facebook pixel

Νέος κύκλος αντιδράσεων στο ΠΑΣΟΚ για την «πέμπτη φάλαγγα»

Οι αναφορές του Ε. Βενιζέλου στην παρουσία "πέμπτης φάλαγγας" στο ΠΑΣΟΚ - κατά την ομιλία του προς την ΚΟ και τους υποψηφίους των Ευρωεκλογών, με την οποία επιχείρησε να απαντήσει στα στελέχη εκείνα που έθεσαν θέμα ηγεσίας στο κόμμα - προκάλεσε νέο κύκλο εσωκομματικής γκρίνιας, ακυρώνοντας έτσι την προσπάθεια του προέδρου του κόμματος με το αυστηρό ύφος του να κλείσει όλα τα θέματα, ενόψει και του ανασχηματισμού.

Ο Ε. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η εκλογική μάχη της Ελιάς έγινε υπό αντίξοες συνθήκες, καθώς «υπήρχε και η 5η φάλαγγα ανάμεσα σε αυτούς που δηλώνουν ότι ανήκουν στην παράταξη». Έσπευσε να εξηγήσει ότι «και η αδράνεια είναι 5η φάλαγγα, και η αμφιθυμία και κυρίως, η συνειδητή υπονόμευση με ταπεινά ελατήρια». Διερωτήθηκε «τι είναι πιο ταπεινό ως ελατήριο από το να μη λογαριάζεις τη χώρα, την οικονομία, την κοινωνία, τον πολίτη, την παράταξη, για να εξυπηρετήσεις έναν δικό σου μικρό, προσωπικό η παρεΐστικο σκοπό;».
 
Η απάντηση δόθηκε λίγες ώρες αργότερα από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θάνο Μωραΐτη, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στους αμφισβητίες της ηγεσίας του Βενιζέλου. Ο Θάνος Μωραΐτης κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να περιγράψει «με πρόσωπα και διευθύνσεις» το νόημα των λόγων του και, μιλώντας στον ANT1, σημείωσε ότι οι πολιτικοί οφείλουν «στα πολιτικά επιχειρήματα να απαντούν με τον ίδιο τρόπο και να μη μπαίνουν στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας και να μη δημιουργούν εντυπώσεις». Καταλόγισε, μάλιστα, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απώλεια ψυχραιμίας.

Αποστάσεις από τον πρόεδρο του έλαβε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ντόλιος, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα» είπε: «Εκτιμώ ότι δεν έπρεπε ο πρόεδρος να χρησιμοποιήσει τέτοιες εκφράσεις, διότι προσβάλλονται πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με λειτουργίες "πέμπτης φάλαγγας". Αντιλαμβάνομαι και τη φόρτισή του, διότι ακούει τα εξ αμάξης, είτε έχει είτε όχι ευθύνες, αλλά χρειάζεται ψυχραιμία στις αντιλήψεις και στις εκφράσεις μας... Δεν αντιλήφθηκα να υπάρχουν, ούτε κατά διάνοια, σύντροφοι που να υπονόμευσαν την προσπάθεια που γινόταν».

Απάντηση στον Ε. Βενιζέλο έδωσε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος, μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών σημείωσε πως «δεν μπορεί να είναι κανείς ικανοποιημένος εντός του ΠΑΣΟΚ για το 8%» της ευρω-κάλπης. Σε ερώτηση για το θέμα της ηγεσίας, ανέφερε οτι το συνέδριο είναι η κορυφαία διαδικασία του κόμματος, και εκεί συζητούνται και αποφασίζονται όλα, χωρίς κανένα ταμπού.

Στη χθεσινή ομιλία του ο Ε. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα του 8% της Ελιάς στις ευρωεκλογές, προφανώς και δεν είναι αρκετό, είναι ένα μικρό μονοψήφιο ποσοστό, όμως, σημείωσε, είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί άλλαξε τα πολιτικά δεδομένα και προστάτευσε μείζονα αγαθά. «Είναι πολιτικά το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεση μας γιατί ο κόσμος της παράταξης αποφάσισε να την κρατήσει όρθια, όπως και τη χώρα», είπε, ενώ για τη σύγκριση με άλλες αναμετρήσεις πρόσθεσε ότι «μετράμε κάθε φορά από το μηδέν και κάθε φορά πρέπει να επιβεβαιώνουμε τη σχέση μας με τους πολίτες, την κοινωνία και την παράταξη».
 
Ο Ε. Βενιζέλος χαρακτήρισε «αβάσιμο» το επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δήθεν στρατηγική εταιρική σχέση με τη ΝΔ με ημερομηνία λήξεως. Σημείωσε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη δική του ταυτότητα, κατέβηκε στις ευρωεκλογές ως εκφραστής του ΕΣΚ, ενώ η ΝΔ με το ΕΛΚ. «Το ΠΑΣΟΚ μετέχει σε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης γιατί αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο που το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε αρχικά μόνο του και που κατέστησε το ευρύτερης αποδοχής και στήριξης στρατηγικό πλαίσιο της χώρας», υπογράμμισε, ενώ χαρακτήρισε «ανιστόρητη» τη  συζήτηση, που, όπως είπε, βλέπει να αχνοφαίνεται για τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υποστήριξε ότι τώρα πρέπει να συγκροτηθεί η ευρύτερη κεντραριστερά της ευθύνης, και χαρακτήρισε δημοκρατικό στοίχημα να διεκδικήσει την τρίτη θέση πάνω από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Ζήτησε «να πούμε καθαρά σε όλους πως η χώρα θα πορευτεί επί πολλά χρόνια μέσα από κυβερνήσεις συνεργασίας, με στίγμα προοδευτικό. Αυτή είναι η επιδίωξη μας, γι' αυτό και θέλαμε πάντα να προκύψει μια προοδευτική σταθερότητα από τις ευρωεκλογές».

Τόνισε ότι έχει την αίσθηση ότι ο εσωτερικός συσχετισμός δυνάμεων στην κυβερνητική συνεργασία έχει καταστεί σημαντικά καλύτερος για τον προοδευτικό πόλο και όπως είπε «γι' αυτό θέσαμε ζήτημα επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας και είναι κάτι παραπάνω από πολιτικό έγκλημα να υπονομεύεται η διαπραγματευτική θέση της παράταξης τώρα που κάνουμε αυτή τη διπλή διαπραγμάτευση και με τη ΝΔ και με τους θεσμικούς εταίρους».

Είπε ακόμη ότι αυτό περιλαμβάνει και τον ανασχηματισμό, αναφέροντας ότι «αν εμείς δεν εμφανιστούμε τώρα με ενιαίο ισχυρό πρόσωπο αλλά διολισθήσουμε στη μιζέρια και τη μικροπρέπεια, θα έχουμε αποδυναμώσει τον δικό μας ρόλο και για τη διαπραγμάτευση για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, αλλά και για το καλύτερο δυνατό κυβερνητικό σχήμα που πρέπει να είναι "εθνικής μάχης" για την ολοκλήρωση της εξόδου από την κρίση».

Μάλιστα στο θέμα του ανασχηματισμού προειδοποίησε ότι δεν θα δεχτεί κανέναν εκβιασμό, άμεσο ή έμμεσο σε σχέση, με την επιλογή των στελεχών που θα απασχοληθούν στην κυβέρνηση, και υπογράμμισε ότι «κανείς δεν θα αποφύγει την αξιολόγηση κρύβοντας την ανεπάρκεια του πίσω από όψιμες δήθεν αριστερές ανησυχίες». «Απαντώντας» σε όσους έχουν «αγωνίες» σε σχέση με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εξήγησε τι σημαίνει «ηγεσία», «τι σημαίνει να κουβαλάς το βάρος της ευθύνης και των χειρισμών, ένα βάρος που δεν σου ανήκει προσωπικά αλλά σου έλαχε ιστορικά και για τη χώρα και για την παράταξη».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ούτε ο ίδιος είναι ευχαριστημένος, για να προσθέσει: «Υπάρχει θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ηγεσία δεν είναι μια ατομική υπόθεση αλλά συλλογική υπόθεση, ευθύνης, συνέπειας, αξιοσύνης, εντιμότητας», για να συμπληρώσει ακόμα ότι «πράγματι χρειάζομαι κι εγώ μια διαδικασία και ένα φόρουμ για να πω -γιατί είναι ηθική και ιστορική μου υποχρέωση-, αυθεντικά και χωρίς καμία σκοπιμότητα και καμία έκπτωση, τη γνώμη μου για το πώς πορεύτηκε η παράταξη αλλά και για τη στάση όλων των ανθρώπων της παράταξης». 

«Ανθρώπων της παράταξης εντός ή εκτός εισαγωγικών», συνέχισε, «γιατί αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει και θα ξεκαθαρίσει μέσα από μια συνεδριακή διαδικασία του ΠΑΣΟΚ όπου ο καθένας θα έρθει να πει την άποψη του ολοκληρωμένα και έντιμα για να ακούσει ο λαός ποιος είναι και τι προτείνει ο καθένας».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή