facebook pixel

Αναζητώντας 120 υπογραφές για τη ΔΕΗ

Συνεχίζεται η προσπάθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μέσα από τις επιμέρους προτάσεις για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ΔΕΗ, να καταλήξουν στην δημιουργία πλατφόρμας υποστήριξης της πρωτοβουλίας. Στο μεταξύ, δίπλα στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ για τη ΔΕΗ, προστέθηκε μια πρόταση και από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τη συζήτηση περί συνάθροισης των βουλευτών που υποστηρίζουν την διενέργεια δημοψηφίσματος ανεξαρτήτως κειμένου και κόμματος. 

Αυτές οι απόψεις περί δημοψηφίσματος που έχουν διατυπωθεί είναι βέβαιο ότι δεν αθροίζονται μεταξύ τους, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη. «Οπότε, κάθε περαιτέρω συζήτηση δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα» πρόσθεσε.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της Βουλής οποίος διευκρίνισε ότι είναι άλλο το θέμα των ανακοινώσεων που γίνονται από τα κόμματα για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος και άλλο τα κείμενα των προτάσεων που τελικά θα κατατεθούν στη Βουλή, επαναλαμβάνοντας ότι επί των κειμένων αυτών θα κινηθεί απολύτως θεσμικά. Δηλαδή, θα απευθυνθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, προκειμένου να λάβει γνωμοδότηση για το αν μπορούν να συναθροιστούν οι υπογραφές. 

Σε κάθε περίπτωση το αν θα ανοίξει η Ολομέλεια ή όχι για το ζήτημα αυτό, έγκειται στην απόφαση της Κυβέρνησης, αν και ο ίδιος έχει την προσωπική πολιτική άποψη ότι εφόσον οι προτάσεις κριθούν ομοειδείς και ταυτόσημες και μπορεί να συναθροιστούν οι υπογραφές, τότε το θέμα θα ήταν καλύτερο να συζητηθεί το συντομότερο, αντί για τον Οκτώβριο.

«Γιατί να αφήσουμε να σέρνεται αυτή η υπόθεση ως τον Οκτώβριο; Προσωπικά βλέπω ότι αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να κλείσει τώρα. Αυτή είναι η προσωπική πολιτική προσωπική μου άποψη και δεν έχει μεταβληθεί» δηλώνει ο κ. Μεϊμαράκης και προσθέτει ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν πρέπει να έχει τέτοιες εκκρεμότητες η Βουλή.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει ότι, με βάση το Σύνταγμα (άρθρο 44), «δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά».

Την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, γιατί, όπως τονίζει, αυτό επιβάλλει «η κοινή λογική, η στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία αλλά και η μέχρι τώρα κοινοβουλευτική πρακτική με τη συνθήκη της Λισαβόνας», ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι πάνω από 120 βουλευτές εναντιώνονται στη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ».

Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση του 30% της ΔΕΗ, ζήτησαν δεκαπέντε ανεξάρτητοι βουλευτές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η εμμονή στην πώληση της Επιχείρησης έναντι ευτελούς τιμήματος, αποκαλύπτει προθέσεις εκποίησης της δημόσιας περιουσίας με ζημία του δημοσίου συμφέροντος, του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας και του συνόλου των καταναλωτών. Οι βουλευτές ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με το ερώτημα εάν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν ή όχι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Τη σχετική ανακοίνωση υπογράφουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Πάρις Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Σταυρογιάννης, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Κώστας Γιοβανόπουλος, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Καπερνάρος, Γιώργος Κασαπίδης, Νίκος Νικολόπουλος, Γιώργος Νταβρής, Θόδωρος Παραστατίδης, Πέτρος Τατσόπουλος και Θεοδώρα Τζάκρη.

Τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για να συζητηθεί το θέμα της ΔΕΗ και το δημοψήφισμα που προτείνει η μείζονα αντιπολίτευση, ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή