facebook pixel

Πολιτικά ηλεκτροσόκ προκαλεί η «μικρή ΔΕΗ»

Μετά την επιστράτευση των εργαζομένων στην ΔΕΗ η «μάχη» μεταφέρεται κυρίως στο πολιτικό επίπεδο με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώσει τους 120 βουλευτές για την συζήτηση διοργάνωσης δημοψηφίσματος για την «μικρή ΔΕΗ» ενώ πλέον οι όποιες συνδικαλιστικές κινήσεις έχουν την επίσημα την στήριξη της ΓΣΕΕ.

Ενώ στο ΚΚΕ προστέθηκε τη Δευτέρα με δική της πρόταση δημοψηφίσματος και η ΔΗΜΑΡ, στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας, για την πρωτοβουλία του για τη συγκέντρωση 120 υπογραφών με στόχο την έναρξη των διαδικασιών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ», έπειτα από έναν γύρο επαφών που έχουν τις τελευταίες ώρες με ανεξάρτητους βουλευτές και με τους ΑΝΕΛ. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι, σε μεγάλο βαθμό, οι ανεξάρτητοι βουλευτές θα στηρίξουν το αίτημα για δημοψήφισμα.

Αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ

Ανεξάρτητα του αποτελέσματος, ως προς τη συγκέντρωση των 120 υπογραφών, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ως σημαντικό το στοιχείο ότι σε πολιτικό επίπεδο, το κόμμα τους έχει καταφέρει να κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις, και «να πάρει και την κοινωνία με το μέρος του», κάτι που θεωρείται επένδυση για τις επόμενες κινήσεις. Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση «αιφνιδιάστηκε πλήρως και από την επιτυχία του πολιτικού σχεδιασμού και από την ανταπόκριση που είχε η πρωτοβουλία του κόμματος στην κοινωνία» και επιμένουν ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν σε οριακή πολιτική κατάσταση το επόμενο διάστημα, καθώς «χάνουν και τα τελευταία ερείσματά τους στην κοινωνία», ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή. 

Στο ίδιο πνεύμα ανάλυσης, κομματικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πολιτικές εξελίξεις να σημειωθούν και πριν την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινείται και η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». 

Η πρόταση δημοψηφίσματος της ΔΗΜΑΡ

Δική της διακριτή πρόταση διεξαγωγής δημοψήφισματος, με την οπτική και τις θέσεις της, για τη «μικρή ΔΕΗ» αποφάσισε να καταθέσει η ΔΗΜΑΡ, κατά την κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, οι Θωμάς Ψύρρας, Κατερίνα Μάρκου, Σπύρος Λυκούδης και η Νίκη Φούντα που έστειλε σχετική επιστολή, δεν συμφώνησαν στο να στηρίξουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση δημοψηφίσματος εκφράζοντας διαφωνίες για το σκεπτικό που εξέφρασε η Κουμουνδούρου. Από τη συνεδρίαση απουσίασε Γρηγόρης Ψαριανός.

Κατά πληροφορίες, στην πρόταση της ΔΗΜΑΡ θα κυριαρχούν δύο επισημάνσεις:

  • η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, μολονότι διαφωνεί με το θέμα της πώλησης της μικρής ΔΕΗ 
  • η πρόταση για δημοψήφισμα θα αφορά μόνο στο ζήτημα αυτό ότι η εν λόγω πρόταση δεν σχετίζεται με κανένα άλλο θέμα και κυρίως με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Προεδρείο της Βουλής: συνάθροιση των υπογραφών

Την ίδια στιγμή ανέλπιστη για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δημοσιοποίηση της άποψης του προεδρείου της Βουλής ότι μπορεί να συναθροιστούν οι υπογραφές βουλευτών σε αίτημα για δημοψήφισμα, ακόμη και αν υποβληθούν με χωριστά κείμενα, επικρατεί στο προεδρείο της Βουλής. 

Έτσι, εφόσον υποβληθούν μια ή περισσότερες ομοειδείς προτάσεις, που υπογράφονται από 120 βουλευτές, για να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ», όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε πιθανότατα μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο να γίνει έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής. Ωστόσο, αν και για την υποβολή πρότασης δημοψηφίσματος απαιτούνται 120 βουλευτές, για να ψηφιστεί αυτή, στη συνέχεια απαιτούνται 180 βουλευτές στην Ολομέλεια. 

Όπως ανέφεραν συνεργάτες του προέδρου της Βουλής, όταν υποβληθούν τα αιτήματα θα ζητηθεί γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. 

Επίθεση Βενιζέλου στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ε. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται αφενός να ξεχάσει την «αγωνιστική ήττα» του στις εκλογές του Μαΐου «που δεν κατάφερε να πλήξει την κυβερνητική σταθερότητα» και, αφετέρου «να ξεχάσει τον εσωτερικό διχασμό του» και ότι γι' αυτόν τον λόγο «επαναφέρει τη γραμμή της εφόδου» και «δημιουργεί συνεχώς τεχνητή ένταση για να υπάρχει ως παράταξη». Είπε ότι «αυτό δεν συνιστά κυβερνητική αντιπρόταση, αντίθετα κυριαρχεί η συντεχνιακή αντίληψη περί πολιτικής», προσθέτοντας ότι  «γνωστοί παλαιοσυνδικαλιστές που εκπροσωπούν μια από τις πιο αρνητικές εκδοχές του ΠΑΣΟΚ καθοδηγούν την αντιπολίτευση που επαγγέλλεται το νέο». 

Ο Ε. Βενιζέλος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», μετά τις παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ, είναι ένα ριζικά διαφορετικό νομοσχέδιο και εξαπέλυσε επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε υπάρχουν δύο γραμμές: «Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, του συντεχνιασμού, της παρεμπόδισης διαρθρωτικών αλλαγών, της ετερόκλητης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης, του δημοψηφίσματος υποτίθεται στο όνομα της ακινησίας στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, η συσχέτιση αυτής της γραμμής με το μείζον εθνικό θέμα της προεδρικής εκλογής και επιδίωξη πρόωρων εκλογών αντί της εθνικής ενότητας, της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης για την οριστική έξοδο από την κρίση». 

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «εάν υπάρχει πράγματι ενιαία πρόταση 120 βουλευτών θα το δούμε, ενιαία και ταυτόσημη, του συνταγματικού τόξου θέλω να ελπίζω, χωρίς να υπολογίζεται η Χ.Α., θα υπάρξει άμεση απάντηση σύμφωνα με το Σύνταγμα, γιατί τίποτα δεν μπορεί να μένει σε εκκρεμότητα. Τόνισε δε, ότι πρέπει να αποσυνδεθεί για λόγους θεσμικής σοβαρότητας και εθνικού συμφέροντος αυτή η προσπάθεια από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία «πρέπει να τοποθετηθούν τα κόμματα με σαφήνεια».

ΚΚΕ

«Η περίπτωση της ΔΕΗ αποδεικνύει ότι η βάρβαρη πολιτική και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης αντιμετωπίζεται με ένταση της εργατικής-λαϊκής πάλης και ανασύνταξη του κινήματος, σε ρήξη με την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, και όχι με τακτικισμούς όσων φιλοδοξούν να διαχειριστούν τη σημερινή βαρβαρότητα, σε βάρος πάντα του λαού» επισημαίνει σχετικό σχόλιο του ΚΚΕ, στο οποίο τονίζεται: «Αυτόν τον στόχο υπηρετεί η δράση του ΚΚΕ, όπως και η πρότασή του για το δημοψήφισμα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την απελευθέρωση της ενέργειας».

Αρχίζει η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή

Στη Βουλή, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» ξεκινά το απόγευμα στο Α΄ Θερινό Τμήμα και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη. Στην αρμόδια Επιτροπή το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Η ΓΣΕΕ στηρίζει τις αποφάσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Την Δευτέρα η Εκτελεστική Επιτροπή της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος αποφάσισε να στηρίξει τις αποφάσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ξεκινώντας με τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 9 Ιουλίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο Σύνταγμα.

Επίσης, η ΓΣΕΕ αποφάσισε να «ενισχύσει σε συνδικαλιστικό, νομικό και οικονομικό επίπεδο τον δίκαιο αγώνα της ΓΕΝΟΠ» και καλεί «όλα τα Εργατικά Κέντρα της χώρας να διοργανώσουν, απογευματινά συλλαλητήρια την ίδια ημέρα», που θα πραγματοποιείται η κινητοποίηση της ΓΕΝΟΠ στην Αθήνα. Με την ίδια απόφαση, η ΕΕ της ΓΣΕΕ ζητά από την κυβέρνηση «να πάρει πίσω το αντιδημοκρατικό μέτρο της επιστράτευσης των εργαζομένων της ΔΕΗ και όλων των κλάδων στους οποίους έχει εφαρμοστεί, να πάψει να κακοποιεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και να κουρελιάζει το Σύνταγμα».

Την Τετάρτη, στις 11.00 το πρωί, η ΑΔΕΔΥ οργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει στο Δημόσιο, αντιδρώντας στην αξιολόγηση, τις διαθεσιμότητες, τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή