facebook pixel

Στοχος ο πολιτης να βλεπει ασπρο φως και ταυτοχρονα οι προϋπολογισμοι να ειναι ισοσκελισμενοι

Σε διόρθωση πολιτικής έναντι των δανειστών προχωρεί το Υπουργείο Οικονομικών

Με μια νέα οπτική πρόκειται να ξαναδεί τις πολιτικές αποφάσεις της τελευταίας διετίας το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ωστόσο παραμένει προσηλωμένο στους δημοσιονομικούς στόχους.

Το νέο οπτικό πρίσμα ονομάζεται «ανάλυση τεχνικής ευαισθησίας» και σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε προς τον Τύπο αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών αποτελεί την συνισταμένη των επιπτώσεων της κάθε απόφασης στην οικονομία και στον προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα η νέα αυτή οπτική θα αποτελέσει και εργαλείο διαπραγμάτευσης με την τρόικα, και όπως επεσήμανε το ίδιο στέλεχος του Υπουργείου «αυτό θα έπρεπε να το είχαμε κάνει δύο χρόνια πριν».

«Εμμένουμε στους δημοσιονομικούς στόχους. Η γραμμή μένει ίδια. Αλλά, πρέπει να ξέρουμε εναλλακτικές διαδρομές που οδηγούν στον ίδιο στόχο» αναφέρει το στέλεχος του Υπουργείου αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της νέας ηγεσίας. Και προσθέτει: «Χρειάζεται "ανάλυση τεχνικής ευαισθησίας" όλων των πολιτικών. Να ικανοποιηθεί ο πολίτης και να βλέπει το "άσπρο φως" στο τέλος της ημέρας και, παράλληλα, να ικανοποιείται η ανάγκη να ισοσκελίζονται οι προϋπολογισμοί». 

Αναλύοντας περισσότερο την πολιτική σκέψη της νέας ηγεσίας του Υπουργείου οικονομικών είπε ότι «πρέπει να διατηρήσουμε αυτό που πετύχαμε, τα πρωτογενή πλεονάσματα, και ταυτόχρονα να δείξουμε στον πολίτη ότι κάτι πάει καλά».

Ο ίδιος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών συνδέει τη νέα διαπραγματευτική γραμμή με την υλοποίηση των 12 προαπαιτούμενων λέγοντας ότι για να γίνει από την τρόικα αποδεκτή η «ανάλυση τεχνικής ευαισθησίας» θα η χώρα πρέπει να είναι αξιόπιστη, θα «πρέπει επιτέλους να βάλουμε πόδι και να πούμε ότι ως Ελλάδα αυτό θέλουμε να κάνουμε, και να τους δείξουμε ότι το κατέχουμε». Βασική προϋπόθεση, κατά τον ίδιο παράγοντα, είναι να υλοποιηθούν τα 12 προαπαιτούμενα μέτρα, ζήτημα στο οποίο «παρότι η τρόικα δεν είναι η θεά που νομίζετε, οι πιέσεις είναι λογικές από τους δανειστές»

Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών φαίνεται ότι είναι η δημιουργία μιας «εργαλειοθήκης», για την καλύτερη διαπραγμάτευση με την τρόικα το φθινόπωρο και την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, αλλά, κυρίως, θα χρησιμοποιηθεί στη «μετά τρόικα» εποχή.

Για την πορεία υλοποίησης των 12 προαπαιτούμενων, αναμένεται να ενημερωθεί το Euro Working Croup, την προσεχή Δευτέρα 30 Ιουνίου, από τον νέο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Χριστόδουλο Στεφανάδη, ενώ η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup είναι προγραμματισμένη για τις 7 Ιουλίου. 

Το κύριο βάρος της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών αναμένεται να δοθεί το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης της οικονομίας, παρότι εντός του Ιουλίου θα επανέλθουν στην Ελλάδα, για περίπου δεκαήμερο, οι επικεφαλής της τρόικας.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα στο οποίο σκοπεύει να δώσει προτεραιότητα η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, είναι «η μεγάλη ύφεση λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην οικονομία και το πώς οι τράπεζες θα επιλύσουν τα προβληματικά δάνεια». Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, «αυτό αποτελεί και ευκαιρία αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού τομέα, για την οποία θα απαιτηθούν 3- 4 χρόνια. Το "κλειδί", πάντως, είναι το πώς θα πέσει χρήμα στην αγορά».

Επίσης, ιδιαίτερο βάρος θα δώσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, σε συνεργασία με τη νέα γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου. «Ο "κουμπαράς" είναι η φοροδιαφυγή και για να ελαφρυνθεί ο πολίτης. Είναι ο μόνος τομέας που μπορούμε να βρούμε λεφτά και έσοδα. Τομή είναι η ηλεκτρονικοποίηση και η αποφυγή επαφής πολίτη και εφορίας και η επένδυση σε υποδομές», τόνισε παράγοντας του υπουργείου.

Ερωτηθείς, ο συγκεκριμένος παράγοντας για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες δικαιώνουν επαγγελματικές ομάδες, παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, αφού υπάρξει συνεννόηση με τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση και στο πλαίσιο της συνολικής εξέτασης του θέματος.

Αναφορικά, τέλος, με μια ενδεχόμενη νέα έξοδο της χώρας στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι «αυτό θα αξιολογηθεί εν καιρώ, αφού κάτι τέτοιο δεν προαναγγέλλεται».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή