facebook pixel

Οι αλλαγές που σχεδιάζει στον συνδικαλισμό η κυβέρνηση ξεσηκώνουν τα κόμματα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η κυβέρνηση σε συζήτηση με τους δανειστές προωθεί αλλαγές στο συνδικαλιστικό πλαίσιο που αφορούν τον τρόπο που αποφασίζονται οι απεργίες, την επαναφορά του λοκ-άουτ, τις άδειες των συνδικαλιστών και την χρηματοδότηση των συνδικάτων.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί πρόκειται να συζητηθούν την Παρασκευή στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την τρόικα ενώ ήδη η δημοσίευση από «Τα Νέα» του πλαισίου των αλλαγών έχουν  προκαλέσει την εντονότατη αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυβέρνηση σχεδιάζει:

  • Αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις. Προωθείται διάταξη που θα προβλέπει ότι για να είναι νόμιμη μια απεργία θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου
  • Επαναφορά της διάταξης του 1976, της ανταπεργίας (λοκ-άουτ), η οποία έδινε τη δυνατότητα σε εργοδότη να κλείνει την επιχείρησή του σε περίπτωση απεργίας διαρκείας των εργαζομένων, μέτρο που ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης
  • Επανεξέταση του τρόπου χρηματοδότησης των συνδικάτων, η οποία μέχρι σήμερα γίνεται από το κράτος μέσω κονδυλίου που παρακρατεί ο εργοδότης ως ποσοστό από τις εισφορές που πρέπει να καταβάλει στους εργαζόμενους. Στην Ευρώπη η χρηματοδότηση καλύπτεται από τις συνδρομές των μελών των συνδικάτων
  • Αλλαγή στο καθεστώς συνδικαλιστικών αδειών με αυστηροποίηση τόσο σε ό,τι αφορά το ποιοι θα δικαιούνται όσο και πώς θα χορηγούνται.

Κυβέρνηση

Σε συνέντευξη της στον ΣΚΑΙ η κυβερνητική εκπρόσωπος απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες των σχεδιαζόμενων αλλαγών σημείωσε όμως ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει πλαίσιο ενώ για το λοκ αουτ διερωτήθηκε «ήταν κακό;». Οσον αφορά στο πλαίσιο νομιμοποίησης μιας απεργίας είπε ότι «πρέπει να έχουν συνδικαλιστικό αίτημα» και πρόσθεσε ότι το θέμα «θα μπει σε δημόσια διαβούλευση» ενώ έκανε λόγο για «αδυναμίες» του σημερινού συστήματος αναφέροντας ως παράδειγμα τη ΔΕΗ, όπου είπε ότι «είδαμε ότι δούλευε το 65-70% και το 30% κρατούσε σε ομηρία και τη χώρα και τους υπόλοιπους που δούλευαν». 

ΠΑΣΟΚ

Ο κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, έσπευσε να αντιδράσει με ανακοίνωση του εκφράζοντας την κατηγορηματική διαφωνία του με «προτάσεις» και προθέσεις, που αναφέρονται δημοσιεύματα σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, να συζητάμε για επαναφορά του μέτρου της εργοδοτικής ανταπεργίας και για διεύρυνση των ομαδικών απολύσεων».

«Δεν αποδεχόμαστε τιμωρητικού χαρακτήρα κινήσεις κατά των συνδικάτων, την ώρα που ο κοινωνικός διάλογος και η επανένωση του έθνους είναι όσο ποτέ αναγκαίοι όροι για την οριστική έξοδο από την κρίση και την εφαρμογή του νέου μοντέλου ανάκαμψης που επαγγελλόμαστε», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ με δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη κατηγορεί την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ότι «προκειμένου να τσακίσει τις λαϊκές αντιστάσεις στις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές της και για να επιβάλλει στο λαό μας προς όφελος των κερδών της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας και των ξένων «επενδυτών» μισθούς Κίνας και εργασιακές σχέσεις Ουγκάντας, συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον και την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας».
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους και όλο το λαό «να δώσουν στα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης την αγωνιστική, μαζική, ενωτική  απάντηση που της αρμόζει και να συμβάλλουν με τους αγώνες και την ψήφο τους στην ανατροπή της, πριν προλάβει να κατεδαφίσει τα πάντα».

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, προειδοποιεί την κυβέρνηση «να μη διανοηθεί να προχωρήσει στις αντιδραστικές και αυταρχικές ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα αφορούν ακόμη και στην παρεμπόδιση έως και την απαγόρευση της κήρυξης απεργίας από τα σωματεία».

ΔΗΜΑΡ

Η ΔΗΜΑΡ αναφέρει ότι οι κυοφορούμενες αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, αποκαλύπτουν προθέσεις αποδόμησης κάθε προστατευτικού πλαισίου των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων και καλεί σε άμεση αντίδραση τα προοδευτικά κόμματα, τα συνδικάτα και τον κόσμο της εργασίας ώστε «κάθε απόπειρα που απειλεί να ισοπεδώσει τις ήδη αποσαρθρωμένες εργασιακές σχέσεις να αποκρουστεί».

Οι αλλαγές θα συζητηθούν στη συνάντηση του υπουργού εργασίας με την τρόικα

Το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται να γίνει η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών. Στην ατζέντα της συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, όπως και όλες οι συναντήσεις της τρόικας με τους υπουργούς, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρυθμίσεις του νέου συνδικαλιστικού νόμου, που αναμένεται να κατατεθεί έως το τέλος του έτους, η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, έως το 2016.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, έχει υποστηρίξει σε παλαιότερες δηλώσεις του ότι ο νόμος 1264 του 1982 «παρουσιάζει σημεία κόπωσης, ειδικά στο κομμάτι του συνδικαλισμού» προσθέτοντας όμως, ότι για να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις «θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση».

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση «να διασφαλίσει το δικαίωμα στην εργασία, στην προώθηση εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ των εταίρων και αποφυγής οποιασδήποτε αναίτιας διαταραχής στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να εξασφαλιστεί ότι το πλαίσιο λειτουργίας των συνδικάτων είναι ώριμο και συνδέεται με τις διεθνείς πρακτικές».

Πηγές του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να μην εμποδίζεται η κήρυξη απεργίας αλλά να μην μπορεί να γίνει με τις διαδικασίες που ισχύουν σήμερα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι απαιτούνται αλλαγές στην οργάνωση και στη δομή των συνδικάτων, ώστε να ενισχυθεί η αντιπροσωπευτικότητά τους, ενώ θα πρέπει να επανεξεταστεί η διαδικασία της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών ενώσεων.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή