facebook pixel

Σε ποιες περιοχές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές

Ικανοποιώντας ένα ακόμη προαπαιτούμενο η κυβέρνηση, με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης απελευθερώνει τη λειτουργία των καταστημάτων και την Κυριακή σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, μέτρο πρόκριμα για την πλήρη απελευθέρωση σε όλη την Ελλάδα από το επόμενο έτος.

Η σχετική απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γερ. Γιακουμάτου, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπει ότι σε τρεις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, επιτρέπεται πιλοτικά για ένα έτος η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές τον χρόνο.

Οι τουριστικές περιοχές της χώρας, όπου επιτρέπεται πιλοτικά για ένα έτος η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων είναι:

  • Περιφέρεια Αττικής και ειδικότερα το Ιστορικό κέντρο Δήμου Αθηναίων. Ως ιστορικό κέντρο της Αθήνας με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 13/1979, ορίζεται η περιοχή που περικλείεται από τη Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως και τις οδούς Ελευσινίων, Δεληγιάννη, Αγίου Κωνσταντίνου, Νικηφόρου, Σατωβριάνδου, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), Μετσόβου, Καλλιδρομίου, Ασκληπιού, Χερσώνος, Σίνα, Ακαδημίας, Κανάρη, Πλατείας Φιλικής Εταιρείας, Καψάλη, Ηροδότου, Ρηγίλλης, Ησιόδου, Βασ. Κωνσταντίνου, Ευφορίωνος, Θρασώνος, Αρχιμήδους, Δικαιάρχου, Τριβωνιανού, Μάρκου Μουσούρη, Αρδηττού, Αθ. Διάκου, Λ. Συγγρού, Χατζηχρήστου, Καβαλλότι, Προπυλαίων, Θηραμένους, Μουσών, Παναιτωλίου, Πινότση, Φιλοπάππου, Αρακυνθού, Απόλλωνος, Μελιταίων, Παλληναίων, Δημοφώντος, Θριασίων, Τριών Ιεραρχών, Πλατείας Αφαίας, Περσεφόνης και Δεκελέων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια περιοχή, η οποία εκτείνεται από την Ομόνοια μέχρι τα Πετράλωνα και το Κουκάκι και από το Κολωνάκι μέχρι το Γκάζι.
  • Ο Δήμος Ραφήνας−Πικερμίου
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα το Ιστορικό κέντρο Δήμου Θεσσαλονίκης. Ως ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης με βάση την υπουργική απόφαση 3046/51009 του 1994, είναι η περιοχή που ορίζεται από το λιμάνι (παλαιό τμήμα), την παλαιά παραλία (α΄ προβλήτα έως Λευκό Πύργο), την οδό Π. Μελά που καταλήγει στο ιερό της Αγίας Σοφίας, την οδό Στ. Τάττη και τμήμα των οδών Σωκράτους, Χριστοπούλου, Φιλίππου και Αγίας Σοφίας μέχρι την οδό Κασσάνδρου και το Διοικητήριο, την οδό Καραολή Δημητρίου, την Πλατεία Βαρδαρίου και τα δυτικά τείχη μέχρι το φρούριο του Βαρδαρίου και το λιμάνι.
  • Περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα: ο Δήμος Ρόδου, ο Δήμος Κω, ο Δήμος Σύρου−Ερμούπολης, ο Δήμος Μυκόνου και ο Δήμος Θήρας. 

Βάσει του μνημονίου η σχετική υπουργική απόφαση θα έπρεπε να εκδοθεί μέχρι την 7η Ιουλίου. Βάσει των όσων φέρεται να έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και με την εμπειρία που θα έχει αποκτηθεί από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στις περιοχές που ορίστηκαν σήμερα, το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων θα επαναξιολογηθεί την Άνοιξη του 2015, χωρίς να αποκλείεται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου σε όλη τη χώρα.

Στο μεταξύ προς απελευθέρωση βαίνει και το ζήτημα των προσφορών και των εκπτώσεων. Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2014 ο υπουργός Ανάπτυξης θα πρέπει να έχει εκδώσει υπουργική απόφαση με την οποία θα θεσπίζεται Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες. Το υφιστάμενο καθεστώς θα επανεξεταστεί στο τέλος του τρέχοντος έτους έτσι ώστε μέχρι την άνοιξη του 2015 να έχει θεσπιστεί νομοθεσία που θα απαλείφει τους εναπομείναντες περιορισμούς.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή