facebook pixel

Εντονες διαβουλευσεις μεταξυ Βουλης και Μεγαρου Μαξιμου

Η Διάσκεψη των προέδρων «μετράει τα κουκιά» για σύγκλιση της Ολομέλειας

Η ψήφιση του νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» το απόγευμα της Τετάρτης, άνοιξε τον δρόμο στα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν στις επόμενες 12 ώρες, έως το μεσημέρι σήμερα, το καθένα τη δική του πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τον επίμαχο νόμο. Πρόταση κατέθεσε επίσης και ο Βύρων Πολύδωρας ενώ από τη λίστα των υπογραφών της πρότασης της ΔΗΜΑΡ απουσίαζαν τα ονόματα της Α. Μάρκου, που αποχώρησε από την ΚΟ νωρίτερα το πρωί και του Γρ. Ψαριανού που διεγράφη λίγο αργότερα.

Η συνάθροιση των υπογραφών των επτά προτάσεων υπερβαίνει το κρίσιμο κατώφλι των 120 βουλευτών, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτό θα σημάνει και τη σύγκλιση της Ολομέλειας της Βουλής καθώς αφενός η Διάσκεψη των προέδρων θα εξετάσει το κατά πόσο συναθροίζονται οι  υπογραφές που βρίσκονται κάτω από διαφορετικές προτάσεις και αφετέρου η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν είναι στις προθέσεις της να συγκαλέσει την Ολομέλεια.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες που εμφανίζουν την Διάσκεψη των προέδρων αποφασισμένη να πετάξει το μπαλάκι στο Α' Θερινό Τμήμα, καλώντας τους βουλευτές που συμμετέχουν –με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να κατέχει την πλειοψηφία- να λάβουν την τελική κρίσιμη απόφαση για τη συνάθροιση των υπογραφών.

Οσον αφορά στις προτάσεις των κομμάτων το δια ταύτα των περισσοτέρων είναι ομοειδές αλλά υπάρχει διαφοροποίηση στο σκεπτικό που τις συνοδεύει. Στο κοινό αίτημα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος μόνο για τη «μικρή ΔΕΗ» καταλήγουν οι προτάσεις  των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), της ΔΗΜΑΡ (11), της Χρυσής Αυγής (16), των Ανεξάρτητων Ελλήνων (14), των Ανεξάρτητων (14) και του βουλευτή Β. Πολύδωρα, αριθμώντας συνολικά 127 υπογραφές. 

Η πρόταση των 12 βουλευτών του ΚΚΕ καταλήγει ζητώντας δημοψήφισμα για πέντε νόμους αλλά και για το επίμαχο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες.

Στο μεταξύ ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, διέψευσε τα σενάρια που φέρουν το κόμμα του να προσανατολίζεται στην απόσυρση της πρότασής του, σε περίπτωση που συναθροιστούν οι υπογραφές των βουλευτών του με τη Χρυσή Αυγή.
 
«Πολιτικά διαφωνούμε με τη Χρυσή Αυγή και το έχουμε καταθέσει. Θα δώσουμε μάχη να υπάρξει ο ελάχιστος κοινός τόπος με τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου, γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχει. Η πρότασή μας παραμένει» τόνισε ο κ. Αναγνωστάκης, ενώ για το ενδεχόμενο να κληθεί αύριο να λάβει απόφαση το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής, επισήμανε ότι κατά τη γνώμη του «κάτι τέτοιο θα συνιστούσε συνταγματική εκτροπή».

Πάντως ο Σπύρος Λυκούδης, από τη ΔΗΜΑΡ αν και υπογράφει την πρόταση, εκφράζει την άποψη ότι η ξεχωριστή πρόταση του κόμματος του δεν μπορεί να συναθροιστεί με παρόμοιο αίτημα άλλων πολιτικών χώρων που έχουν τελείως διαφορετικό επί της ουσίας σκεπτικό.
 
Να φερθεί «τίμια, πολιτικά» και «να μην επιχειρήσει να εμπλέξει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μηχανορραφίες» κάλεσε την κυβέρνηση ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος στο ζήτημα του δημοψηφίσματος.

«Η Συνταγματική επιταγή είναι καθαρή. Μην απαξιώνετε και τον πρόεδρο και τη Διάσκεψη των προέδρων σε σχέση με αποφάσεις που ενδεχομένως θα πάρουν σε πολύ λίγες ώρες. Ανατρίχιασα το πρωί όταν άκουσα δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου που λέει "ό,τι και αν αποφασίσουν η Διάσκεψη των Προέδρων, η κυβέρνηση θα…κτλ"» είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Μην επιχειρήσετε καθ΄ οιονδήποτε τρόπο την εμπλοκή του προέδρου της Δημοκρατίας με την καθαρογραφή και με την υπογραφή από την Προεδρία, διότι γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι εφόσον γίνει νόμος αυτός ο ψηφισμένος νόμος, δεν μπορεί κατά το Σύνταγμα ύστερα να τεθεί, αφού θα έχει παράξει έννομα αποτελέσματα, δεν θα μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα. Αφήστε λοιπόν όλες αυτές τις μηχανορραφίες τις οποίες έχουμε υποστεί μέσω διαρροών χθες, προχθές, σήμερα, γιατί φοβάστε την ολομέλεια, φοβάστε τη συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης, φοβάστε όχι μόνο την πλειοψηφία της Βουλής, ενδεχομένως και των 180 που μπορεί να οδηγήσουν ένα κορυφαίο ζήτημα στρατηγικής σημασίας στην ψήφο του ελληνικού λαού. Φερθείτε τίμια, πολιτικά, φερθείτε με τόλμη αν θέλετε, ώστε να δοκιμαστεί μπροστά στον λαό η στρατηγική γύρω από το ζήτημα της ενέργειας».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή