facebook pixel

Στο μυαλό του Αντώνη Σαμαρά

Από τις πρώτες ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες των Ευρωεκλογών και η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να παγιώνεται, όπως και η μείωση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ όπως καταγράφονταν στο σχήμα της Ελιάς αλλά και η μεγάλη άνοδος της Χρυσής Αυγής, το στοίχημα που φαίνεται να έβαλε ο πρωθυπουργός ήταν να απαντήσει θετικά στο «μήνυμα» της κάλπης.

Τις επόμενες μέρες με κάθε ευκαιρία ο Αντ. Σαμαράς έθετε ως κεντρική προτεραιότητα την αποκατάσταση αδικιών και την ανακούφιση των αδυνάτων. Ετσι και ο ανασχηματισμός, που ο ίδιος και οι συνεργάτες του σχεδίασαν δεν θα μπορούσε παρά να έχει αυτή τη μέριμνα ως κεντρικό άξονα που καθόρισε τις επιλογές προσώπων του νέου σχήματος. 

Επίσης στο πίσω μέρος του μυαλού του Αντ. Σαμαρά, ο στόχος αυτός έπρεπε να συνδυαστεί και να απαντήσει και στην δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι σε πρόσωπα του κυβερνητικού σχήματος αλλά ακόμη και να φέρει νέο επικοινωνιακό αέρα σε εκλογικές περιφέρειες που στις ευρωεκλογές η ΝΔ είχε μεγάλες απώλειες στα ποσοστά της σε σχέση με τις εκλογές του 2012.

Όταν τελικά ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση της κυβέρνησης οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έσπευδαν να επιβεβαιώσουν αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι ο σαρωτικός ανασχηματισμός είχε στοχευμένες επιλογές, αναφέροντας ως κεντρικό παράδειγμα το μήνυμα της στροφής που σηματοδοτεί στις πολιτικές ανακούφισης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων η τοποθέτηση του Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Χαρδούβελης σύμφωνα με τους ίδιους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά εξειδικεύεται στη μικροοικονομία και από εδώ και πέρα στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η αποκατάσταση των αδικιών. 

Επίσης για το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους εντός και εκτός Ελλάδας και θα μπορέσει παράλληλα να ηγηθεί με επιτυχία στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνονταν από το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αποστεί από τους μείζονες στόχους της, τη διαπραγμάτευση της βιωσιμότητας του χρέους και τη σταθερή πορεία προς την ανάπτυξη.

Όσον αφορά στις κομματικές ισορροπίες συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως στη νέα κυβέρνηση αυτές δεν έχουν καν ταραχθεί καθώς υπάρχουν δύο επιπλέον υφυπουργοί από το ΠΑΣΟΚ και δύο από τη ΝΔ ενώ η ΝΔ πήρε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Γεωργιάδης - Βορίδης

Η απομάκρυνση του Άδωνι Γεωργιάδη από το υπουργείο Υγείας στο Μέγαρο Μαξίμου προκλήθηκε από το γεγονός της σύγκρουσης του με όλα τα επαγγέλματα στο χώρο της υγείας και τη δημιουργία πολλών δυσαρεσκειών λόγω των προσωπικών αντιπαραθέσεων. 

Αναμενόμενη ήταν η υπουργοποίηση του Μάκη Βορίδη, στο Υπουργείο Υγείας, από την στιγμή που αποφασίστηκε η αποχώρηση του Άδωνι Γεωργιάδη, με τον οποίο είχε κοινή πολιτική προέλευση πριν τη ΝΔ, τον ΛΑΟΣ. 

Δένδιας - Καρασμάνης

Για την τοποθέτηση του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Ανάπτυξης συνεργάτες του πρωθυπουργού υπενθυμίζουν την επιτυχημένη πορεία του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και εκτιμούν ότι θα είναι καλός στην προώθηση μεταρρυθμίσεων λόγω των αντιλήψεών του και της πολιτικής του τοποθέτησης ενώ σημείωναν την αποφασιστικότητά του.

Με την τοποθέτηση του Γιώργου Καρασμάνη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η ΝΔ επιδιώκει στοχευμένα να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τον αγροτικό κόσμο, καθώς στις τελευταίες εκλογές τα ποσοστά της ΝΔ στην περιφέρεια υποχώρησαν περισσότερο απ' όσο περίμεναν στην κυβέρνηση. 

Για να πάρει πίσω το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η ΝΔ «έδωσε» στο ΠΑΣΟΚ το υπουργείο Παιδείας. Ο κ. Καρασμάνης εκλέγεται βουλευτής για πέμπτη φορά, προέρχεται από την Πέλλα, έχει σπουδάσει αγροτική οικονομία και θεωρείται καλός γνώστης των προβλημάτων των αγροτών.

Λοβέρδος - Μπέζας - Βούλτεψη - Ντινόπουλος - Κικίλιας

Στη θέση του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στο Υπουργείο Παιδείας, ο οποίος «πλήρωσε» την στήριξη που παρείχε στον κ. Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά, ορίστηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επίσης είχε υποστηρίξει το νέο δήμαρχο Πειραιά.

Ο Σίμος Κεδίκογλου δεν έκρυβε την πικρία του για την απομάκρυνση του από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου που  την κατέλαβε για πρώτη φορά γυναίκα η δημοσιογράφος Σοφία Βούλτεψη.

Ο Αντώνης Μπέζας μετακινήθηκε από υφυπουργός στο υπουργείο Υγείας και πάλι σε θέση υφυπουργού στο υπουργείο Εργασίας. Αποστολή του κ. Μπέζα να βάλει τάξη στα οικονομικά των ταμείων αξιοποιώντας τις προηγούμενες γνώσεις του στο υπουργείο Υγείας και ειδικότερα οι επερχόμενες ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. 

Ο Αργύρης Ντινόπουλος ως πρώην δήμαρχος θα δώσει τη μάχη του για τα κονδύλια για την τοπική αυτοδιοίκηση ενώ ο κ. Μπέζας ως υφυπουργός Εργασίας θα ασχοληθεί με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων έχοντας την εμπειρία και από τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας.

Ο Βασίλης Κικίλιας από την πλευρά του είναι, όπως υποστηρίζουν, ένας νέος άνθρωπος που γνωρίζει τα προβλήματα της Αθήνας και κυρίως αυτά της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή