facebook pixel

«Υψηλή τάση» στη σύγκρουση Σαμαρά με Τσίπρα και συνδικάτα

Διαστάσεις σκληρής πολιτικής κόντρας λαμβάνει η υπόθεση της «μικρής ΔΕΗ». Στα δύο «στρατόπεδα» που σχηματίζονται, απέναντι στην κυβέρνηση, που δηλώνει αποφασισμένη να περάσει το νομοσχέδιο πώλησης τμήματος της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού, αντιπαρατίθενται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ καθώς και κοινωνικοί φορείς.

Μετά τις προειδοποιητικές βολές της κυβερνητικής εκπροσώπου η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης των απεργών την Τετάρτη ο πρωθυπουργός από το Στρασβούργο ανέβασε τους τόνους και επιτέθηκε πολιτικά στην αντιπολίτευση και τα συνδικάτα με σκληρές εκφράσεις, την ώρα που ο Αλ. Τσίπρας έβαζε θέμα επαναλειτουργίας της ολομέλειας της Βουλής και δημοψηφίσματος για την πώληση της ΔΕΗ.

Α. Σαμαράς

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων στον ελληνικό λαό, να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο. Το δικαίωμα της προόδου περνάει και μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις», τόνισε ο Αντ. Σαμαράς ο οποίος χαρακτήρισε «κακόγουστο αστείο» την κριτική αντιπολίτευσης και συνδικαλιστών, ότι η κυβέρνηση ξεπουλάει τα πάντα.

«Στην Ελλάδα προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε αποκρατικοποιήσεις που έχουν γίνει παντού αλλού στον κόσμο και παντού αλλού απέδωσαν» τόνισε, ενώ έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του ΟΤΕ, λέγοντας πως, από τον καιρό που αποκρατικοποιήθηκε, οι Έλληνες απέκτησαν εύκολη πρόσβαση στο τηλέφωνο σε χαμηλότερες τιμές. Ειδικά για το θέμα της "μικρής ΔΕΗ" διαβεβαίωσε ότι θα έρθει στη Βουλή και θα συζητηθεί εκτενώς.

Αλ. Τσίπρας

Στο άλλο «στρατόπεδο», ο Αλ. Τσίπρας που επισκέφθηκε το Αμύνταιο και τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό, ενώπιον εκπροσώπων φορέων της Δυτικής Μακεδονίας και κατοίκων, ανέλαβε ηθική και πολιτική δέσμευση ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει και να αποδεχθεί τετελεσμένα σε ό,τι αφορά την «εκποίηση» της ΔΕΗ.

Παράλληλα ανακοίνωσε πρωτοβουλία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ και για τον σκοπό αυτό θα επικοινωνήσει τις επόμενες ώρες με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ) και τους ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρωθούν υπογραφές 120 βουλευτών κάτω από το αίτημα για το δημοψήφισμα, όπως προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος.
Κατηγόρησε τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο ότι «παρόλο που δεν έχουν το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα, προσπαθούν να εκποιήσουν τη ΔΕΗ με τη διαδικασία του ριφιφί» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά δεν θα τα καταφέρουν.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στη συγκρότηση μιας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συμπαράταξης για να μην περάσει το νομοσχέδιο, αλλά κι αν ψηφιστεί να μην εφαρμοστεί, ενώ άφησε αιχμές για ενδιαφερόμενους να πάρουν μέρος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Μίλησε για ενδεχόμενους επίδοξους «επενδυτές» και εξήγησε πως αυτοί δεν είναι επενδυτές, παρά «αετονύχηδες» και «αεριτζήδες». Υπενθύμισε ότι η ίδρυση της ΔΕΗ έγινε στις 2 Ιουλίου του 1950 και σημείωσε τη συγκυρία, ότι 64 χρόνια μετά, στις 2 Ιουλίου 2014, ο ίδιος επισκέφθηκε το Αμύνταιο και τον ΑΗΣ της ΔΕΗ για να υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα της ενάντια στο «ξεπούλημα».

Στην εκδήλωση πήραν τον λόγο εκλεγμένοι της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων φορέων και ήταν ομόφωνη η αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ.

Κυβέρνηση

«"Βελουχιώτης" θέλησε να ντυθεί σήμερα ο κ. Τσίπρας, αλλά του βγήκε σε ...Φωτόπουλο!» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη απαντώντας σε όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα της ΔΕΗ.
 
«Μιλάμε για την επιτομή του "λεφτά υπάρχουν" που στην περίπτωση της ΔΕΗ συνοψίζεται στην εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ακριβή επανάληψη συγκεκριμένης φράσης που η κ. Κατσέλη είχε το 2009 χρησιμοποιήσει για τον ΟΤΕ» σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. 

ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα ότι συνεχίζει στο δρόμο της πόλωσης και του διχασμού, χρησιμοποιώντας «ψεύδη» και «ύβρεις», και ότι προσπαθεί να καταστήσει τα άλλα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές μια ακόμα συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.
Με ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και τις τοπικές κοινωνίες να δείξουν την «αναγκαία υπευθυνότητα» και να αποδεχτούν τη διάσπαση της ΔΕΗ, καθώς με τον τρόπο αυτό υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον. 

ΚΚΕ

«Μπροστά στην κλιμάκωση της κυβερνητικής επίθεσης για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, καλούμε το εργατικό- λαϊκό κίνημα, όλο τον λαό να αξιοποιήσει κάθε μορφή πάλης και ενέργειας με στόχο την πλήρη κατάργηση των νόμων εφαρμογής του κοινοτικού πλαισίου απελευθέρωσης του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για «την απόσυρση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» και την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης». 

Το ΚΚΕ θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με ξεκάθαρο πλαίσιο και περιεχόμενο: 

  • Απόσυρση του νομοσχεδίου για τη "μικρή ΔΕΗ".
  • Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που έχει οδηγήσει σε ουσιαστική ιδιωτικοποίηση. Συγκεκριμένα των Ν. 1914/90, 2773/99, ΠΔ 333/2000, Ν. 3426/2005, Ν. 4001/2011, Ν. 4237/2014.
  • Αντίθεση στο σύνολο του προωθούμενου κοινοτικού πλαισίου απελευθέρωσης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας». 

«Σχετικά με τη συζήτηση για δημοψήφισμα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι το αντικείμενο του δημοψηφίσματος επιβάλλεται να είναι το παραπάνω πλαίσιο, δηλαδή η κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη "μικρή ΔΕΗ"» καταλήγει το ΚΚΕ.

ΑΝΕΛ

«Αποτελεί ελπίδα για τη Δημοκρατία ο κρυπτόμενος επί δύο χρόνια πρωθυπουργός να δηλώνει ότι θα κάνει την τιμή στη Βουλή των Ελλήνων να την επισκεφθεί» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε καταλήγοντας: «Αιδώς Αργείοι».   

ΔΗΜΑΡ

Κατηγορηματικά αντίθετη στον τεμαχισμό και πώληση της ΔΕΗ, υπό τον μανδύα της «μικρής ΔΕΗ» είναι η ΔΗΜΑΡ. Σε ανακοίνωση της σημειώνει ότι «οι ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορούν να γίνονται απλώς και μόνο με λογιστικά κριτήρια, αλλά με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση, που απειλεί με επιστράτευση τους εργαζόμενους, οφείλει να γνωρίζει ότι στις δημοκρατίες τα προβλήματα λύνονται μόνο με διάλογο. 

Κυβέρνηση

Η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επιστράτευσης στη ΔΕΗ λέγοντας: «Οπωσδήποτε θα κάνουμε αυτό, το οποίο πρέπει, για να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον της Ελλάδας. Μας επισκέπτονται ξένοι και έρχονται εδώ για να αφήσουν τα λεφτά τους. Δεν είναι μόνο ο κ. Φωτόπουλος στη ΔΕΗ, να είμαι δίκαιη... Υπάρχουν 20 σωματεία, δεν είναι όλοι το ίδιο. Θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν να κάνουν σαμποτάζ κατά της πατρίδας τους... Μην προσωποποιούμε όλους τους συνδικαλιστές στον κ. Φωτόπουλο, δεν είναι όλοι το ίδιο». 

ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Στο σενάριο της επιστράτευσης απαντούν σε υψηλούς τόνους οι συνδικαλιστές. Ο αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Αντώνης Αναγνώστου, σε συνέντευξη του στον ΒΗΜΑ FM χαρακτήρισε απαράδεκτη, την πολιτική επιστράτευση, διότι δεν επιτρέπει στον εργαζόμενο να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα που είναι η απεργία. Σχολιάζοντας γιατί “διαρρέει” η κυβέρνηση τα περί επιστράτευσης ο αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ άφησε να εννοηθεί ότι πιθανόν να γίνεται προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων της ΔΕΗ αλλά και μπορεί να το εννοεί κιόλας.

Ο αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ υποστήριξε ότι με βάση τη ζήτηση που υπάρχει για ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα υπάρξει κίνδυνος για μπλακ-άουτ. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή