facebook pixel

Ο καλλιτέχνης πίσω από τα αγαπημένα μας αλφαβητάρια

Η αναδρομική έκθεση του ζωγράφου-χαράκτη Κωνσταντίνου Γραμματικόπουλου στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, ξυπνά στους μεγαλύτερους, μνήμες από την παιδική τους ηλικία και δίνει την ευκαιρία στους μικρότερους, να γνωρίσουν συνολικά το σπουδαίο έργο του Έλληνα καλλιτέχνη.

Μπορεί οι νεότερες γενιές να μην τα έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ, μπορεί οι μεγαλύτεροι στο πλαίσιο των σχολικών τους χρόνων να μην μπορούσαν να εκτιμήσουν την αξία τους, παρόλα αυτά, τα άλλοτε αλφαβητάρια του δημοτικού αποτελούν ένα πολύτιμο απομεινάρι του παρελθόντος. Στους πάγκους των πλανόδιων βιβλιοπωλών, στα παλαιοπωλεία στο Μοναστηράκι και κάποιες φορές στα ένθετα εφημερίδων, φιγουράρουν τα αλφαβητάρια με το χαρακτηριστικό τους εξώφυλλο κάνοντάς μας να νοσταλγήσουμε τη χαμένη αθωότητα και να ξαναθυμηθούμε τα πρώτα μας σχολικά χρόνια.

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής  Β. & Μ. Θεοχαράκη, μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε το συνολικό έργο του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από αυτές τις εικόνες, του ζωγράφου και χαράκτη Κωνσταντίνου Γραμματικόπουλου. Στην αναδρομική έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 150 έργα του σε μία προσπάθεια να έρθουν σε επαφή οι θεατές με το πολυεπίπεδο έργο του από το 1930 έως το 1991.

Η έκθεση περιλαμβάνει τις πολυσυζητημένες αφίσες ενάντια στους Ιταλούς κατακτητές, που έγιναν αφορμή να συλληφθεί κατά τη διάρκεια της κατοχής, τις προσωπογραφίες Ελλήνων λογοτεχνών (Σικελιανός, Παλαμάς, Βενέζης, Τερζάκης κ.ά.), τα αγαπημένα σε όλους «Αλφαβητάρια» του Δημοτικού Σχολείου, καθώς και τα βιβλία των Π.Σ. Δέλτα, Π. Πρεβελάκη, Π. Χάρη, Ν. Βρεττάκου μεταξύ των άλλων με τις αξεπέραστες εικονογραφήσεις, τις έγχρωμες ξυλογραφίες με την απόδοση των ελληνικών τοπίων και τις ελαιογραφίες του, αποκαλύπτοντας μέσα από την ιδιότυπη παραστατική τους απόδοση το έργο ενός πρωτεργάτη της σύγχρονης τέχνης.

Ο Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 1916. Το 1934 εισάγεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου σπούδασε ζωγραφική στο εργαστήριο του Ουμβέρτου Αργυρού, και χαρακτική στο εργαστήριο του Γιάννη Κεφαλληνού (1934-1940). Το 1944 ξεκίνησε η επαγγελματική του δραστηριότητα με την δημιουργία σειράς προσωπογραφιών πολλών μεγάλων Ελλήνων λογοτεχνών για το περιοδικό Νέα Εστία και με την εικονογράφηση 100 και πλέον λογοτεχνικών και εκπαιδευτικών βιβλίων.

Ευρέως γνωστά είναι τα δύο αλφαβητάρια της πρώτης Δημοτικού που εικονογράφησε το 1949 και το 1955, αφού κατέλαβε την πρώτη θέση στους δύο αντίστοιχους πανελλήνιους διαγωνισμούς του Οργανισμού Εκδόσεως Σχολικών Βιβλίων (Ο.Ε.Σ.Β.). Το 1954 συνεχίζει τις σπουδές του με υποτροφία στο Παρίσι, στα Ecole Supérieure des Beaux Arts, Ecole Estienne και Ecole Métίers d΄Αrt. Το 1959 εκλέγεται τακτικός καθηγητής στην Α.Σ.Κ.Τ., στην έδρα της χαρακτικής, διαδεχόμενος τον δάσκαλό του Γιάννη Κεφαλληνό. Καθηγητής διατέλεσε μέχρι το 1985 και για αρκετά χρόνια υπήρξε διευθυντής (1973–1975) και πρύτανης (1978-1980) της.

Το 1968 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 34η Μπιενάλε της Βενετίας και το 1972 του απονέμεται το Χρυσό Μετάλλιο Χαρακτικής στην Μπιενάλε της Φλωρεντίας. Το 1974 φιλοτεχνεί το σημερινό Εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2003, σε ηλικία 87 ετών, ύστερα από πολύχρονη ασθένεια, η οποία τον κράτησε μακριά από την δημιουργία για περίπου δέκα χρόνια.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο Τάκης Μαυρωτάς ενώ έχει επιμεληθεί και τα κείμενα μαζί με τους καθηγητές της Α.Σ.Κ.Τ. Μιχάλη Αρφαρά και Γιώργου Μήλιου, στον κατάλογο “Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος: Ζωγραφική – Χαρακτική” που συνοδεύει την έκθεση.

Διάρκεια έως 5 Οκτωβρίου 2014

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε εδώ.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή