facebook pixel

Μαμαντου Μπα: Ο ανθρωπος που εγινε προσφυγας δυο φορες

Απόφαση γροθιά στην αξιοπιστία του ελληνικού κράτους δικαίου

Ο Μαμαντού Μπα - Credit: Euronews

Στην πρώτη υπόθεση του είδους της, ένας Αφρικανός πρόσφυγας εξασφάλισε άσυλο από το Βέλγιο, αν και ζούσε, ήδη, υπό καθεστώς ασύλου στην Ελλάδα, αναφέρει το Euronews. Ο λόγος που έφυγε από τη χώρα μας ήταν ο φόβος ότι θα είναι το επόμενο θύμα της Χρυσής Αυγής.

"Όταν είδα τη μοτοσικλέτα να έρχεται σκέφτηκα Να πάρει. Ήξερα ότι ήταν αυτοί από 200 μέτρα μακριά. Μία δεύτερη μοτοσυκλέτα έφτασε και ο οδηγός είδε ότι είμαι Αφρικανός. Για αυτό μου σφύριξε. Ήρθαν και άλλες μηχανές. Με ρώτησαν Τι κάνεις ακόμα στην Ελλάδα;, και απάντησα Εγώ;. Τότε άρχισαν να φωνάζουν Απάντησε στις ερωτήσεις μας!. Άρχισα να τρέχω και με κυνήγησαν. Έπεσα πάνω σε μία μηχανή.".

"Ο οδηγός έβγαλε έξω έναν σιδερολοστό και με χτύπησε πάνω από το κεφάλι. Φώναξα στη μητέρα μου. Αυτό είναι το μόνο πράγμα που θυμάμαι να λέω. Φώναξα Μαμά. Άνθρωποι περνούσαν από δίπλα μου στον δρόμο και κανείς δεν σταμάτησε να με βοηθήσει, ούτε ένας. Όταν βρήκα τις αισθήσεις μου, 40 λεπτά αργότερα, σταμάτησα ένα ταξί. Ήμουν γεμάτος αίματα και η πρώτη ερώτηση που μου έκανε ήταν Έχεις λεφτά;".

Με αυτά τα λόγια, περιγράφει στο Euronews ο Μαμαντού Μπα τη συνάντησή του με μέλη της Χρυσής Αυγής. O 40χρονος από τη Γουινέα βρίσκονταν στην Αθήνα από το 2006. Βρήκε δουλειά και ήταν δραστήριο μέλος της αφρικάνικης κοινότητας, αλλά η ζωή για τον ίδιο έγινε δύσκολη, μετά την άνοδο της Χρυσής Αυγής, το 2010, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Πρώτα, δέχτηκε την παραπάνω επίθεση, και ακολούθησε η ψυχολογική βία.

Ο κύριος λόγος ήταν ότι, μετά την επίθεση, αποφάσισε να μιλήσει και να την καταγγείλει δημόσια. Όπως περιγράφει, από εκείνη τη μέρα, έγινε στόχος. Βρήκαν τη διεύθυνσή του και του άφησαν απειλητικά μηνύματα στο κουδούνι. Μετακόμισε άμεσα, αλλά δεν πήγε στην αστυνομία, αφού δεν ένιωθε ασφάλεια από τα όργανα της τάξης. Λέει ότι οι εμπειρίες του με αστυνομικούς ήταν άσχημες.

Περιγράφει, μάλιστα, ένα περιστατικό, όταν, κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας, αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες και τον μετέφεραν στο τμήμα όπου τον έγδυσαν και τον φωτογράφισαν, λέγοντας του έμμεσα να μην ξαναμιλήσει στα Μέσα Ενημέρωσης. Μετά και από τή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μέλη του αντιφασιστικού κινήματος της Ελλάδας του αγόρασαν εισητήριο, για να φύγει από τη χώρα.

Έφτασε στο Βέλγιο όπου αιτήθηκε άσυλο, παρόλο που είχε, ήδη, εξασφαλισμένο καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα στη χώρα μας. Οι βελγικές αρχές εξέτασαν, τόσο την κατάσταση στη Γουινέα, όσο και στην Ελλάδα. Πέντε μήνες μετά, η αίτησή του εγκρίθηκε. Ο πρώτος πρόσφυγας στην ιστορία που, ενώ έχει άσυλο από τη χώρα μας, εξασφαλίζει άσυλο και από το κράτος του Βελγίου.

Φυσικά, επειδή το σκεπτικό της απόφασης, όταν αυτή είναι θετική, δεν κοινοποιείται, δεν μπορεί κανείς να πει αν το Βέλγιο θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατέψει τον Μαμαντού από τη Χρυσή Αυγή ή αν οι ελληνικές αρχές μπορούν να θεωρηθούν συνυπεύθυνες, όπως ξεκαθαρίζει και ο ίδιος ο δικηγόρος του Αφρικανού πρόσφυγα.

Αυτό, ωστόσο, δεν έχει και τόση σημασία. Το σίγουρο είναι ότι ένας άνθρωπος εξαναγκάστηκε να γίνει για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγα χρόνια, πρόσφυγας. Και η απόφαση του Βελγίου να χορηγήσει άσυλο σε ένα άτομο που το είχε ήδη εξασφαλισμένο από τη χώρα μας, δεν μπορεί παρά να αποτελεί αμφισβήτηση του κατά πόσον μπορεί η Ελλάδα να περηφανεύεται για κράτος δικαίου και ίση αντιμετώπιση των ανθρώπων που ζουν σε αυτό.

Ο Μαμαντού Μπα άφησε το σπίτι του και βρήκε άσυλο στην Ελλάδα, για να γλυτώσει από την κατάσταση στη χώρα του. Τώρα, φεύγει για να γλυτώσει και από εδώ, αφήνοντας πίσω ένα δεύτερο σπίτι.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή