facebook pixel

Κυβερνητικη εκπροσωπος: «ετσι οπως ειναι ο ΣΥΡΙΖΑ σημερα, δεν μπορει να γινει τιποτα»

Αβραμόπουλος - Σβήνει τις φωτιές που άναψε για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Με νεότερες δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. ανοίγει το εύρος των σεναρίων πιθανής συνεργασίας σε όλο το δημοκρατικό τόξο και ταυτόχρονα περιορίζει το πολιτικό αντικείμενο στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, βλέποντας ότι ενδεχομένως θα δημιουργηθεί πολιτικό αδιέξοδο, με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας και με βάση τα ποσοστά των ευρωεκλογών που έδειξαν ότι δύσκολα κάποιο κόμμα θα μπορέσει να είναι αυτοδύναμο, σε συνέντευξη του στην Real News άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να μην σταματήσει η πορεία για την έξοδο της χώρας από την κρίση. 

Η συνέντευξη στη Real News

Θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την κυβερνητική σταθερότητα ο Δ. Αβραμόπουλος, στη συνέντευξη του στην εφημερίδα τόνισε: «Μέσα στην προοπτική αυτή, και εφόσον ο λαός δεν θα έδινε την αυτοδυναμία σε ένα κόμμα, όλες οι επιλογές είναι θεμιτές. Κάτω βέβαια από όρους ειλικρινούς συνεργασίας και κατανόησης, με κοινό παρονομαστή το συμφέρον της Ελλάδος. Κανένας δεν περισσεύει σε μια τέτοια προσπάθεια όταν τοποθετείται εντός συνταγματικού τόξου».

Το Μαξίμου δεν σχολιάζει 

Επισήμως, το Μέγαρο Μαξίμου δεν σχολίασε τη συνέντευξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ωστόσο, συνομιλητές του πρωθυπουργού σημείωναν τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν στις πολιτικές μεταξύ των δύο κομμάτων.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, «γαλάζια» στελέχη κοντά στον «μεσαίο χώρο» παρέπεμπαν στο πρόσφατο παρελθόν όταν κανείς δεν θα πίστευε ότι η ΝΔ θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ.

Κυβέρνηση

Σε συνέντευξή της στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη ξεκαθάρισε ότι «έτσι όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, δεν μπορεί να γίνει τίποτα» και εξήγησε «δεν είναι μία παρούσα συζήτηση, είναι μία συζήτηση που θα μπορούσε να γίνει μετά από καιρό, αλλά όχι "πάμε να κυβερνήσουμε μαζί κι ο ένας κοιτά στην Ανατολή κι ο άλλος στη Δύση". Δηλαδή, δεν μπορεί ο ένας να λέει "συνεργάζομαι μόνο με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ" κι ο άλλος να λέει, "έλα φίλε να συνεργασθούμε"...Θα υπάρχει μία συμφωνημένη βάση, ένα πλαίσιο, για το πώς θα κινηθεί η χώρα στα θέματα του χρέους, του δανεισμού της, της ανάπτυξης, των ιδιωτικοποιήσεων, εάν θα είναι στην Ευρώπη, εάν δεν θα είναι...Είναι κρίσιμο αυτό».

Βορίδης - Πιπιλή 

Η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM, ενέταξε ένα ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στην «λογική προσέγγισης στην κατεύθυνση η χώρα να πάει καλά» και πρόσθεσε: «Η ΝΔ διαχρονικά, επειδή είναι κυρίαρχη ιδεολογική παράταξη, μην ξεχνάτε, όταν υπήρξε ανάγκη, συνεργάστηκε με το ΚΚΕ. Επίσης, παρά το βάρος, συνεργαστήκαμε με το ΠΑΣΟΚ. «Αυτό που είπε ο κ. Αβραμόπουλος είναι προς τη θετική κατεύθυνση» είπε η κ. Πιπιλή και πρόσθεσε: «Αν κάποτε γίνουν εκλογές και κανένα κόμμα δεν κάνει αυτοδυναμία, λογικό δεν είναι ότι θα πάνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη διαδικασία των εντολών; Τι να βγει να πει ο κ. Σαμαράς; "Εγώ αποκλείεται";».

Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης σε αντιδιαστολή με τον Δ. Αβραμόπουλο, μιλώντας στον ΣΚΑΙ δεν βλέπει ως πιθανότητα τη συγκυβέρνηση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως εξήγησε «τα δυο κόμματα έχουν πολύ μεγάλες ιδεολογικές αποκλίσεις μεταξύ τους όσο και καλή διάθεση και να έχεις, που δεν νομίζω ότι υπάρχει». Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανοίξει καθαρά την πολιτική των συμμαχιών του: «Δεν είμαι καθόλου βέβαιος οτι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει ονόματα και διευθύνσεις μόνο για ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έχει κάνει αναφορές δεν ακούω καθαρή θέση συνεργασιών». 

Παπαδημούλης

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στον Real FM απέδωσε τα όσα είπε στην εφημερίδα ο Δ. Αβραμόπουλος σε «στρατηγική αμηχανία που υπάρχει στον χώρο της Ν.Δ. μετά την καθαρή ήττα της στις ευρωεκλογές» και επέμεινε ότι ο ίδιος δεν πιστεύςι καθόλου σε αυτό το σενάριο. «Οι διαφορές ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο μεγάλες που μία συγκυβέρνηση ανάμεσα σε αυτά τα δύο κόμματα θα οδηγούσε πολιτικές τερατογενέσεις», είπε ο Δ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε: «Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι να μπει οριστικά στο ντουλάπι μία εμφυλιοπολεμικού τύπου αντιπαράθεση που συχνά τροφοδοτείται και θυμίζει δεκαετία του Ά50».

Διευκρινίσεις Αβραμόπουλου

Επανερχόμενος στο θέμα την Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, υποβάθμισε την προοπτική συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων σε συναίνεση για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. 

Όπως εξηγεί «η απάντησή μου αφορούσε στο απώτερο μέλλον. Με τα σημερινά δεδομένα, η Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Το ξεκαθάρισα χθες και το έχω πει και σε παλαιότερη συνέντευξή μου. Στο ενδεχόμενο, όπως μου τέθηκε, δηλαδή τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος, προσφύγουμε σε εκλογές και δεν προκύψει αυτοδυναμία, απάντησα το αυτονόητο. Ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί συναίνεση από όλα τα πολιτικά κόμματα του συνταγματικού τόξου, προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος».

 Και σπεύδει να διευκρινίσει: «Εγώ δεν αναφέρθηκα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και ρωτήθηκα. Με τα σημερινά πολιτικά δεδομένα και για τώρα, δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο. Ωστόσο, η ανάγκη για πολιτική σταθερότητα, όπως τόνισα και στη συνέντευξή μου, επιβάλλουν συναινετική προσέγγιση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία της και να βγει από την κρίση».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή