facebook pixel

Στον αερα η διευθετηση του χρεους – Το Eurogroup θα επανεξετασει την αναγκαιοτητα του

Χαρδούβελης: «Η πολιτική μας δεν αλλάζει, αλλά επισπεύδεται»

Στην πρώτη γνωριμία του με τους συναδέλφους του των χωρών μελών της Ευρωζώνης ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης βρέθηκε αντιμέτωπος με τις παρατηρήσεις χαλαρότητας της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στην Αθήνα αλλά και με το επίμονο αίτημα ικανοποίησης των 6 + 6 προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των 2 τελευταίων δόσεων, συνολικού ύψους 2 δις. €.

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, εξέφρασε την ανησυχία του για την επιβράδυνση των σοβαρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως η χώρα θα επιστρέψει σταδιακά στην προώθησή τους.

Eurogroup

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία, η οποία τώρα κινείται σταδιακά προς μια πιο σωστή κατεύθυνση» είπε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε «έχουμε εμπιστοσύνη, ότι θα ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα, έστω και με κάποια καθυστέρηση».

Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, συνέδεσε την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τρεις προϋποθέσεις: 

  • την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων, 
  • την ύπαρξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και 
  • την εκτίμηση ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία. 

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι δεν είναι ακόμα σαφές αν είναι αναγκαία η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν τόνισε ότι σημαντικός συντελεστής για να εκτιμηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι ο δείκτης ανάπτυξης. 

Κριστίν Λαγκάρντ 

H Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε να προσδιοριστεί το ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Για το ίδιο θέμα ο Γ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί στο πλαίσιο της τρέχουσας, τέταρτης, αξιολόγησης του προγράμματος από την Τρόικα, ώστε να ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι η Πέμπτη αξιολόγηση. 

Γκίκας Χαρδούβελης

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε και απαντώντας ουσιαστικά στον Ολι Ρεν διαβεβαίωσε ότι «η πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει, μάλλον επισπεύδεται».

Επιπλέον, ο Γκ. Χαρδούβελης ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι η προώθηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με τις δόσεις του Μαΐου και του Ιουνίου έχει καθυστερήσει, κυρίως λόγω των εκλογών. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, το Eurogroup ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα προαπαιτούμενα του Μαΐου να εκπληρωθούν ως το τέλος του Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου, ο Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν πριν τον Αύγουστο, ούτως ώστε ως τα μέσα ή ως τα τέλη Αυγούστου να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, ώστε από το Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η επόμενη αξιολόγηση, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν είναι απλή».
 
Ο Γκίκας Χαρδούβελης αναφέρθηκε και στην παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη διαβεβαιώνοντας τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον καινούριο θεσμό του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων και σημείωσε ότι η παραίτηση του κ. Θεοχάρη δεν πρέπει να εκληφθεί ως σημάδι ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζει τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία. 
 
Τέλος, ο Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε ότι τα χρήματα από τα κέρδη των ομολόγων που διακατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMPs) ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθούν μόλις ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα.

ΔΝΤ

Στην Ουάσιγκτον το ΔΝΤ καλωσόρισε την πρόθεση της κυβέρνησης για «νέα έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές μέσω 7ετούς ομολόγου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «έναν από τους στόχους» του ελληνικού προγράμματος.

Οσον αφορά την έξοδο στις αγορές κατά το ΔΝΤ εκτιμάται ότι «αν και θα απαιτηθεί χρόνος για την πλήρη και σε μόνιμη βάση έξοδο» της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, εντούτοις, όπως σημείωσε, «αυτές αποτελούν σημαντικό βήμα».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέρριψε το ενδεχόμενο νέων μέτρων κατά την τρέχουσα χρονιά ενώ για το 2015 και το 2016, το Ταμείο εκτιμά ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα (3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016), θα χρειαστούν «πρόσθετες προσπάθειες», χαρακτηρίζοντας «αναγκαιότητα» την  διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Τον σεβασμό και τη στήριξή του στις προσπάθειες της Ελλάδας, εξέφρασε, σήμερα από το Λουξεμβούργο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει στον δρόμο των προηγουμένων ετών, χωρίς αμφιταλαντεύσεις, θα προχωρήσει, παρά τις Κασσάνδρες.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, σήμερα η Ελλάδα έχει καλύτερες επιδόσεις στα δημοσιονομικά και στην ανάπτυξη, σε σχέση με τις προβλέψεις δύο χρόνια πριν, όταν ξεκινούσε το δεύτερο πρόγραμμα. «Η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από την ύφεση, η ανεργία μειώνεται, ενώ για πρώτη φορά αυξάνεται η απασχόληση. Η Ελλάδα δεν έχει βγει από το δάσος, αλλά έχει πετύχει πολλά και αξίζει τον σεβασμό και τη στήριξη όλων μας σε αυτόν τον επιτυχημένο δρόμο», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή