facebook pixel

Έκοψε τα «φτερά» της διαπραγμάτευσης η τρόικα

«Μαχαίρι» ακόμη και στη φημολογία περί συζήτησης για φορολογικές ελαφρύνσεις, έβαλε η τρόικα στην πρώτη συνάντηση της με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την Πέμπτη.

Η συνάντηση δεν ήταν «κοινωνική» αλλά ουσιώδης αφού οι δανειστές μας, άνοιξαν όλη τη γκάμα των θεμάτων με μια ατζέντα 15 συγκεκριμένων θεμάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και η φημολογούμενη κυβερνητική πρόθεση για μείωση ή και κατάργησή της. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τη συνεχιζόμενη φημολογία ότι η κυβέρνηση θα θέσει θέμα φορολογικών ελαφρύνσεων κατά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι δανειστές μας «έχουν το άγχος ότι τα χρήματα τελειώνουν και εάν οι Έλληνες θα κάνουν μετά αυτά που πρέπει».

Η ανησυχία αυτή πηγάζει από:

  • τα δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται από τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τα ειδικά μισθολόγια, με την ελληνική πλευρά να αναφέρει ότι «έχουμε λύση κατά νου και θα την παρουσιάσουμε».
  • την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση των δράσεων του Μνημονίου, το ποσοστό της οποίας έχει υποχωρήσει τον Ιούνιο στο 20%, λόγω της χαλάρωσης πριν και μετά τις ευρωεκλογές. Χαρακτηριστικά παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι «το πακέτο αυτό είναι πολύ μεγάλο, έχει περίπου 600 δράσεις για το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου, χωρίς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».

Η ελληνική πλευρά θέλησε να καθησυχάσει τους «φόβους» των επικεφαλής της τρόικας, λέγοντας ότι το πρώτο ζητούμενο για τη χώρα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της και η επιτάχυνση για την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων δράσεων. 

«Αξιοπιστία αποκτάς μόνο όταν φτιάχνεις και όχι όταν ζητάς», ήταν η χαρακτηριστική ρήση του κορυφαίου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικά δε για το θέμα των φόρων, ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε: «Σίγουρα πρέπει να φτιάξουμε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο για να ελαφρύνουμε τα βάρη, αλλά πρώτα πρέπει να φτιάξουμε τη διοίκηση. Είτε έχουμε Μνημόνιο είτε όχι».

Στον αντίποδα, η τρόικα εμφανίστηκε ικανοποιημένη για την πορεία ολοκλήρωσης του δεύτερου πακέτου των έξι προαπαιτούμενων μέτρων και ειδικά για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». Ενώ, οι δανειστές θεώρησαν μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι, παρά τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα πραγματοποίησε τη δημοπρασία και άντλησε κεφάλαια από τις αγορές.

Η ελληνική πλευρά ζήτησε από τους δανειστές να αναφέρουν επακριβώς «τι θεωρούν σημαντικό, για να είμαστε έτοιμοι κατά την επόμενη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου».

Το θέμα της αγοράς εργασίας, αναμένεται να «ανοίξει» σήμερα το πρωί, στη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Επίσης σήμερα, θα γίνουν οι συναντήσεις με τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη και τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια.

Στην αντιπροσωπεία της τρόικας θα συμμετάσχει από σήμερα και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα την επόμενη Πέμπτη.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή