facebook pixel

Μετωπικη συγκρουση με το δεξιο και τον αριστερο λαϊκισμο και το παλαιοκομματικο συστημα του ρουσφετιου

Θεοδωράκης: Το Ποτάμι θα φέρει τη μεγάλη αλλαγή που δεν ήρθε ποτέ

Από το βήμα του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματός που άρχισε σήμερα στο Λαύριο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, ο Στ. Θεοδωράκης ζήτησε από το στήριξη από το εκλογικό σώμα καθώς «άλλα πράγματα μπορεί να επιβάλλει ένα κίνημα του 6% και άλλα ένα του 12 ή του 18%» και κάλεσε τον λαό κάλεσε να αποφασίσει αν «θα αφήσει μόνα τους τα δύο κόμματα εξουσίας, αν θα τους προσφέρει δεκανίκια ή αν θα θελήσει κάποιος, να τους συνεφέρει».

Θέτοντας ως στόχο του Ποταμιού να φέρει «την Μεγάλη Αλλαγή, που δεκαετίες εξαγγέλλεται και ποτέ δεν έρχεται», ο Σταύρος Θεοδωράκης καταφέρθηκε κατά του δεξιού και αριστερού λαϊκισμού και ενός συστήματος «που προσπαθεί με ψέματα και μισές αλήθειες να κρατηθεί στην εξουσία». 
Παρουσιάζοντας το δικό του όραμα για την Ελλάδα είπε ότι βασικοί πυλώνες πρέπει να είναι: «κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοκρατία, νέο Δημόσιο - νέο παραγωγικό μοντέλο» με προτάσεις που θα «πηγάζουν από αρχές και αξίες και θα είναι πρακτικές, θετικές, να συμβάλουν στον διάλογο και στο μπόλιασμα διαφορετικών - θετικών προτάσεων».

Το Ποτάμι, είπε ο κ. Θεοδωράκης «θέλει να αντικαταστήσει το παλαιοκομματικό σύστημα του ρουσφετιού με ένα σύστημα αξιοκρατίας», «να μπει το συμφέρον των πολλών πάνω από το συμφέρον της πολιτικής φαμίλιας» επισημαίνοντας ότι «το ρουσφέτι εξακολουθεί να είναι και σήμερα ο συνεκτικός ιστός - η κόλα - του οπισθοδρομικού, λαϊκίστικου συστήματος» και ότι δεν έχει σημασία «αν δηλώνεις «δεξιός» ή «αριστερός», αν τάζεις κοινωνία «φιλελεύθερη» ή «σοσιαλιστική», όταν μέσα σου κυριαρχεί ο πολιτικός κοτζαμπάσης και όλους τους βλέπεις σαν ψηφοφόρους -πελάτες ή σαν ψηφοφόρους - εχθρούς».

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη σύγκρουσης «με το σάπιο καθεστώς των μετρίων, της αναξιοκρατίας, του φόβου, της κλειστής κοινωνίας» σημειώνοντας ότι η «Ελλάδα πρέπει να φτιάξει την δική της Αναγέννηση» γι αυτό και το Ποτάμι μιλά για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας και όχι της κεντροαριστεράς ή της κεντροδεξιάς, ενός παλαιοκομματικού συστήματος που δεν θέλει «να επεξεργαστεί λύσεις, να πει την αλήθεια και καταφεύγει στα εικονίσματα και στον μεσσιανισμό».

Ο Στ. Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ ενός «πατριωτικού σχεδίου δράσης, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα εμπνεύσει την κοινωνία» για μία «εποχή του δυναμισμού, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας».

Χαρακτήρισε το Ποτάμι «κίνημα - Δούρειο ίππο για να μπουν νέοι άνθρωποι στο απόρθητο αραχνιασμένο κάστρο» ενώ σχετικά με τις μελλοντικές συμμαχίες είπε πως «η κατάρρευση του παλιού μεταπολιτευτικού συστήματος επιβάλει να είμαστε έτοιμοι για λύσεις διακυβέρνησης», «με αυτούς που θα συμφωνήσουμε για τις μεγάλες αλλαγές» και παρουσίασε τις βασικές θέσεις του: 

  • ένα νέο αναλογικότερο εκλογικό σύστημα,
  • επανεξέταση των προνομίων και παροχών του πολιτικού συστήματος, εκδοτών και καναλαρχών,
  • δραστική μείωση του υπουργικού συμβουλίου, 
  • ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε κανείς να μην είναι χωρίς τροφή, εκπαίδευση και περίθαλψη, 
  • σταθερό και δίκαιο αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα
  • απόδοση δικαιοσύνης στους πρωταγωνιστές των σκανδάλων.
Κατηγόρησε το κράτος ότι δεν κάνει το παραμικρό για να βοηθήσει τη δημιουργία, την επιχειρηματικότητα, την πρωτοβουλία, αλλά αντίθετα κάνει ό, τι μπορεί για να περισώσει τα προνόμια των πολιτικών κυκλωμάτων και επιτέθηκε στο παλαιοκομματικό σύστημα ως υπέρμαχο των συμφερόντων.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στα μεγάλα θύματα, πρωτίστως τους ανέργους αλλά και στους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που ζουν μέσα σε καθεστώς συνεχών υποχωρήσεων. Εστιάζοντας την κριτική του στην κυβέρνηση χαρακτήρισε αρκετούς νέους υπουργούς της κυβέρνησης ως «ένα συνονθύλευμα λαϊκών δεξιών, παρωχημένων πολιτευτών που καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό αλλά μετά τον εφαρμόζουν και πρώην υμνητών της δικτατορίας» ενώ αναφέρθηκε και στους «λαϊκιστές της αριστεράς» που «δεν είχαν ποτέ ενστάσεις για την εκτίναξη του χρέους» και «δεν έδωσαν ποτέ μάχη για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που στοιχίζει στον ελληνικό λαό το πολιτικό σύστημα».

«Η γενιά των πολιτικών που οδήγησε τη χώρα», είπε, «στην πιο μεγάλη μεταπολεμική της κρίση δεν ξέρει άλλον τρόπο από την οριζόντια φορολόγηση και τις οριζόντιες περικοπές. Και είναι πρόκληση στην κοινή λογική, να επιμένουν ότι θα είναι οι ίδιοι που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο», «καθώς είναι εγκλωβισμένοι σε μια διαχειριστική λογική χωρίς γενναίες ιδέες, χωρίς τομές, χωρίς διάθεση για πραγματικές αλλαγές».
 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή