facebook pixel

Σε ναυάγιο οδηγείται η σύγκλιση της Ολομέλειας

Η επιλογή της κυβερνητικής πλειοψηφίας να πετάξει το μπαλάκι η Διάσκεψη των προέδρων στο σώμα του Α' Θερινού τμήματος για την απόφαση συνυπολογισμού των υπογραφών των βουλευτών και των οκτώ προτάσεων τινάζει στον αέρα το σχέδιο της αντιπολίτευσης να προκαλέσει δημοψήφισμα για το νόμο της «μικρής ΔΕΗ». Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη σκληρή πολιτική σύγκρουση τόσο μεταξύ κυβερνητικών κομμάτων και ΣΥΡΙΖΑ όσο και στους κόλπους της αντιπολίτευσης με «θύματα» μάλιστα δύο έδρες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ.

Η Διάσκεψη των προέδρων κατά πλειοψηφία και υπό τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης  αποφάσισε να γίνει στις  10 το πρωί έκτακτη ειδική συνεδρίαση, του Α' Θερινού Τμήματος της Βουλής, το οποίο και θα αποφασίσει αν και εφόσον συντρέχουν οι λόγοι που επιβάλει το Σύνταγμα, για να ανοίξει η Ολομέλεια και να συζητηθεί το θέμα του δημοψηφίσματος για τη "Μικρή ΔΕΗ".

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ απέχουν από τη συνεδρίαση

Από την συνεδρίαση απέχουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ, οι οποίοι κατήγγειλαν τη διαδικασία ως «παρωδία και βαθειά αντιδημοκρατική συνταγματική εκτροπή». Χρυσή Αυγή και ΔΗΜΑΡ, αναμένεται να δώσουν αρχικά το «παρών» για να καταγγείλουν τη διαδικασία και ακολούθως να αποχωρήσουν, ενώ αναμένεται να δώσουν κανονικά το «παρών» τους ορισμένοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

ΣΥΡΙΖΑ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αποφασισμένο να μην νομιμοποιήσει τις ενέργειες της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκο Βούτση. Χαρακτηρίζει την κυβερνητική απόφαση «απολύτως αντισυνταγματική, παραβιάζει κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής και κινείται στην κατεύθυνση μιας βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής».  Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να εκτιμήσει την κατάσταση και να πάρει αποφάσεις για τη συνέχεια.

Ανεξάρτητοι Έλληνες 

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κάνουν λόγο για «συνεδρίαση παρωδία», καταγγέλλουν παραβίαση του Συντάγματος και κάνουν λόγο για εκτροπή. Ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος, κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης -του δημοκρατικού τόξου, όπως είπε- σε κοινή συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να «καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και να εκφράσουν μια ενιαία θέση».

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ επιρρίπτει στην κυβέρνηση «μεγάλες ευθύνες γιατί προκειμένου να καλύψει την αρνητική στάση της για τη σύγκλιση της Oλομέλειας της Βουλής, παραπέμπει το ζήτημα στο θερινό τμήμα για μια προσχηματική συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα».

ΔΗΜΑΡ 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης με γραπτή δήλωση του γνωστοποίησε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχθεί να συνυπολογισθούν και, δι αυτού του τρόπου, να νομιμοποιηθούν οι υπογραφές βουλευτών της Χρυσής Αυγής για τον σχηματισμό του αναγκαίου αριθμού των 120 βουλευτών, στη διαδικασία υποβολής της πρότασης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Κυβέρνηση

Με φόντο το αίτημα σύγκλισης της ολομέλειας η κυβέρνηση εξαπέλυσε το απόγευμα της Πέμπτης επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ βαρύτατα πυρά δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη υποστήριξε ότι το μόνο κοινό που συνέδεε τις προτάσεις των κομμάτων ήταν η προσπάθεια συντήρησης ενός κλίματος διαρκούς πόλωσης της πολιτικής ζωής και του μεταξύ τους ανταγωνισμού, για λόγους εντυπώσεων και ψηφοθηρίας.

Συμπλήρωσε ότι με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, οι μάσκες έπεσαν γιατί συνειδητοποίησαν ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή θα διαπιστωνόταν πως οι προτάσεις που είχαν καταθέσει δεν μπορούσαν να συναθροιστούν μεταξύ τους. Γι' αυτό, μπροστά στον κίνδυνο του δημόσιου διασυρμού τους, ανέκρουσαν πρύμναν και αποφάσισαν την αποχή από τη συζήτηση στη Βουλή. Η υποκρισία και ο καιροσκοπισμός σε όλο τους το μεγαλείο!» πρόσθεσε η κ. Βούλτεψη.

Α. Σαμαράς

Από το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός μίλησε γιΆ αυτούς που πηγαίνουν χέρι - χέρι με την Χρυσή Αυγή.

ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του σχολίασε ότι «"Παλλαϊκό μέτωπο" με τη Χρυσή Αυγή επιτυγχάνει, ως φαίνεται, να συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ. Τελικά εκεί τον οδήγησε η πολιτική του διχασμού, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «στρατηγική σύμπλευση» με τη Χρυσή Αυγή που «δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα». 

Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ αφήνει αιχμές στη στάση των ανεξαρτητοποιημένων βουλευτών σημειώνοντας: «μένει να δούμε τώρα τι θα πράξουν ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές, τουλάχιστον εκείνοι που θέλουν να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή