facebook pixel

Βενιζελος: αποκλειονται νεα μετρα λιτοτητας - οσοι περιμενουν εναν νεο μνημονιο θα απογοητευθουν

Σαμαράς: Η νέα κυβέρνηση θα βγάλει την τετραετία

Στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νέο κυβερνητικό σχήμα λέγοντας ότι συμβολίζει τη νέα μέρα και τη νέα φάση για τη μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης των τελευταίων ετών.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μία νέα μέρα και σε νέα φάση της εξόδου από την κρίση είπε ο κ. Σαμαράς και έθεσε ως στόχο, να βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και πάνω από όλα να πετύχουμε την ανάπτυξη δίχως να κυλήσουμε στην ύφεση και στα ελλείμματα. Τα ελλείμματα θα αποτελούν παρελθόν, είπε και πρόσθεσε:  Από εδώ και μπρος μόνο μπροστά και αυτό πρέπει αν το νιώσουν όλο και περισσότεροι Έλληνες. Αυτό σημαίνει ότι ενώ ο στόχος και η κατεύθυνση μένουν ίδια πρέπει να κάνουμε τομές και να διορθώσουμε αδικίες.

O πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν αλλαγές, θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί, θα διορθωθούν και θα επιταχυνθούν «εκείνα που μπορούμε να προγραμματίσουμε για το μέλλον».

Υπενθύμισε, δε, ότι από τις αρχές Ιουλίου θα αρχίσουν ο συμψηφισμός των οφειλών του ΦΠΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του ασφαλιστικού κόστους στον αγροτικό τομέα. Έτσι θα έχουμε την πρώτη μικρή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Προανήγγειλε ανακοινώσεις για την μείωση των φορολογικών βαρών το Φθινόπωρο, χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα και διαβεβαίωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση για την βιωσιμότητα του χρέους και με την επιτυχή έκβαση της θα ανακοινωθεί επισήμως βιώσιμο.

Στις θετικές εξελίξεις προσμέτρησε την ανακοπή της ανοδικής τάσης της ανεργίας η οποία τους τελευταίους μήνες μειώνεται και πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει να επιταχύνουμε την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αναφερόμενος στις αποδώσεις των πενταετών ομολόγων της Ελλάδας είπε ότι σήμερα βρέθηκαν κάτω από 5% και ότι το κόστος δανεισμού μειώνεται συνεχώς.
 
Απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, και ιδιαίτερα στα νεότερα τόνισε ότι χρειάζεται δουλειά και συλλογική προσπάθεια αλλά όπως είπε βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε η Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες. Πάμε να εξαντλήσουμε την τετραετία. Χρειάζεται σοβαρότητα, πολύ δουλειά και λίγες κουβέντες, συντονισμός που θα ελέγχεται από το Μαξίμου και υπευθυνότητα απέναντι στον πολίτη. «Σας θέλω μάχιμους 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ανακοίνωσε ότι προχωρήσουν σε αλλαγές στην διοίκηση του δημοσίου ώστε οι αποφάσεις να φθάνουν από την κορυφή με ταχύτητα στην βάση και να επιλύονται τα προβλήματα των πολιτών και πρόσθεσε: Δεν παραμελούμε κανένα πρόβλημα του πολίτη και δεν ξεχνάμε καμία από τις δεσμεύσεις μας.

Ο Αντ. Σαμαράς ήταν αιχμηρός και με την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Κάποιοι επιμένουν στην μιζέρια και την απαισιοδοξία, χαίρονται και κερδοσκοπούν στις δοκιμασίες και εκνευρίζονται με τα επιτεύγματα, παρακαλούν να συμβούν τα χειρότερα. Δεν τους πέρασε και τους αφήνουμε να βράζουν στο ζουμί τους εμείς προχωράμε μπροστά».

Ε. Βενιζέλος

«Ο ελληνικός λαός επέλεξε σταθερότητα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο και πρόσθεσε: «Βασιζόμαστε σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Δείξαμε ότι αποκλείονται νέα μέτρα λιτότητας. Το πρωτογενές πλεόνασμα μετατρέπεται σε κοινωνικό μέρισμα και σε αναπτυξιακό εφαλτήριο. Στόχος είναι η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Το χρέος αυτό έχει κουρευτεί κατά 180 δισ. ευρώ, περίπου 80% του ΑΕΠ. Ό,τι θα γίνει θα είναι με παραμετρικές αλλαγές, που σημαίνουν μείωση δίχως να ανοίγουμε μέτωπα με αλλά κοινοβούλια. Πρέπει και οι εταίροι μας να καταλάβουν ότι αλλάξαμε φάση. Το θέαμα μίας διαρκούς παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα δυσκολεύει τις προσπάθειες. Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο και όσοι περιμένουν έναν νέο μνημόνιο θα απογοητευθούν. Προτεραιότητά μας είναι τώρα η αποκατάσταση αδικιών και η προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Είναι υποχρέωση της αντιπολίτευσης να συμβάλλει στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Χρειάζεται εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και συναίνεση στα βασικά». 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή