facebook pixel

Η «μικρή ΔΕΗ» ξεσηκώνει μεγάλη πολιτική θύελλα

Εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και συνδικάτα, κόμματα της αντιπολίτευσης, κοινωνικοί φορείς και αυτοδιοίκηση ακόμη και η Εκκλησία βρίσκονται από το πρωί στο «πόδι» ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ».

Κοινός στόχος όλων είναι η ακύρωση του νομοσχεδίου, με τους εργαζόμενους να σχεδιάζουν απεργία σε όλες τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι ως κυβέρνηση θα επανακρατικοποιήσει την «μικρή ΔΕΗ». Το ΚΚΕ με αφορμή το επικείμενο νομοσχέδιο καλεί σε γενικό ξεσηκωμό ενώ και ο Μητροπολίτης Σερβίων Κοζάνης παρακαλεί τον πρωθυπουργό να κάνει διάλογο με την τοπική κοινωνία πριν λάβει τελικές αποφάσεις.

Η απεργία των εργαζομένων

Με την κατάθεση του νομοσχεδίου το απόγευμα στη Βουλή οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν συγκεντρώσεις στις μονάδες τους και αφού ενημερώνονται στις πύλες για τις εξελίξεις δεν θα προσέρχονται στη δουλειά τους για εργασία.

Ο σχεδιασμός προβλέπει απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς ΑΗΣ (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία), σε όλα τα ορυχεία (λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας καθώς και εκείνα του Νοτίου Πεδίου, της Καρδιάς, της Μαυροπηγής και του Αμυνταίου), στα υδροηλεκτρικά έργα του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, του Εδεσσαίου και του Άγρα, στον ΑΗΣ Κομοτηνής, το υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα, το υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι της Άρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα. 

Η ΔΕΗ και ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής, ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων καταρτίζουν προγράμματα κυλιόμενων περικοπών στην ηλεκτροδότηση ανά περιοχή. 

Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης στη ΔΕΗ, εφόσον οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ αποφασίσουν να αφήσουν την χώρα χωρίς ρεύμα εν μέσω θέρους και «20 εκατ. τουρίστες να έρθουν και να μην έχουν κλιματισμό», όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

ΣΥΡΙΖΑ

Στο πολιτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι με τα νομοσχέδια για την ΔΕΗ και τον αιγιαλό και στη συνέχεια με το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση οδηγείται σε οριακή πολιτική κατάσταση καθώς «η κοινωνία θα είναι απέναντι στο σύνολό της» και συμπερασματικά καταλήγει ότι ήδη το κλίμα «μυρίζει εκλογές» κάτι που θα γίνει πολύ πιο ισχυρό το αμέσως επόμενο διάστημα. Όσον αφορά στη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντός της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να ζητήσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στη μεγαλύτερη δυνατή διασύνδεση της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας με τις κοινωνικές αντιδράσεις, καθώς εκτιμάται ότι ο λαός μπορεί να συσπειρωθεί γύρω από τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, εκφράζει τη δέσμευση του κόμματος να χρησιμοποιήσει «κάθε νόμιμο μέσο, είτε είναι νομικό, είτε οικονομικό, ή οποιοδήποτε άλλο για να ξαναπεράσει υπό δημόσιο έλεγχο η “μικρή ΔΕΗ”».

Στο μεταξύ στο Αμύνταιο θα μεταβεί την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, για να επισκεφθεί τον ΑΗΣ και το ορυχείο Αμυνταίου - Φιλώτα Φλώρινας και στη συνέχεια να παραστεί σε ανοιχτή συνάντηση με τους συνδιοργανωτές του συλλαλητηρίου, που θα γίνει στις 8 το βράδυ, και με τους φορείς της περιοχής στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Αμυνταίου.

ΚΚΕ

«Απέναντι στο σχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ" και τις κυβερνητικές απειλές πρέπει να υπάρχει αγωνιστική απάντηση όλου του λαού, η οποία θα βάλει στο στόχαστρο τόσο την πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση της ενέργειας, την όποια υλοποιεί η κυβέρνηση και αποδέχονται τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και τις επικίνδυνες θεωρίες, που επαναφέρει η κυβέρνηση, ότι ο λαός δεν έχει δικαίωμα να αντιδρά και να αντιπαλεύει αντιλαϊκές αποφάσεις» αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ και τονίζει ότι «ο αγώνας των εργαζομένων στη ΔΕΗ είναι δίκαιος, γι' αυτό και πρέπει να στηριχτεί από όλο το λαό που θα πληρώσει ακόμη πιο ακριβά την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της».

ΕΚΘ

Καταστροφή για την οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά συμφέροντα χαρακτηρίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τη δημιουργία μιας θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ, της «μικρής ΔΕΗ».

Εκκλησία

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απέστειλε ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος στην οποία αναφέρει ότι η είδηση για την πώληση τμήματος της ΔΕΗ ακούστηκε ως κεραυνός στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας. Τονίζει ότι ο λαός είναι ανάστατος και διερωτάται για τις περιπέτειες που θα ακολουθήσουν ενώ ζητά από τον πρωθυπουργό να διεξαχθεί διάλογος με τις κοινωνίες της περιοχής.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή