facebook pixel

Ο πρωθυπουργος επιδιωκει να κλεισει τα σεναρια των προωρων εκλογων

Την αριθμητική λύση των «180» αναζητά ο Αντ. Σαμαράς

Την βεβαιότητα ότι μέχρι την Άνοιξη του επομένου έτους θα έχει επιτευχθεί συμφωνία 180 και πλέον βουλευτών στη συνέχιση του βίου της σημερινής κυβέρνησης μέσα από την ψήφιση ενός υποψηφίου προσώπου για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας έτσι ώστε να αποφευχθούν οι διαφαινόμενες πρόωρες εκλογές, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει για μια ακόμα φορά να κλείσει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών. «Την εξάντληση της τετραετίας την πιστεύω έτσι κι αλλιώς, ανεξαρτήτως συγκυριών: Δίνει σταθερότητα διακυβέρνησης σε μια χώρα. Πρέπει να σταματήσει κάποτε αυτό το «παιγνίδι», να εκλέγονται κυβερνήσεις με εντολή να κυβερνήσουν τέσσερα χρόνια και τελικά να μην ξεπερνούν τα δύο! Αυτό παντού αλλού γίνεται μόνο σε έκτακτες καταστάσεις» τονίζει εκφράζοντας μάλιστα την εκτίμηση πως η σημερινή Βουλή θα εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πιο άνετη σήμερα στη Βουλή απΆ ό,τι ήταν πριν μερικούς μήνες. Κι αυτό σημαίνει ότι βελτιώσαμε και την πολιτική σταθερότητα, αντίθετα απΆ ό,τι προσδοκούσαν κάποιοι… Με τη συνεχή βελτίωση της κατάστασης θεωρώ πιθανότατο να έχουμε και προεδρική πλειοψηφία ως το Μάρτιο. Οπότε πάει και το τελευταίο «εμπόδιο» για την εξάντληση της τετραετίας», δηλώνει ο Αντ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει παρεμβάσεις μέσα στο επόμενο εξάμηνο που στόχο θα έχουν την ανακούφιση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και την αποκατάσταση αδικιών  ενώ, όπως τονίζει για το πλήρες σχέδιο μείωσης όλων των φορολογικών βαρών θα είμαστε έτοιμοι το φθινόπωρο και θα αφορά ένα χρονικό ορίζοντα κάποιων χρόνων. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αν υπάρξει υπέρβαση στόχου και φέτος, θα υπάρξουν ελαφρύνσεις από την αμέσως επόμενη χρονιά.

«Τα μεγάλα καράβια γυρίζουν σταδιακά. Και οι μεγάλες αλλαγές γίνονται βήμα-βήμα. Όχι απότομα» τονίζει ο Αντ. Σαμαράς, θέτοντας ως άμεσες προτεραιότητες την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων «που θα δώσουν ανταγωνιστικότητα και αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία» αλλά και την αποκατάσταση των αδικιών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «οι καθυστερήσεις που υπήρξαν οφείλονται σε θεσμικά εμπόδια που ξεπερνιούνται σταδιακά» και διαφωνεί με όσους υποστηρίζουν πως υπάρχει θέμα «μεταρρυθμιστικής κόπωσης».

Μάλιστα επισημαίνει πως πλέον είναι η ώρα να βάζει και η Αθήνα την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

Εκτιμά ότι θα υπάρξει καλή έκβαση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και υπογραμμίζει ότι είναι η ώρα να βάζει η ελληνική κυβέρνηση και όχι η τρόικα την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

«Όσο πιάνουμε τους στόχους μας και στεκόμαστε στα πόδια μας, τόσο θα μπορούμε να προωθούμε και την ατζέντα των δικών μας μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο ό,τι μας εισηγείται η τρόικα. Και έτσι η κοινωνία θα αποκτήσει μια πολύ καλύτερη εικόνα για τις μεταρρυθμίσεις συνολικά» δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα.

«Το έχω πεί τόσες φορές. Όσο πιάνουμε τους στόχους μας, δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα λιτότητας, οποιασδήποτε μορφής! Ούτε σαν κι αυτά που αναφέρατε, ούτε άλλα… Αν μάλιστα, ξεπερνάμε τους στόχους μας, τότε θα υπάρξουν και ελαφρύνεις» τονίζει.

«Εξετάζουμε μια σειρά, παρεμβάσεις που όλες είναι απαραίτητες, ενώ οι περισσότερες θα δημιουργήσουν αίσθηση και θα φέρουν ανακούφιση. Πρέπει όμως, να είναι ρεαλιστικές και να στηρίζονται στα αποτελέσματα του τρέχοντος προϋπολογισμού. Μέσα στους επόμενους έξη μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα γίνουν κάποια απΆ αυτά» δηλώνει ο κ. Σαμαρας. Οσον αφορά τη διαπραγμάτευση για το χρέος ο πρωθυπουργός τονίζει πως με την επίσημη ανακήρυξη του δημόσιου χρέους ως βιώσιμο τότε θα αυξηθεί κατακόρυφα η σημασία της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, φέρνοντας κεφάλαια και θέσεις εργασίας και θα μειωθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού.

Εξαπολύοντας δε επίθεση εναντίον του Αλ. Τσίπρα αναφέρει:  «Λυπάμαι που το λέω: είναι νέος άνθρωπος αλλά μιλάει μια γλώσσα ξεπερασμένη εδώ και δεκαετίες. Επαναφέρει στερεότυπα και εμμονές που τα έχει «σκουπίσει» η Ιστορία. Και προσπαθεί να επιστρέψει τη χώρα στην… εποχή των παγετώνων!».

ΣΥΡΙΖΑ

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ανταποδίδει την επίθεση στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγορεί ότι «είναι ο τελευταίος που μπορεί να κάνει συστάσεις περί σεβασμού των κανόνων της δημοκρατίας γιατί επί των ημερών του η δημοκρατία καταρρακώθηκε σε όλα τα επίπεδα». 

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ο κ. Σαμαράς φοβάται τη λαϊκή ετυμηγορία, θεωρεί πως μπορεί να κυβερνά χωρίς πολιτική νομιμοποίηση, γι' αυτό και επιδιώκει με κάθε τρόπο να συγκροτήσει μια πλαστή προεδρική πλειοψηφία και προσθέτει ότι τελικά, μόνο ο κ. Σαμαράς μπορεί να βλέπει την αντικοινωνική και ισοπεδωτική πολιτική που εφάρμοσε «ως λύτρωση για την κοινωνία».

«Σε κάθε συνέντευξη του κ. Σαμαρά αναδεικνύεται η τεράστια απόσταση που τον χωρίζει από την πραγματικότητα και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Σκουρλέτης και σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός, όπως αγνόησε το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησής του μετά τις εκλογές του 2012 εξαπατώντας τον ελληνικό λαό, έτσι και τώρα συνεχίζει να αγνοεί την καταδικαστική ψήφο των ευρωεκλογών απέναντι στην πολιτική του.

ΚΚΕ

«Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εξωραΐσει το σημερινό βάρβαρο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, με υποσχέσεις για δήθεν ανακούφιση, που έχουν στόχο να ξεγελάσουν την πιο ακραία φτώχεια, τη στιγμή που τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχιστούν, γιατί αυτό επιβάλλουν τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ και ο στόχος της ανταγωνιστικότητας» επισημαίνει το ΚΚΕ με σχόλιο του για την συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή