facebook pixel

Η μεγαλυτερη ποσοτητα ηρωινης που εχει βρεθει ποτε σε ευρωπαϊκο επιπεδο

Το δρομολόγιο που έκανε το «φορτίο του θανάτου»

Ένα θαλάσσιο δρόμο «σκοτεινό», χαραγμένο να οδηγεί στην εξάρτηση, στον πόνο, στον εξευτελισμό, στην εξαθλίωση και τελικά στον χαμό της ανθρώπινης ύπαρξης είχε χαράξει το «φορτίο του θανάτου». Αυτό το δρόμο ακολουθούσε το πλοίο που μετέφερε δύο τόνους και 120 κιλά ηρωίνης στην Ελλάδα, με τελικό προορισμό τις πιάτσες του λευκού θανάτου σε ολόκληρη τη Ευρώπη.

Όλα ξεκίνησαν με τον εντοπισμό ενός τόνου, 133 κιλών και 320 γραμμαρίων  ηρωίνης, σε επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος  με τη συνδρομή της αμερικανικής Δίωξης Ναρκωτικών Dea σε αποθήκη στο Κορωπί και σε έπαυλη στη Φιλοθέη. 

Η δεύτερη πράξη του «έργου» παίχτηκε το Σάββατο σε μια επιχείρηση μαμούθ, κινηματογραφικών διαστάσεων, σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη επιχείρησης πουλερικών στο Κορωπί, στη θέση Λαμπρικά, όπου κατασχέθηκαν 986 κιλά και 600 γραμμάρια ηρωίνης.

Επίσης εντοπίστηκε στη Βλήχα Ελευσίνας το πλοίο που μετέφερε τα ναρκωτικά στην Ελλάδα - το δεξαμενόπλοιο «NOOR ONE», με σημαία Τόγκο -  και συνελήφθησαν 14 ακόμη άτομα.  Το πλοίο είναι τάνκερ, κατασκευής του 1963.

Τα τρία άτομα, μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, μία γυναίκα και ένας άνδρας, κατηγορούνται ότι είναι μέλη του κυκλώματος. Η γυναίκα, 53 χρόνων, κάτοικος Αργυρούπολης, φέρεται ως εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ενώ ο άνδρας συλληφθείς φέρεται να έχει βοηθήσει στη μεταφορά της ηρωίνης στην έπαυλη της Φιλοθέης και ήταν υπό διαρκή παρακολούθηση εδώ και καιρό από την ασφάλεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά. Το τρίτο άτομο είναι υπήκοος Ιράν και φέρεται ότι είχε αναλάβει τη φύλαξη της ποσότητας ηρωίνης που εντοπίστηκε σε αποθήκες στο Κορωπί. Συνελήφθησαν επίσης  11 Ινδοί - μέλη πληρώματος του δεξαμενόπλοιου.

Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα ο εντοπισμός ενός τόνου, 133 κιλών και 320 γραμμαρίων ηρωίνης, σε αποθήκη στο Κορωπί και σε έπαυλη στη Φιλοθέη. Γι αυτήν την ποσότητα έχουν ήδη προφυλακισθεί εννέα άτομα, πέντε Τούρκοι υπήκοοι και τρεις Έλληνες, μεταξύ των οποίων ένας 40χρονος εφοπλιστής.

O τρόπος απόκρυψης της ηρωίνης στο πλοίο -κάτω από καύσιμη ύλη ΠΕΛΕΤ- ήταν τόσο μελετημένος και καλά σχεδιασμένος, που ο εντοπισμός της δεν ήταν εύκολος, ούτε από τα ειδικά σκυλιά της υπηρεσίας, σύμφωνα με πληροφορίες από κόλπους του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Επίσης το σχέδιο μεταφοράς των ναρκωτικών προς τους αποθηκευτικούς χώρους στην περιοχή της Αττικής ήταν τόσο καλά μελετημένο που το φορτίο έφυγε από την Ελευσίνα σε τρεις δόσεις με διαφορετικούς τρόπους και με διαφορετικά οχήματα και φορτηγά  προς τις δύο αποθήκες στο Κορωπί και στην έπαυλη στη Φιλοθέη.

Η έρευνα στο πλοίο ξεκίνησε με αφορμή την ποσότητα λαθραίου καυσίμου, που ανερχόταν σε 18 τόνους και για την οποία δεν υπήρχαν παραστατικά. Γι αυτό, πέραν της δικογραφίας για διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών, έχει σχηματισθεί και ξεχωριστή για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Το «NOOR ONE», που έφερε το ναρκωτικό στην Ελλάδα, εντοπίζεται για πρώτη φορά, στα τέλη Απριλίου, στο λιμάνι Σάρζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στις αρχές Μαΐου είχε αποπλεύσει και βγαίνοντας σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά του Ομάν, λάντζα τού φόρτωσε το «εμπόρευμα» του θανάτου. Στη συνέχεια, ο καπετάνιος του πλοίου δήλωσε μηχανική βλάβη και στις 7 Ιουνίου έφτασε στο λιμάνι της Ελευσίνας με το αιτιολογικό της επισκευής. Γι αυτό, άλλωστε, βρισκόταν στη περιοχή της Βλήχας, κοντά σε ναυπηγείο.

Για κατάσχεση της μεγαλύτερης ποσότητας ηρωίνης που έχει βρεθεί ποτέ σε ευρωπαϊκό και ενδεχομένως σε παγκόσμιο επίπεδο, έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την παρουσίαση της υπόθεσης.

Οι 14 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πειραιά όπου και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν σε δύο ομάδες Τρίτη και Τετάρτη. Εναντίον τους απαγγέλθηκε η κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή