facebook pixel

Γέφυρα Σαμαρά - Βενιζέλου πάνω από το ρήγμα των υπαλλήλων ΑΕΙ

Μετά από διαβουλεύσεις 24ωρων μεταξύ Α. Λοβέρδου και Κυρ. Μητσοτάκη, στις οποίες είχε βρεθεί μια προσωρινή συμβιβαστική λύση, το απόγευμα της Κυριακής πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πέτυχαν την τελική συμβιβαστική λύση για την διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ, που πλησιάζει περισσότερο στις επιδιώξεις του νέου υπουργού Παιδείας.

Μετά από συνάντηση δύο ωρών στο Μέγαρο Μαξίμου οι δύο άνδρες κατάφεραν να αποφύγουν μια ενδοκυβερνητική κρίση, καταλήγοντας στην παρακάτω συμφωνία:

  • Προκηρύσσονται αμέσως προς κάλυψη 600 θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ.
  • Όσο διαρκεί η προθεσμία της αξιολόγησης των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και υποβάλλουν αιτήσεις για κάλυψη προκηρυγμένων θέσεων, δεν απολύεται – σύμφωνα με τη νομοθεσία - κανείς από όσους βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
  • Tα οργανογράμματα που έχουν υποβάλει τα ΑΕΙ αξιολογούνται από ανεξάρτητο αξιολογητή μέσω της τεχνικής βοήθειας του ΕΣΠΑ.
  • Αν από την αξιολόγηση προκύψουν και νέες θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, αυτές θα καλυφθούν με συμπληρωματική προκήρυξη.

Στο ΠΑΣΟΚ εκφράστηκε ικανοποίηση καθώς, όπως επισήμαιναν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, πρώτον, κανείς από όσους βρίσκονται σε διαθεσιμότητα δεν απολύεται όσο διαρκεί η προθεσμία της αξιολόγησης των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και υποβάλλουν αιτήσεις για κάλυψη προκηρυγμένων θέσεων.

Δεύτερον, διότι πέραν της άμεσης προκήρυξης προς κάλυψη 600 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων, υπάρχει πλέον δυνατότητα αν από την αξιολόγηση των οργανογραμμάτων που έχουν υποβάλει τα ΑΕΙ προκύψουν και νέες θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, αυτές να καλυφθούν με συμπληρωματική προκήρυξη.

Σύμφωνα με τις πηγές του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αναφορικά με το συνολικότερο θέμα των διαθεσιμοτήτων-αποχωρήσεων είπαν να συγκεντρωθούν τα στοιχεία, να γίνει αποτίμηση τους και από εκεί και πέρα να είναι ανοικτή η δυνατότητα επανεξέτασης και ευελιξίας και αυτό να τεθεί στην τρόικα, αντίστοιχα με τις περιπτώσεις του πετρελαίου θέρμανσης και του ΦΠΑ εστίασης.

Επιπλέον, οι κ. κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν για τη συνολική πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, για τη βιωσιμότητα του χρέους και την έξοδο από την κρίση, καθώς επίσης και για τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης. Αυτό το θέμα πρόκειται να τεθεί, μεταξύ άλλων, και στη σύσκεψη που θα έχει το πρωί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος με τους υπουργούς και τους υφυπουργούς της κυβέρνησης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά.

Το ΠΑΣΟΚ μετά τον ανασχηματισμό άρχισε να θέτει θέμα αλλαγής της κυβερνητικής θέσης στο θέμα της διαθεσιμότητας, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο προερχόμενος από την Ελιά, Ανδρέας Λοβέρδος το Σάββατο, μιλώντας στο MEGA και ενώ είχε προηγηθεί η ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον αριθμό των διαθέσιμων διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ που θα παραμείνουν στο Δημόσιο.

Ο υπουργός Παιδείας, στην ίδια συνέντευξη είχε δηλώσει πως ποτέ δεν εκβίασε με παραίτηση και πρόσθεσε ότι η γενικότερη αναφορά Σαμαρά την οποία και αποδέχθηκε, είναι ότι η κυβέρνηση αλλάζει σελίδα και «ό,τι ήταν να γίνει με τις απολύσεις, έχει ήδη γίνει».

Πάντως μετά τη συμφωνία Σαμαρά – Βενιζέλου αναμένονται εσωκομματικές αντιδράσεις στο στρατόπεδο της ΝΔ καθώς νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης δήλωνε ότι θα ήταν «παντελώς αδιανόητο» να υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση της κυβέρνησης σε ότι αφορά τις διαθεσιμότητες. Επίσης η βουλευτής της ΝΔ Φωτ. Πιπιλή είχε κατηγορήσει τον Ανδρ. Λοβέρδο για «λαϊκισμό».

Από το ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας επικοινωνίας του κόμματος, Δημήτρης Καρύδης υποστήριξε ότι «πρέπει να γίνει μία συνολική αποτίμηση όλης αυτής της πολιτικής, πρέπει να εξεταστεί αν οι 15.000 απολύσεις έως το τέλος του 2014 μπορούν να γίνουν λιγότερες υπό το φως των νέων δεδομένων». Σύμφωνα με τον κ. Καρυδη, και άλλα πράγματα που δεν απέδωσαν επανεξετάζονται, όπως για παράδειγμα το θέμα του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Αναφερόμενος στην κόντρα Μητσοτακη - Λοβερδου, ο κ. Καρυδης, είπε ότι τόσο με τους διοικητικούς των Πανεπιστημίων, όσο και με τους δημοτικούς αστυνομικούς, «υπήρξε μία αξιολόγηση, φτιάχτηκαν οργανογράμματα και ο κ. Μητσοτάκης δεν τα τηρεί».


Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή