facebook pixel

Τι «ψάρια» έπιασε το «δίχτυ» της NSA στο Internet

Όταν ο ψαράς απλώνει τα δίχτυα του στο πέλαγος με προσδοκία τα μεγάλα και ακριβά ψάρια πάντοτε μαζεύει και μεγάλες ποσότητες μαρίδας, που είτε καταλήγει στο τηγάνι του είτε και πάλι πίσω στη θάλασσα.

Έτσι και το δίχτυ που έχει απλώσει αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) στο Internet, πιάνει εκτός των μεγάλα «ψάρια» της τρομοκρατίας, του οικονομικού εγκλήματος και άλλων παρανόμων πράξεων, και πολλά μικρά «ψαράκια» που στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο κουτσομπολίστικο ενδιαφέρον μπορεί να παρουσιάζουν με τις προσωπικές τους ιστορίες, όπως αυτές αποκαλύπτονται από email και chat messages.

Σύμφωνα με την δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post η NSA παρακολουθεί πολύ περισσότερο συνηθισμένους χρήστες του Internet, Αμερικανών περιλαμβανομένων, παρά ξένους που έχουν χαρακτηρισθεί νόμιμοι στόχοι.

Εννέα κάτοχοι ψηφιακών λογαριασμών στους δέκα «δεν είναι προσδιορισμένοι εκ των προτέρων στόχοι, αλλά πιάνονται στο δίχτυ που η υπηρεσία απλώνει για το λογαριασμό κάποιου άλλου», διευκρινίζει η εφημερίδα, έπειτα από μια έρευνα τεσσάρων μηνών που πραγματοποιήθηκε πάνω στα δεδομένα της NSA που δημοσιοποιήθηκαν από τον πρώην σύμβουλο της υπηρεσίας Έντουαρντ Σνόουντεν.

Η NSA δεν επιτρέπεται από το νόμο να παρακολουθεί παρά μόνο ξένους που βρίσκονται εκτός του εδάφους των ΗΠΑ, εκτός αν έχει λάβει μια συγκεκριμένη εντολή.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι συνηθισμένοι χρήστες του Internet, οι οποίοι κατοικούν στις ΗΠΑ ή αλλού.
Η μελέτη αφορά περίπου 160.000 ηλεκτρονικά μηνύματα καθώς και 7.900 ντοκουμέντα που προέρχονται από περισσότερους από 11.000 ψηφιακούς λογαριασμούς, οι οποίοι υποκλάπηκαν στη διάρκεια της πρώτης θητείας του πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα (2009-2012).

Σχεδόν οι μισοί από τους φακέλους που εξετάσθηκαν «περιλαμβάνουν ονόματα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλες λεπτομέρειες που η NSA αναφέρει πως αφορούν πολίτες ή κατοίκους των ΗΠΑ».

Η NSA έκρυψε ή «ελαχιστοποίησε» περισσότερες από 65.000 αναφορές για να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή Αμερικανών. Η Washington Post όμως υποστηρίζει ότι εντόπισε βρήκε σχεδόν 900 διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν ήταν κρυμμένες και θα μπορούσαν να ανήκουν σε αμερικανούς πολίτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η NSA έπιασε επίσης στα δίχτυα της έγγραφα που οι αναλυτές χαρακτηρίζουν «άχρηστα» και τα οποία αφορούν «ερωτικές ιστορίες και ρήξεις, σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου, ψυχικές ασθένειες, πολιτικές και θρησκευτικές συζητήσεις, οικονομικά προβλήματα ή ανεκπλήρωτες ελπίδες».

Ορισμένα από τα έγγραφα προσέφεραν εντούτοις «ανακαλύψεις μεγάλης αξίας για τις υπηρεσίες πληροφοριών», για παράδειγμα σχετικά με «ένα απόρρητο πυρηνικό πρόγραμμα στο εξωτερικό, τη δολιότητα ενός συμμάχου, μια στρατιωτική καταστροφή σε εχθρική δύναμη ή τις ταυτότητες πειρατών της πληροφορικής σε αμερικανικά δίκτυα».

Όλες οι χώρες, πλην της Βρετανίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, θεωρούνται από την NSA θεμιτοί στόχοι κατασκοπείας, αναφέρει η Washington Post.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή