facebook pixel

Νταισελμπλουμ: Ναι σε μειωση του φορου επι της εργασιας με μετακυλιση του σε αλλες οικονομικες δραστηριοτητες η με μειωση κρατικων δαπανων

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η δόση του ενός δισ. ευρώ

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υπο-δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έδωσε το απόγευμα της Δευτέρας το Εurogroup, λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων που είχαν αποφασιστεί τον Απρίλιο του 2014.

Προερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο επικεφαλής Γ.Ντάισελμπλουμ δήλωσε: «Δεν είναι η τελευταία δόση του προγράμματος» και πρόσθεσε: «Έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους».

EFSF: δυνατή η εκταμίευση ακόμη 1 δισ. € τον Αύγουστο

Νωρίτερα η χορήγηση της δόσης είχε εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας EFSF, ενώ είχε προηγηθεί «πράσινο φως» και από το EuroWorkingGroup. Ο επικεφαλής του  EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η δόση θα εκταμιευθεί εντός της εβδομάδας και υπενθύμισε ότι παραμένουν προς εκταμίευση 2,8 δισ. € εκ των οποίων το 1 δισ. € μπορεί να εκταμιευθεί τον Αύγουστο, εφόσον ικανοποιηθούν τα τελευταία έξι προαπαιτούμενα.

Ντάισελμπλουμ: υπάρχουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά που μπορούν να πληρώσουν τα «κόκκινα» δάνεια

Την ικανοποίησή του για την εκπλήρωση των έξι «προαπαιτούμενων δράσεων», από την πλευρά της Ελλάδας που συνδέονταν με την εκταμίευση της δόσης του Μαΐου, ύψους 1 δισ. € εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup. 

Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε την Ευρωομάδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ικανοποιήσει έως τις αρχές Αυγούστου, τα τελευταία έξι προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση του Ιουνίου, ύψους 1 δισεκ. ευρώ. 

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα μεταβεί στην Αθήνα εντός της εβδομάδας προκειμένου να αποτιμήσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η 5η και τελευταία αξιολόγηση θα ξεκινήσει επισήμως όταν ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα μπορούν να προβούν σε μείωση του φόρου επί της εργασίας, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι οι χώρες αυτές, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να μεταφέρουν το βάρος της φορολογίας από την εργασία σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες, ή να προβούν σε μείωση κρατικών δαπανών.

Για το ίδιο θέμα, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο φόρος επί της εργασίας μειώθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα κατά 5%, παρ' όλα αυτά παραμένει πάνω από το μέσο όρο στην ΕΕ.  

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα ο Γ. Ντάισελμπλουμ σχολίασε ότι υπάρχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είναι σε θέση να τα αποπληρώσουν, ωστόσο, όπως είπε, «δεν υπάρχει ενιαία συνταγή». 

Κυβέρνηση: Στόχος η υλοποίηση των έξι τελευταίων προαπαιτούμενων

Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι ο επόμενος στόχος της Ελλάδας, είναι η υλοποίηση των έξι προαπαιτούμενων έως το τέλος Ιουλίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισεκ. ευρώ εντός του Αυγούστου.  Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν, επίσης, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις αποφάσεις που αφορούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Εξάλλου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ευρωομάδα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαφανή διαδικασία επιλογής της νέας γενικής γραμματέας δημοσίων εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου.

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο είδος βοήθειας προς την Ελλάδα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπενθύμισαν ότι ο πρωθυπουργός την έχει αποκλείσει. Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι για το ζήτημα αυτό υπάρχουν διαφορετικές γραμμές εντός της τρόικας.

Το ένα δις. € που εγκρίθηκε σήμερα αφορά στη δεύτερη εκταμίευση της συνολικής δόσης των 8,3 δισ. € η οποία εγκρίθηκε από Eurogroup, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της τέταρτης αναθεώρησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Με την παρούσα εκταμίευση, το συνολικό ποσό οικονομικής ενίσχυσης του EFSF προς την Ελλάδα θα φτάσει τα 140,9 δισεκ. ευρώ.

Το EFSF θα μπορέσει να εκταμιεύσει επιπλέον 1 δισεκ. ευρώ, ως μέρος της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης των επιπλέον προαπαιτούμενων δράσεων. Μετά την επόμενη εκταμίευση, 1,8 δισ. ευρώ θα παραμείνουν διαθέσιμα για το ελληνικό πρόγραμμα από το EFSF.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή