη σημερινή συνάντηση, η τρόικα δεν πιέζει την ελληνική πλευρά να κάνει ή να μην κάνει κάτι για το θέμα. «Είμαστε νοήμονες θέλουμε μια λύση με ουδέτερο αποτέλεσμα για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και καταλαβαίνουν το πρόβλημα».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή