facebook pixel

(Δι)έξοδο, από τα προαπαιτούμενα, στις αγορές το καλοκαίρι σχεδιάζει η Ελλάδα

Άναψε φωτιές δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών, υποστήριξε ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται για μία νέα έκδοση ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες και άφησε να εννοηθεί ότι με την κίνηση αυτή θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει όταν η Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι δεν λάβει τις δύο τελευταίες δόσεις, συνολικού ύψους δύο δις. € του δανείου, καθώς δεν θα υλοποιήσει τα 12 προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με το Reuters, σε συνέχεια της φετινής επιτυχούς επιστροφής της στις κεφαλαιαγορές, η Αθήνα εξετάζει τώρα μία έκδοση, πιθανόν 7ετούς διάρκειας, πριν από τον Αύγουστο για να αντλήσει 2-3 δισ. ευρώ, επωφελούμενη από τα χαμηλά επίπεδα 4,5 ετών, στα οποία κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων. 

Ο ίδιος αξιωματούχος φέρεται να έχει δηλώσει: «οι συνθήκες στις αγορές είναι καλές για μία νέα έκδοση ομολόγων το καλοκαίρι. Μιλάμε για μία μικρού μεγέθους έκδοση, περίπου 2-3 δισ. ευρώ, με πρωταρχικό στόχο τη συμπλήρωση της καμπύλης των αποδόσεων» συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη διαμορφώσει όλες τις λεπτομέρειες. 

Η Αθήνα επιχειρεί να διορθώσει το κενό που υπάρχει στις μεσοπρόθεσμες εκδόσεις στην καμπύλη των αποδόσεων. Εξέδωσε τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα γραμμάτια κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και το 5ετές ομόλογο τον Απρίλιο, αλλά οι λήξεις των ομολόγων της από εκεί και πέρα εκτινάσσονται από 10 έως 30 χρόνια ανέφερε το Reuters και πρόσθεσε «Υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον τόσο για ένα 7ετές όσο και για ένα 3ετές ομόλογο. Μία 7ετής έκδοση είναι πιο πιθανή το καλοκαίρι. Αργότερα, θα μπορούσαμε να εκδώσουμε ένα τριετές ομόλογο». 

«Η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει όποτε χρειαστεί, από επιλογή και όχι από ανάγκη»

Η πρώτη αντίδραση από το κυβερνητικό στρατόπεδο προήλθε από άλλη ανώνυμη πηγή η οποία χαρακτήριζε «ανυπόστατο» το δημοσίευμα του Reuters. Η  ίδια κυβερνητική πηγή έλεγε ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που δεν τίθεται θέμα για την εκπλήρωση των 12 δράσεων. Η έξοδος ή όχι στις αγορές είναι ένα ενδεχόμενο και παράλληλα δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά σε καμία περίπτωση δεν συναρτάται με τις δράσεις που εκκρεμούν και με την εκταμίευση των δόσεων. 

Λίγο αργότερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δήλωσε: «Η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει όποτε χρειαστεί, από επιλογή και όχι από ανάγκη».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι τόσο η απόφαση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα προαπαιτούμενα προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η χρηματοδότηση της χώρας, όσο και οι θετικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου στο πεδίο της οικονομίας, σε καμιά περίπτωση δεν αιτιολογούν κινήσεις, όπως αυτές που «προαναγγέλλονται» με σημερινό δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται δήλωση «υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου των Οικονομικών».

Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι με τα προαπατούμενα συνδέεται και η διαπραγμάτευση του χρέους

Στο μεταξύ ένα 24ωρο νωρίτερα τα διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν δήλωση ανώτερου αξιωματούχου της ευρωζώνης ο οποίος υπενθύμιζε ότι η ικανοποίηση των 12 προαπαιτούμενων είναι βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση των δύο δόσεων που εκκρεμούν προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, υπενθύμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

«Περιμένουμε να ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα του Μαΐου. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πριν το τέλος του Ιουνίου», ανέφερε ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος. Τόνισε, μάλιστα, ότι η επόμενη αξιολόγηση της Τρόικας, η οποία, όπως είπε, συνδέεται με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, «δεν θα ξεκινήσει, αν προηγουμένως η Ελλάδα δεν έχει ικανοποιήσει τα δώδεκα προαπαιτούμενα».
Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα ότι οι συζητήσεις στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης θα είναι εύκολες και θα κυλήσουν ομαλά και γρήγορα και ανέφερε ότι τον Ιούλιο θα μεταβεί στην Αθήνα το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας.

Εξάλλου, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι στο Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 19 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, παρουσία της Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο νέος Έλληνας υπουργός οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης θα παρουσιάσει τις πολιτικές προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας. Και πρόσθεσε ότι το Eurogroup αναμένει με «ανυπομονησία» να δει τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου υπουργού.

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι το Eurogroup έχει ήδη εκφράσει την ικανοποίησή του για το αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην απελευθέρωση της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι είναι επιτεύξιμοι και ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά. «Πλησιάζουμε στο τέλος του δεύτερου προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «υπάρχουν διάφορες πιθανότητες για το πώς μπορούμε να συνεχίσουμε, αλλά αυτό δεν θα αποφασιστεί πριν το καλοκαίρι».

Εξάλλου, αναφορικά την παραίτηση του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Χάρη Θεοχάρη, ο αξιωματούχος τόνισε ότι το θέμα συζητήθηκε στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup. «Συζητήσαμε για αυτό το ζήτημα και αρκετοί συνάδελφοι ζητούσαν να μάθουν λεπτομέρειες», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι ο κ. Θεοχάρης παραιτήθηκε εθελοντικά και ότι η διαδικασία επιλογής του διαδόχου του θα γίνει με ανοιχτό και διαφανή τρόπο», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι στη διαδικασία επιλογής του νέου γ.γ. δημοσίων εσόδων της Ελλάδας θα λάβουν μέρος ένας ή περισσότεροι ξένοι εμπειρογνώμονες. «Η παραίτηση του κ. Θεοχάρη δεν ήρθε την κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή