facebook pixel

Το σκηνικό πολέμου ζωντανεύει και πάλι στη Γάζα - Δεκάδες νεκροί

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σε απάντηση στην πυραυλική επίθεση της Χαμάς, αφήνουν πίσω τους δεκάδες νεκρούς, στους οποίους περιλαμβάνονται όχι μόνο παλαιστίνιοι μαχητές αλλά ακόμη και πολλά γυναικόπαιδα.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών φτάνει τους 43 από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, οπότε ξεκίνησε η ευρεία ισραηλινή επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα ενταθούν οι επιθέσεις κατά της Χαμάς και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στην Λωρίδα της Γάζας.

Ενδεικτική της έντασης των ισραηλινών επιθέσεων είναι η ανακοίνωση ότι μόνο κατά την χθεσινή νύχτα η πολεμική αεροπορία του Τελ Αβίβ πραγματοποίησε 160 επιδρομές εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά τον απολογισμό των επιθέσεων έγινε γνωστό ότι στόχος των επιδρομών ήταν 120 εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων, 10 θέσεις διοίκησης της Χαμάς και «πολλές υπόγειες σήραγγες». Μεταξύ άλλων στόχων που επλήγησαν ήταν δύο σπίτια «στρατιωτικών ηγετών της Χαμάς» και «γραφεία του υπουργείου Εσωτερικών και της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας της Χαμάς». Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς συνεχίστηκαν και τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.

Κατά τις σημερινές επιθέσεις, στην πόλη Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκε ο Χαφέζ Χαμάντ, κορυφαίο στέλεχος της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ και άλλα πέντε μέλη της οικογένειας του.

Το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε την ανάκληση 40.000 εφέδρων στο πλαίσιο της προετοιμασίας πιθανής χερσαίας επιχείρησης. Ενισχύσεις αναπτύχθηκαν γύρω από τη Γάζα, όπου ήταν ορατά στρατεύματα, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Χθες βράδυ οι σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν στην Ιερουσαλήμ και τις ακολούθησαν εκκωφαντικοί ήχοι από εκρήξεις πυραύλων. Η ένοπλη πτέρυγα του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών στην Ιερουσαλήμ, το Τελ Αβίβ αλλά και στη Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ, πιο μακριά από κάθε άλλη φορά που έχουν εκτοξευθεί ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας.

Στο μεταξύ Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος εμπλέκεται στην έρευνα των συνθηκών θανάτου των τριών Ισραηλινών εφήβων που απήχθησαν από Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε ότι πυροβολήθηκαν τουλάχιστον 10 φορές με όπλο εφοδιασμένο με σιγαστήρα και όπως φαίνεται επρόκειτο για φόνο εκ προμελέτης.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις εικασίες που έκαναν ορισμένοι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι σχολιαστές ότι οι απαγωγείς σκόπευαν να συλλάβουν ομήρους για μια ανταλλαγή κρατουμένων, αλλά στην συνέχεια πανικοβλήθηκαν και τους πυροβόλησαν.

Η ισραηλινή αστυνομία πιστεύει ότι οι φόνοι αυτοί οδήγησαν ακροδεξιούς Εβραίους να απαγάγουν και να κάψουν ζωντανό έναν Παλαιστίνιο έφηβο σε εκδίκηση για τον θάνατο των τριών Ισραηλινών. Το περιστατικό αυτό συνέβαλε επίσης στο ξέσπασμα των συγκρούσεων μεταξύ μαχητών της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας και του ισραηλινού στρατού οι οποίες διαρκούν τρεις εβδομάδες.

Ο φόνος των τριών Ισραηλινών ακολούθησε την κατάρρευση τον περασμένο Απρίλιο των υπό αμερικανική αιγίδα ειρηνευτικών συνομιλιών που γίνονταν μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Ο ένας από τους τρεις εφήβους, ο 16χρονος Ναφτάλι Φρένκελ, είχε επίσης αμερικανική υπηκοότητα. Οι σοροί των τριών Ισραηλινών, των οποίων αγνοείτο η τύχη από την 12η Ιουνίου που έκαναν οτοστόπ, βρέθηκαν την 30ή Ιουνίου. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή