facebook pixel

Στρατιωτικα C-130 φορτωμενα παλετες με δισεκατομμυρια πετουσαν προς το αεροδρομιο της Ελευσινας για να μην στεγνωσουν οι τραπεζες

2012: Οι πτήσεις με τα δισ. ευρώ που έσωσαν τις τράπεζες

Δραματικές παρασκηνιακές λεπτομέρειες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας φέρνει στη δημοσιότητα η έκδοση της Τράπεζας της Ελλάδος «Το Χρονικό της Μεγάλης Κρίσης – Η Τράπεζα της Ελλάδος 2008-2013».

Στο βιβλίο περιγράφεται η επιχείρηση τροφοδότησης των τραπεζών με ευρώ τις παραμονές των εκλογών του 2012, που έγινε κάτω από απόλυτη μυστικότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το γιγάντιο κύμα αναλήψεων αλλά και τα εναλλακτικά σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι άγνωστων έως σήμερα συσκέψεων για κλείσιμο τραπεζών και εφαρμογή χαμηλού ορίου αναλήψεων από τα ΑΤΜ.

Στις 15 Ιουνίου, την τελευταία εργάσιμη πριν από τις εκλογές, είχαν κάνει φτερά από τις τράπεζες 3,5 δισ. ευρώ. 

Για την αποφυγή του πανικού που θα προκαλούσαν στους πολίτες τα άδεια ATM στις 14  και 15 Ιουνίου 2012, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, 76 και 71 φορτηγά αντίστοιχα έφυγαν κάτω από άκρα μυστικότητα φορτωμένα μετρητά από το Νομισματοκοπείο με προορισμό της τράπεζες. Σε άλλες, φυσιολογικές, συνθήκες η αποστολή αυτή δεν θα ξεπερνούσε τα 20 φορτηγά. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο βιβλίο παρατίθεται χρονοδιάγραμμα των πτήσεων που έκαναν από το εξωτερικό προς την Ελλάδα στρατιωτικά αεροπλάνα C-130 φορτωμένα από παλέτες με 50ευρα και 100ευρα προκειμένου να εφοδιάσουν τα ΑΤΜ. 

Οι πτήσεις ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2010, οπότε, με άκρα μυστικότητα, αεροπλάνα C-130 έφτασαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας φορτωμένα παλέτες με 50ευρα και 100ευρα.

Συνολικά έφτασαν στην Ελλάδα 5,26 δισ. ευρώ

 • 15 εκατ. χαρτονομίσματα των 100€ ήρθαν στις 10/6/2010 από την Ιταλία. Συνολική αξία 1,5 δισ ευρώ
 • 38,4 εκατ. χαρτονομίσματα των 50€ ήρθαν στις 16/6/2011 από την Αυστρία. Συνολικής αξίας 1,92 δισ. ευρώ
 • 36,8 εκατ. Χαρτονομίσματα των 50€ ήρθαν στις 24/11/2011 από την Αυστρία. Συνολικής αξίας 1,84 δισ.
Με C-130 πετούσαν τα χρήματα που έσωσαν την ικανότητα ρευστότητας των τραπεζών
Με C-130 πετούσαν τα χρήματα που έσωσαν την ικανότητα ρευστότητας των τραπεζών
Σύμφωνα με το βιβλίο, την παραμονή των εκλογών του Ιουνίου του 2012 στην ΤτΕ γινόταν σύσκεψη με αντικείμενο να μην ανοίξουν οι τράπεζες τη Δευτέρα. Τα κρίσιμα ερωτήματα που εξετάστηκαν ήταν:
 • Που θα μπει το όριο των αναλήψεων; Εκατό ευρώ την εβδομάδα, εκατόν πενήντα;
 • Τι θα γίνει με τους τουρίστες, θα μπορούν να σηκώνουν λεφτά;
 • Πόσες ημέρες θα παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες;
 • Ποια ΑΤΜ θα είναι ανοιχτά;
 • Θα υπάρχει φρουρά; θα ενημερωθεί το Δημόσιας Τάξης;

Σύμφωνα πάντοτε με το βιβλίο, την ίδια ώρα ο Γιώργος Προβόπουλος έλεγε πως τόσα χρόνια αφήναμε τους εύπορους να βγάζουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό χωρίς κανέναν έλεγχο και τώρα θα πούμε σε αυτούς που άφησαν τις οικονομίες μιας ζωής στην Ελλάδα ότι δεν μπορούν να πάρουν πάνω από 150 ευρώ την εβδομάδα;

Σε μία τέτοια περίπτωση υπήρξε η εκτίμηση πως ούτε τα C-130 δεν θα έλυναν το πρόβλημα αφού η Ελλάδα ήταν μία πιθανή Αργεντινή.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που αποκαλύπτεται στο βιβλίο της Τράπεζας της Ελλάδος είναι το περιορισμένο καθαρό όφελος από τα δύο «κουρέματα» του ελληνικού χρέους το 2012. 

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο το ύψος των παλαιών δανείων (ομολόγων) προς τους ιδιώτες επενδυτές μειώθηκε το Φεβρουάριο κατά 106 δισ. ευρώ περίπου. Επίσης, με την επαναγορά χρέους το Δεκέμβριο του 2012, το χρέος μειώθηκε περαιτέρω κατά 31,9 δισ. ευρώ, δηλαδή συνολικά κατά 137,9 δισ. ευρώ.

Ομως, τονίζεται στο βιβλίο της ΤτΕ, το καθαρό όφελος από την αναδιάρθρωση του χρέους μετριάστηκε σημαντικά, κυρίως λόγω:

 • Της ανάγκης για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με έκδοση νέου χρέους (ύψους 41 δισ. ευρώ εντός του 2012).
 • Του δανεισμού ύψους 11,3 δισ. ευρώ για την επαναγορά χρέους (το Δεκέμβριο).
 • Του γεγονότος ότι η μείωση της αξίας των ομολόγων που διακρατούσαν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία ή άλλοι φορείς (ύψους 16,2 δισ. ευρώ) δεν οδήγησε σε μείωση του χρέους, επειδή επρόκειτο για ενδοκυβερνητικό χρέος.
 • Του δανεισμού 4,5 δισ. ευρώ για την παροχή ομολόγων του EFSF στα ασφαλιστικά ταμεία ως αντισταθμιστικού οφέλους έναντι της μείωσης των απαιτήσεων που υπέστησαν.
 • Της ανάγκης για δανεισμό 11,9 δισ. ευρώ για την κάλυψη του ελλείμματος του 2012 (συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής δεδουλευμένων τόκων το Φεβρουάριο, αλλά όχι και της επίπτωσης από τη στήριξη τραπεζικών ιδρυμάτων).
 • Της ανάγκης κάλυψης λοιπών υποχρεώσεων του Δημοσίου (π.χ. πληρωμές στον ΕΜΣ, πληρωμές παλαιών οφειλών κ.λπ.) συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό το καθαρό τελικό αποτέλεσμα όλων των συναλλαγών ήταν η μείωση του χρέους εντός του 2012 μόνο κατά 51,2 δισ. ευρώ, σημειώνει η ΤτΕ.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή