facebook pixel

«Δεν εχει κανενας το αναστημα να μου ζητησει να παραιτηθω. Παραιτουμαι γιατι πρεπει να παραιτηθω»

Παραιτήθηκε ο Θεοχάρης: «Φεύγω με ψηλά το κεφάλι»

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που τον ήθελαν να απομακρύνεται εντός της ημέρας, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, επισήμως υπέβαλε την παραίτηση του η οποία έγινε δεκτή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

«Φεύγω με ψηλά το κεφάλι. Δεν νοιώθω εξιλαστήριο θύμα γιατί κάτι πήγε στραβά. Αυτοί που νοιώθουν ότι κάτι έχει πάει στραβά, ας κοιτάξουν τα δικά τους πεπραγμένα». 

Με τις φράσεις αυτές και σε έντονα φορτισμένο κλίμα, ο Χάρης Θεοχάρης, αποχαιρέτησε -παρόντος του υπουργού Οικονομικών- τους οικονομικούς συντάκτες. Σε ένα σύτνομο απολογισμό της θητείας του ανέφερε: «Στήσαμε από το μηδέν τη φορολογική και την τελωνειακή διοίκηση. Η αποτίμηση του έργου μου θα είναι ασύγκριτα θετική».

Στην ερώτηση εάν υποχρεώθηκε σε παραίτηση, δήλωσε ότι «δεν έχει κανένας το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ. Παραιτούμαι γιατί πρέπει να παραιτηθώ». 

Σε άλλη δε ερώτηση, «εάν πιστεύει ότι τα μέτρα που έλαβε στη θητεία του, έκαναν καλό στον ελληνικό λαό» απάντησε ότι «δεν έχω πάρει κανένα μέτρο. Όλα τα μέτρα τα παίρνει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η δουλειά μου ήταν να τα υλοποιώ. Πρέπει να στήσουμε θεσμούς και διοίκηση, που δεν πρέπει να ρωτάει εάν πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Πρέπει να την κάνει». 

Ο κ. Θεοχάρης ευχαρίστησε θερμά τον υπουργό Οικονομικών για τη συνεργασία, για να ακολουθήσει ασπασμός των δύο ανδρών. «Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερη στήριξη από τον κ. Στουρνάρα» είπε ο κ. Θεοχάρης, προσθέτοντας ότι «εγώ ήμουν γενικός γραμματέας, είχα μία ημι-αυτονομία. Λογοδοτούσα στον υπουργό μου». Ενώ, ο κ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον κ. Θεοχάρη για την «πολύτιμη συνεργασία» και για «το ήθος, εντιμότητα και σεβασμό προς το δημόσιο συμφέρον». 

Σχετικά με το «κυνήγι» της μεγάλης φοροδιαφυγής, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα ότι «έχει δώσει όλα τα όπλα στον κ. Θεοχάρη για να χτυπήσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή και όχι τα μικρά ψάρια» ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο «κυνήγι» ως «το πιο δύσκολο πράγμα». 

Δεδομένων, είπε, τόσο των προβλημάτων της δημόσιας διοίκησης, όσο και του «οπλοστασίου» που διαθέτουν οι φοροδιαφεύγοντες. Τόνισε, όμως, ότι επισκέφθηκε χθες το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, όπου έχουν βεβαιωθεί 270 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και έχουν καταλογιστεί πρόστιμα και φόροι ύψους 80 εκατ. ευρώ. Σημείωσε δε, ότι θεωρεί πως τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος και στις υπόλοιπες 130 υποθέσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε για το συγκεκριμένο ζήτημα ότι «θα ήθελα να πηγαίναμε ακόμη καλύτερα. Δεν είναι εύκολο πράγμα. Ο Θεοχάρης έκανε ό,τι μπορούσε». 

Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σήμερα είχε μια συνάντηση πέντε ωρών με τον κ. Θεοχάρη πριν ανακοινωθεί η αποδοχή της παραίτησης για προσωπικούς λόγους, διέψευσε ότι «μου ζητήθηκε να του πω να παραιτηθεί» προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει απομάκρυνση, άρα δεν υπάρχει εκτόνωση». Δήλωσε, επίσης, ότι έχουν ενημερωθεί οι εταίροι για την παραίτηση του γενικού γραμματέων Δημοσίων Εσόδων, από μια θέση που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. 

Αγγελία για την ανατικατάσταση του Χ. Θεοχάρη

Λίγες ώρες μετά την παραίτηση Θεοχάρη το Υπουργείο Οικονομικών απηύθυνε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εύρεση του αντικαταστάτη του, δίνοντας προθεσμία μίας εβδομάδας για την υποβολή αίτησης για την θέση του Γενικού Γραμματέα.

Ανησυχία από την Κομισιόν - Σιωπή από το ΔΝΤ

Μετά την παραίτηση του γγ. δημοσίων εσόδων της Ελλάδος Χάρη Θεοχάρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι προσβλέπει σε μια διαφανή εκλογή και συνέχεια των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι λαμβάνει υπόψη της την παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, σημειώνοντας ότι προσβλέπει σε μια «αυστηρή, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία για τον ορισμό του διαδόχου του» καθώς όπως επισημαίνεται «είναι ουσιώδους σημασίας να διασφαλίσει η κυβέρνηση την πλήρη συνέχεια στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διοίκησης, η καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής και η διασφάλιση αυξανόμενων δημοσίων εσόδων». 

Σε  συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για μια πιο αυτόνομη διοίκηση εσόδων, όπως επίσης και για τις δεσμεύσεις με στόχο να θεσπιστούν αυστηρές, διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες για τον ορισμό ανώτατων διοικητών στην ελληνική δημόσια διοίκηση, σημειώνει η Κομισιόν.

Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την αποχώρηση του κ. Θεοχάρη.

Διαψεύδονται τα περί αποζημίωσης του Χ. Θεοχάρη

Ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι ο Χάρης Θεοχάρης θα λάβει αποζημίωση 250.000 ευρώ, μετά την παραίτησή του. 

Ο κ. Θεοχάρης δεν θα πάρει καθόλου αποζημίωση, καθώς ο ίδιος υπέβαλε την παραίτησή του από την συγκεκριμένη θέση.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή