facebook pixel

Δύο αρχαιολογικά ευρήματα επέστρεψαν στην Ελλάδα

Ένα μαρμάρινο ειδώλιο και ένα τηγανόσχημο σκεύος επέστρεψαν στην Ελλάδα και πλέον μπορούμε να τα απολαμβάνουμε μαζί με πλήθος άλλων αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Σε μία άκρως συγκινητική τελετή, παρουσία του πρώην υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, υποδέχτηκε δύο αρχαιολογικά ευρήματα που επέστρεψε η Γερμανία στην Ελλάδα. Ο υπουργός χαρακτήρισε αυτήν την επιστροφή “νίκη της νομιμότητας και του πολιτισμού, μια νίκη της ουσιαστικής αντίληψης του πολιτισμού ως ενός συνεκτικού δεσμού των συγχρόνων κοινωνιών, ως ενός συστατικού που δε χωρίζει, αλλά ενώνει τους λαούς και τη θεσμική τους εκπροσώπηση.  Είναι ακόμα μια νίκη της νομιμότητας και μια ήττα της αρχαιοκαπηλίας, μια νίκη ενός ελπιδοφόρου ευρωπαϊκού μέλλοντος και μια ήττα ενός θολού παρελθόντος”.

«Το κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης εφαρμόζει τις σύγχρονες αποφάσεις εναντίον της αρχαιοκαπηλίας και ασπάζεται την άποψη πως, αρχαιότητα της οποίας η νόμιμη καταγωγή δεν αποδεικνύεται, πρέπει να επιστρέφεται. Ακόμα και η αμφιβολία λειτουργεί υπέρ του αντικειμένου», τόνισε με τη σειρά του ο Υφυπουργός του Υπουργείου Επιστήμης, Έρευνας και Πολιτισμού του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης.

Σχετικά με τα δύο ευρήματα η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κυρία Μαρία Βλαζάκη –Ανδρεαδάκη ανέφερε: «Το μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο, ύψους σχεδόν 90 εκ., απεικονίζει γυναικεία μορφή με τα χέρια σταυρωμένα κάτω από το στήθος. Ομοιάζει με ειδώλιο, μεγαλυτέρων διαστάσεων, που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και προέρχεται από την Αμοργό. Οι ανατομικές λεπτομέρειες, όπως αυτιά, μύτη, στήθος, μάτια και φρύδια, αποδίδονται είτε πλαστικά είτε σε χαμηλό ανάγλυφο και σώζονται ίχνη χρώματος. Το ειδώλιο χρονολογείται στο 2700- 2400/ 2300 πΧ και ανήκει στη λεγόμενη «κατηγορία Σπεδού».

«Το τηγανόσχημο σκεύος με την κοντή τριγωνική λαβή έχει διάμετρο 18 εκ. Διακοσμείται με ανάγλυφη αλληλοσυνδεόμενη σπείρα, η οποία κατανέμεται με ακρίβεια στην επιφάνεια του αγγείου. Η σπείρα υπήρξε εξαιρετικά δημοφιλές διακοσμητικό θέμα στον Πρωτοκυκλαδικό Πολιτισμό και πιθανώς συμβολίζει τη θάλασσα ή τον ήλιο. Αντίστοιχος διάκοσμος απαντάται και σε πυξίδες, προερχόμενες από τα Δωκαθίσματα Αμοργού, τη Νάξο και τη νησίδα του Δασκαλειού. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα λίθινα τηγανόσχημα και το μοναδικό δείγμα που έχει κατασκευαστεί από χλωρίτη λίθο. Χρονολογείται και αυτό στο διάστημα από 2700- 2400 έως 2300 πΧ.»

Οι δυο επαναπατριζόμενες αρχαιότητες θα ενταχθούν στη μόνιμη έκθεση των Κυκλαδικών αρχαιοτήτων του Ενικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όλα τα εκθέματα του οποίου, όπως τόνισε ο Αν. Διευθυντής του κ. Γιώργος Κακαβάς «έχουν νόμιμη προέλευση. Γνωρίζουμε την ιστορία τους και αυτό μας επιτρέπει να την κοινωνούμε και στους επισκέπτες μας, ως μέρος της ιστορίας ενός ολόκληρου πολιτισμού», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος ευχαρίστησε όλους όσους συνεργάστηκαν για τον επαναπατρισμό των δυο αρχαιοτήτων, από την Ελληνική και τη γερμανική πλευρά, τιμώντας, ιδιαίτερα, «όλους τους εργαζομένους στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Παρόντες στην εκδήλωση, εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ κυρία Λίνα Μενδώνη και πολλά άλλα στελέχη του υπουργείου, καθώς και στελέχη του Κρατικού Μουσείου της Βάδης στην Καρλσρούη, το οποίο, μετά από πολύχρονες διαπραγματεύσεις, αποφάσισε να επιστρέψει τις δυο  αρχαιότητες, όταν αποδείχθηκε ότι είχαν εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα. Ακόμη, διευθυντές Ελληνικών μουσείων, Έλληνες και Γερμανοί δημοσιογράφοι.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή