facebook pixel

Απο τις εργασιες της Κεντρικης Επιτορπης της ΔΗΜΑΡ απουσιασαν ο Γρηγορης Ψαριανος και ο Ανδρεας Παπαδοπουλος

Στο «αρχείο» η παραίτηση Κουβέλη από την προεδρία της ΔΗΜΑΡ

Η Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο αποφάσισε την σύγκληση έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο ενώ για την παραίτηση του προέδρου του κόμματος κρίθηκε ότι ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Ωστόσο, το έκτακτο συνέδριο του Σεπτεμβρίου θα έχει και καταστατικό χαρακτήρα και σε αυτό μπορούν να συζητηθούν τα πάντα.

Ηδη το περασμένο Σάββατο η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ δεν συμφώνησαν με την παραίτηση και τον τρόπο που τη διέθεσε στα όργανα του κόμματος ο Φώτης Κουβέλης και παρέπεμψαν τη συζήτηση στην ΚΕ του Σαββατοκύριακου.

Κλείνοντας τη συζήτηση στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο Φώτης Κουβέλης έκανε λόγο για συνέδριο ενότητας κι όχι ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Παράλληλα έθεσε ως πρώτιστη αναγκαιότητα για την ΔΗΜΑΡ την κατοχύρωση του αυτόνομου ρόλου του κόμματος.

Απαντώντας στους υπαινιγμούς περί αποχώρησης στελεχών της μειοψηφίας είπε ότι η συλλογικότητα στη λειτουργία του κόμματος δεν μπορεί να είναι η απειλή αποχώρησης αντιθέτως αυτή απαιτεί την συνλειτουργία. Επίσης πρότεινε νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στο τέλος Ιουνίου, για να διευθετηθεί το ζήτημα με τις παραιτήσεις των 6 μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής είτε με εκλογή αντικαταστατών τους είτε με εκλογή νέου οργάνου συνολικά.

Ο Φ. Κουβέλης επανέλαβε ότι δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας και παραμένει ενεργός πολιτικός. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι παρά το 1,23 % η ΔΗΜΑΡ μπορεί να σταθεί στα πόδια της αρκεί συντεταγμένα και συλλογικά να ξεπεράσει τις παθογένειές της και απέρριψε το σενάριο του «εσωτερικού εχθρού» ως αιτία για την ήττα. Ο κ. Κουβέλης αποδέχθηκε ότι ήταν πλημμέλημα κι όχι επιλογή η απουσία συλλογικής λειτουργίας του κόμματος ενώ υπερασπίστηκε την προσφορά και λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Για την υπόθεση της κεντροαριστεράς και των συνεργασιών είπε ότι «η πρόταση για τη συγκρότηση μπλοκ προοδευτικών δυνάμεων δεν σημαίνει ότι πηγαίνουμε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή η αντίθετη άποψη προς την Κεντροαριστερά. Σημαίνει ότι θα έχουμε τις δικές μας προτάσεις».
Πρότεινε να συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ στις διαδικασίες συγκρότησης της Κεντροαριστεράς με όλες τις δυνάμεις του χώρου για να διατυπωθεί μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. 

Μίλησε για αυτόνομη πολιτική παρουσία της ΔΗΜΑΡ και παραδέχθηκε ότι όσο ήταν στη κυβέρνηση δεν κατάφερε να καταστήσει σαφές στον λαό τα προβλήματα που προέκυπταν και να τα αναδείξει ενώ τάχθηκε εναντίον της κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ.

Βαρύ κλίμα με έντονη κριτική

Κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών δημιουργήθηκε ένταση για τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας και για τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου και επανελήφθη.

Η ηγετική ομάδα που καθοδήγησε το κόμμα δέχθηκε πυρά για την πολιτική γραμμή που χάραξε και αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές και ορισμένα μέλη της έκαναν αυτοκριτική δηλώνοντας παραίτηση αναλαμβάνοντας έτσι τις ευθύνες τους. Αντιθέτως στελέχη της πλειοψηφίας της Κ.Ε κατηγόρησαν την μειοψηφία για τη στάση της που συνέβαλε στην εκλογική ήττα.

Ο Σπύρος Λυκούδης κατέθεσε πρόταση για πρωτοβουλίες της ΔΗΜΑΡ σχετικά με την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς με την συγκρότησης κοινής Επιτροπής με την Ελιά και το Ποτάμι που θα αναλάβει να διαχειριστεί το εγχείρημα. Επίσης υποστήριξε τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ χωρίς προαπαιτούμενα στην συζήτηση για την Κεντροαριστερά διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

Χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα συντριβή και ήττα σχεδόν ισοπεδωτική που προκαλεί αίσθημα πίκρας και ταπείνωσης και επέμεινε ότι αιτίες βασικές της ήττας ήταν η είσοδος και η έξοδος από την κυβέρνηση και ο χειρισμός της υπόθεσης της Κεντροαριστεράς. 

Από τις εργασίες απουσίασαν οι Γρηγόρης Ψαριανός και Ανδρέας Παπαδόπουλος, στάση που ερμηνεύτηκε ως προανάκρουσμα και νέων αποχωρήσεων.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή