facebook pixel

Λοβερδος: καμια απολυση πριν ολοκληρωθει η διαδικασια αξιολογησης - Μητσοτακης: δεν θεωρω πολυ πιθανη την επαναδιαπραγματευση των απολυσεων

Ανοιχτή η διάσταση Μητσοτάκη - Λοβέρδου για τους υπαλλήλους των ΑΕΙ

Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία Σαμαρά – Βενιζέλου το απόγευμα της Κυριακής, για τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ, το πρωί της Δευτέρα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης επανήλθε με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ αποκλείοντας στην ουσία το ενδεχόμενο επιτυχούς επαναδιαπραγμάτευσης των απολύσεων με την τρόικα, όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

«Θα ήμουν ο ευτυχέστερος των υπουργών αν το πετυχαίναμε, ο πρώτος που θα ήταν ανακουφισμένος θα ήμουν εγώ, αναλαμβάνω σκληρό πολιτικό κόστος, αλλά δεν θεωρώ πολύ πιθανή την επαναδιαπραγμάτευση των απολύσεων», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Το βράδυ της Κυριακής, μετά τη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης πηγές του ΠΑΣΟΚ, διέρρεαν ότι στη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου αναφορικά με το συνολικότερο θέμα των διαθεσιμοτήτων-αποχωρήσεων είπαν να συγκεντρωθούν τα στοιχεία, να γίνει αποτίμηση τους και από εκεί και πέρα να είναι ανοικτή η δυνατότητα επανεξέτασης και ευελιξίας και αυτό να τεθεί στην τρόικα, παραπέμποντας στις στο προηγούμενο του πετρελαίου θέρμανσης και του ΦΠΑ εστίασης.

στη λογική αυτή ο Κυρ. Μητοστάκης αντιπαρέθεσε ότι «κάθε φορά που είχαμε ακολουθήσει στρατηγική να πετάμε το μπαλάκι στο μέλλον, βρισκόμασταν προ τετελεσμένων και υποχρεωνόμασταν σε σκληρές οριζόντιες αποφάσεις», υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να γίνουν 7.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο είναι κεντρικός σχεδιασμός επικυρωμένος από τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά συμβούλια μεταρρύθμισης προειδοποιώντας πως «αν αρχίσουμε να κάνουμε εκπτώσεις στον κεντρικό σχεδιασμό μετά θα έρθουν οι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες κλπ.». 

Η δήλωση αυτή συνδέεται ευθέως με τις παραινέσεις των δανειστών για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση του οικονομικού προγράμματος και την έξοδο από το μνημόνιο αλλά και για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την απομείωση του χρέους.

«Δώσαμε και εγώ και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Χριστοφιλοπούλου αγώνα πολύ σκληρό για να μην υπάρχουν απολύσεις από το 2015 και μετά. Πάμε σε ποιοτικές αλλαγές, απλοποίηση διαδικασιών, καινούργια οργανογράμματα» επισήμανε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά τη συμφωνία Σαμαρά – Βενιζέλου για τους 600 διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ είπε ότι η λύση είναι «ικανοποιητική και συμβατή με τις υποχρεώσεις της χώρας» και «λύση ικανοποιητική και συμβατή με τον προγραμματισμό του υπουργείου, το οποίου η θέση ήταν και παραμένει ότι δεν μπορούσαμε να επανατοποθετήσουμε περισσότερους από 600 διοικητικούς». Η τελευταία αυτή αποστροφή έρχεται σε αντίθεση με τον τελευταίο άξονα της συμφωνίας που προβλέπει πως «Αν από την αξιολόγηση προκύψουν και νέες θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, αυτές θα καλυφθούν με συμπληρωματική προκήρυξη».

Α. Λοβέρδος: καμία απόλυση πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης 

Την ίδια ώρα με δηλώσεις του στον «Αλφα 9,89» ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος  έδινε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των οργανογραμμάτων των ιδρυμάτων.

«Υπήρξε ένα πολιτικό θέμα το οποίο κατέληξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πετύχαμε να γίνει η προκήρυξη 600 θέσεων για τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων κάτι που είχε δεχτεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Επιπλέον, πετύχαμε να γίνει και η αξιολόγηση, από εκτιμητή που θα προκύψει από το ΕΣΠΑ, στα οργανογράμματα των οκτώ πανεπιστημίων, έτσι ώστε μετά την αξιολόγηση ο τελικός αριθμός που θα προκύψει για θέσεις διοικητικών υπαλλήλων να επαναπροκηρυχθεί. Δεν θα υπάρξει καμία απόλυση μέχρι να ολοκληρωθούν όλες αυτές οι διαδικασίες. Νομίζω ότι είναι μία πάρα πολύ καλή επιλογή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε αναβρασμό οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ

Στο μεταξύ γενική συνέλευση πραγματοποιούν την Δευτέρα οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών προκειμένου να εξετάσουν τη στάση που θα τηρήσουν έπειτα από τη συμφωνία Σαμαρά - Βενιζέλου.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο παραμένει και την Δευτέρα κλειστό μετά την απόφαση που έλαβαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος την περασμένη Πέμπτη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για υπαναχώρηση από «τα συμφωνηθέντα» με το υπουργείο «ώστε οι διαθέσιμοι να επιστρέψουν όλοι στις θέσεις τους μέσω της ενδοϊδρυματικής κινητικότητας εφόσον ολοκληρωθεί η αναγκαία διάρθρωση σε αυτά».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή