facebook pixel

Το βραδυ ειναι η μεγαλυτερη επιβαρυνση του συστηματος απο πλευρας καταναλωσης ρευματος

Πότε θα γίνουν οι διακοπές ρεύματος λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ

Η ΔΕΗ και ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής, ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ που θα ξεκινήσουν από τα ξημερώματα της Πέμπτης, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ», καταρτίζουν προγράμματα κυλιόμενων περικοπών στην ηλεκτροδότηση ανά περιοχή. Στόχος είναι η πιθανή απώλεια ισχύος από τις μονάδες του Βορρά, λόγω των απεργιών, να μην προκαλέσει κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας, και μάλιστα εν μέσω θέρους και υπό την απειλή καύσωνα.

Οι ώρες εφαρμογής και η διάρκεια των περικοπών θα εξαρτηθεί από την «τρύπα» ισχύος που θα δημιουργηθεί από τις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ στο σύστημα και από την ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΓΕΝΟΠ σχεδιάζει να θέτει εκτός λειτουργίας το σύνολο των μονάδων του Βορρά, στην Πτολεμαΐδα, στον Αγ. Δημήτριο και στη Φλώρινα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση της χώρας. Στην προσπάθεια αυτή κατά τις ίδιες πληροφορίες οι συνδικαλιστές επιζητούν τη συνεργασία τοπικών φορέων και της αυτοδιοίκησης που επίσης έχουν ταχθεί κατά της «μικρής ΔΕΗ».

Υπάρχουν ωστόσο και εισηγήσεις από συνδικαλιστές για μικρότερου εύρους κινητοποίηση «ώστε να μην δοθεί αφορμή για επιστράτευση από την έναρξη της απεργίας» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά και κλιμάκωση στη συνέχεια.

Στο μεταξύ από πλευράς κατανάλωσης η μεγαλύτερη επιβάρυνση στο σύστημα ηλεκτροδότησης δεν γίνεται πλέον κατά τις μεσημεριανές ώρες αφού τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια έχουν τη μέγιστη απόδοση τις ώρες που η κατανάλωση κορυφώνεται λόγω ζέστης και χρήσης των κλιματιστικών, αλλά κατά τις βραδινές ώρες οπότε η χρήση του κλιματισμού είναι επίσης αυξημένη, αφού εκείνες τις ώρες τα φωτοβολταϊκά δεν συνεισφέρουν στην παραγωγή ρεύματος.

Το μέγιστο της ζήτησης αυτήν την περίοδο κυμαίνεται στα 7.000-7.500 μεγαβάτ μεταξύ 8.00 και 10.00 το βράδυ. Οι εφεδρείες του συστήματος πέρα από τις μονάδες της ΔΕΗ περιλαμβάνουν εισαγωγές καθώς και τις μονάδες των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, συνολικής ισχύος περί τα 2.500 μεγαβάτ.

Η ΓΕΝΟΠ έχει προκηρύξει 48ωρες κυλιόμενες απεργίες κατά του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» ενώ προγραμματίζει επίσης συλλαλητήριο την Πέμπτη 3 Ιουλίου στις 7.00 το απόγευμα έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη. Η Ομοσπονδία ζητά απόσυρση του νομοσχεδίου και διενέργεια δημοψηφίσματος για την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης.

Η ΓΕΝΟΠ δημοσιοποίησε απόψε επιστολές του μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλου προς τον πρωθυπουργό, που ζητά διάλογο για την υπόθεση της ΔΕΗ και του μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεοκλήτου προς τους αρμόδιους υπουργούς, που θέτει ερωτήματα για το τίμημα της πώλησης, την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Πάντως η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστράτευσης στην ΔΕΗ, εφόσον οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ αποφασίσουν να αφήσουν την χώρα χωρίς ρεύμα εν μέσω θέρους και «20 εκατ. τουρίστες να έρθουν και να μην έχουν κλιματισμό», όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό ΑΗΣ και το ορυχείο στο Αμύνταιο της Φλώρινας, θα επισκεφθεί την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας,  στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ «για την αποτροπή του ξεπουλήματος της ΔΕΗ».  Στη συνέχεια, στις 13:30,  θα έχει συνάντηση με τους φορείς της περιοχής που συνδιοργανώνουν το συλλαλητήριο  στο  Αμύνταιο.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή