facebook pixel

Ειναι η πρωτη φορα που πρωην προεδρος της 5ης Γαλλικης Δημοκρατιας τιθεται υπο κρατηση

Υπό κράτηση ο Νικολά Σαρκοζί

Ο Νικολά Σαρκοζί ετέθη υπό προσωρινή κράτηση για υπόθεση σκανδάλου αθέμιτης άσκησης επιρροής στην Δικαιοσύνη, που αποκαλύφθηκε μετά την παρακολούθηση με δικαστική εντολή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του πρώην προέδρου της Γαλλίας με τον δικηγόρο του για την υπόθεση Μπετανκούρ.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γαλλίας κρατείται στην έδρα της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς, στη Ναντέρ, έξω από το Παρίσι, όπου προσήλθε για να καταθέσει στις 8.00 το πρωί για την υπόθεση του σκανδάλου. Οι πληροφορίες που κάνουν το γύρο του κόσμου μεταδόθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων το οποίο επικαλείται δικαστική πηγή. 

Η υπηρεσία κατά της διαφθοράς της δικαστικής αστυνομίας έχει τη δυνατότητα να θέσει τον Νικολά Σαρκοζί υπό κράτηση και να τον ανακρίνει επί ένα 24ωρο, διάστημα που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ. 

Ο συνήγορός του Τιερί Ερζόγκ ετέθη χθες υπό κράτηση, όπως και δύο ανώτατοι δικαστικοί της γενικής εισαγγελίας του Εφετείου.

Η εξέλιξη σημειώνεται τη στιγμή που αναμενόταν η ανακοίνωση ότι ο Νικολά Σαρκοζί επιστρέφει στην πολιτική σκηνή, επιδιώκοντας να αναλάβει και πάλι την ηγεσία της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι δικαστικές αρχές επιδιώκουν να εξακριβώσουν εάν ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, με την υπόστήριξη του Τιερί Ερζόγκ, επεδίωξε να λάβει πληροφορίες από ανώτατο δικαστικό για έρευνα που αφορούσε το πρόσωπό του με αντάλλαγμα την εξασφάλιση υψηλού αξιώματος. Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που άρχισε στις 26 Φεβρουαρίου, οι δικαστικές αρχές επιδιώκουν επίσης να εξακριβώσουν εάν ο Νικολά Σαρκοζί ενημερώθηκε παρανόμως για την τηλεφωνική του παρακολούθηση.

Η υπόθεση του σκανδάλου

Το σκάνδαλο στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο Νικολά Σαρκοζί ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Μάρτιο, μετά τη μετάδοση, από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediapart, επτά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αποτέλεσμα παρακολούθησης με δικαστική εντολή και στις οποίες ο Ν. Σαρκοζί φέρεται να συνομιλεί με τον δικηγόρο του, Τιερί Ερζόγκ, για την υπόθεση Μπετανκούρ.

Σε ένα από τα τηλεφωνήματα ο Τ. Ερζόγκ φέρεται να χαρακτηρίζει «μπάσταρδους του Μπορντό» τους δικαστές που αποφάσισαν τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του Ν. Σαρκοζί στο πλαίσιο της υπόθεσης περί εκμετάλλευσης ανήμπορου προσώπου που αφορούσε την πολυεκατομμυριούχο Λιλιάν Μπετανκούρ.

Η υποκλοπή των τηλεφωνημάτων έγινε στο διάστημα 28 Ιανουαρίου - 11 Φεβρουαρίου από τη δεύτερη τηλεφωνική γραμμή που είχε εγκαταστήσει ο πρώην πρόεδρος χρησιμοποιώντας το όνομα «Πολ Μπισμούτ». Η συζήτηση περιστρέφεται κυρίως γύρω από την απόφαση που αναμένεται να εκδώσει το Ακυρωτικό Δικαστήριο για τις ατζέντες του Ν. Σαρκοζί οι οποίες είχαν κατασχεθεί στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Μπετανκούρ.

Οι κατηγορίες σε βάρος του Σαρκοζί για την υπόθεση Μπετανκούρ απορρίφθηκαν τον Οκτώβριο του 2013. Ωστόσο οι ατζέντες του αποτελούν στοιχείο και μιας άλλης υπόθεσης, της αμφιλεγόμενης διαιτησίας υπέρ του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί το 2008, στην αντιδικία του με την τράπεζα Crédit Lyonnais για την πώληση της εταιρείας Adidas. Είναι επίσης ενδεχόμενο να ενδιαφέρουν τους δικαστές που ερευνούν τις κατηγορίες ότι ο Μουάμαρ Καντάφι χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του Ν. Σαρκοζί το 2007.

Στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που είχαν διαταχθεί για αυτήν την τελευταία υπόθεση καταγράφηκε και μια συνομιλία Σαρκοζί - Ερζόγκ η οποία στάθηκε αφορμή να δοθεί εντολή από τους οικονομικούς εισαγγελείς για τη διενέργεια δικαστικής έρευνας για παραβίαση του απορρήτου της προανακριτικής διαδικασίας και για αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Le Monde, από τη σύνθεση των απομαγνητοφωνημένων αποσπασμάτων των επτά τηλεφωνικών επικοινωνιών που έχει στη διάθεσή του ο ιστότοπος Mediapart προκύπτει ότι ένας από τους δικαστές του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ο Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ενημέρωνε την πλευρά του Σαρκοζί για τις «τάσεις» που διαμορφώνονταν στο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Mediapart στις 29 Ιανουαρίου ο Τ. Ερζόγκ εκφράζει τη χαρά του για την «αφοσίωση» που επιδεικνύει ο πληροφοριοδότης του ο οποίος «κοπιάζει πολύ». Ο δικηγόρος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το δικαστήριο θα ακυρώσει την εντολή να κατασχεθούν τα σημειωματάρια του Σαρκοζί «εκτός και αν νικήσει η δικαιοσύνη», όπως σχολιάζει. 

Την 1η Φεβρουαρίου ο Σαρκοζί τηλεφωνεί στον δικηγόρο του και του ζητάει να τον καλέσει στην επίσημη τηλεφωνική γραμμή του «για να δώσουμε την εντύπωση ότι συνομιλούμε». Στις 5 Φεβρουαρίου ο πρώην πρόεδρος δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει τον δικαστή Αζιμπέρ να πάρει μια θέση στο Μονακό. Ο δικηγόρος του αποκαλύπτει ότι έχει ήδη διαβεβαιώσει τον «Ζιλμπέρ» για το θέμα αυτό.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή