facebook pixel

Μετα τις πρωτες τροχιοδεικτικες βολες εναντιον του «δεντρου» φαινεται πως αρχιζει το πυρ ομαδον εναντιον του «δασους»

Θέμα ηγεσίας μπαίνει ανοιχτά στο ΠΑΣΟΚ

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Ελιάς άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, με την κριτική να απλώνεται σε ένα ευρύ φάσμα, από τις κυβερνητικές πολιτικές στις οποίες επιμερίζονται ευθύνες και στο ΠΑΣΟΚ μέχρι την πολιτική συμμαχιών στη συγκρότηση της Ελιάς. Η κριτική αυτή δε, κλιμακώνεται από το αίτημα για πολιτική διαφοροποίηση από την κυβερνητική γραμμή και την οργάνωση συνεδρίου του κόμματος και φτάνει τα τελευταία 24ωρα στην αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα.

Αυτές τις τελευταίες ακριβώς αιχμηρές απόψεις σχολίασε η Χαριλάου Τρικούπη με σκληρό τρόπο εστιάζοντας την πρόσφατη αρθρογραφία στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία κινούνται έξω από το πλαίσιο που έχει χαράξει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Αφορμή στάθηκε άρθρο του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Θάνου Μωραϊτη, ο οποίος έθεσε ευθέως θέμα αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Είχαν προηγηθεί άρθρα των Κώστα Σκανδαλίδη, Δημήτρη Ρέππα και Παύλου Γερουλάνου.

Ο Θ. Μωραΐτης μίλησε για «εκτός τόπου και χρόνου θριαμβολογία» από πλευράς ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για την «τρίτη συνεχόμενη ήττα μέσα σε ένα περιβάλλον νικηφόρων αποτελεσμάτων της παράταξης σε κάλπες κοινωνικών και επιστημονικών φορέων και  θετικής καταγραφής στελεχών στις αυτοδιοικητικές εκλογές». Βάλλοντας κατά της Ελιάς έκανε λόγο για «συμφωνίες κορυφής, με γυρολόγους και κόμματα σφραγίδες», με τα οποία υποτίθεται ότι επιχειρείται η ανασύνταξη της κεντροαριστερής παράταξης.

Στην ανακοίνωση – σχόλιο, όπου δεν αναφέρονται ονόματα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγορούνται ότι ανέμεναν τη «συντριβή της παράταξης» με στόχο «να διαλύσουν την κυβερνητική σταθερότητα, να ανακόψουν την ασφαλή πορεία της χώρας και να υποτάξουν την παράταξη στο άρμα της λαϊκιστικής ανευθυνότητας».

Είχε προηγηθεί επίθεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στον Κώστα Σκανδαλίδη χωρίς, όμως, να τον κατονομάζει με αφορμή παρέμβαση του πρώην γραμματέα του κόμματος για τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς και  το αίτημά του να αλλάξει πολιτική και αρχηγού αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν μπορεί να τη δεχτεί. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος έκανε λόγο για κάποιους που «έχουν συνηθίσει στην προστασία» μιλώντας για στελέχη «τα οποία προσκαλούνται μόνο στα κανάλια και δεν δίνουν τη μάχη».

«Προεκλογικά τη μάχη έδωσαν 42 στελέχη και κάποιοι κρυβόντουσαν και εμφανίστηκαν την επόμενη ημέρα των εκλογών» ανέφερε στην κριτική του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε: «Ξανά τα ίδια, εσωστρέφεια. Θα λεγόμαστε Γιάννης θα λεγόμαστε Γιώργος. Αυτή η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί με σοβαρούς όρους».


Ο Κ. Σκανδαλίδης είχε τονίσει την ανάγκη απλής αναλογική πριν τις εκλογές  επισημαίνοντας ότι ο «μικρός δικομματισμός» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιέξοδος. Παράλληλα είχε σχολιάσει δυσμενώς το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμώντας ότι  δεν υπήρχε νικητής πλην της Χρυσής Αυγής. «Το ΠΑΣΟΚ άντεξε. Έχασε στις εκλογές, κέρδισε στις δημοσκοπήσεις. Η κοινωνία λεει στο ΠΑΣΟΚ σε θέλω όπως ήσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο επί σειρά ετών υπουργός του ΠΑΣΟΚ Δημ. Ρέππας με άρθρο του σχολίασε την «θριαμβολογία της ηγετικής ομάδας» λέγοντας: «θα μου ήταν κατανοητή μόνο για την αντοχή του ΠΑΣΟΚ, εφόσον δήλωνε ταυτοχρόνως πως έλαβε το μήνυμα και σχεδιάζει ριζική αλλαγή πλεύσης. Αντιθέτως, με δηλώσεις της μας παραπέμπει στην ιστορία του Χότζα και στον τρόπο που έκανε την καλύβα να φαίνεται ευρύχωρη». Και πρόσθεσε: «Αν έπρεπε να κοιτά κάπου η ηγετική ομάδα, δεν είναι το κάτω των δημοσκοπήσεων, αλλά το πάνω των εκλογικών αναμετρήσεων του παρελθόντος. Είναι λυπηρό, στα όρια της ιστορικής στρέβλωσης, αυτό που συνέβη κατά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Για όλα τα κόμματα υπήρχε η συγκρίσιμη στήλη των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2012, με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ». 

Συνεχίζοντας την κριτική του στην ανάγνωση των αποτελεσμάτων σημείωσε: «Η ψήφος μου στο ΠΑΣΟΚ ήταν ψήφος για αλλαγή πορείας και όχι ψήφος έγκρισης της πολιτικής και της στάσης του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω πως το ίδιο ακριβώς ισχύει για ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων της Ελιάς. Πιστεύω, επίσης, πως, αν στις πρόσφατες εκλογές κατέρχονταν το ΠΑΣΟΚ ως ΠΑΣΟΚ και η Ελιά με τις άλλες, εκτός του ΠΑΣΟΚ, δυνάμεις της, θα είχαμε πλήρη αποκάλυψη των πραγματικών μεγεθών». 

Επισήμανε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα επιβάλλει στο ΠΑΣΟΚ  να προχωρήσει αμέσως σε ένα ιδρυτικό συνέδριο παράταξης», το οποίο θα είναι «ανοικτό και αντιπροσωπευτικό με τις εγγυήσεις μιας κοινά αποδεκτής οργανωτικής επιτροπής» και «εξ ορισμού συμμετέχουν σε αυτό όλοι ανεξαιρέτως, εφόσον το επιθυμούν» με θέμματα «την κομματική έκφραση του χώρου (όνομα, σύμβολα) για τα οποία θα αποφασίσει το συνέδριο και τη φυσιογνωμία και την πολιτική στάση, το πρόγραμμα και τις συμμαχίες». Προειδοποίησε ότι «Δεν μπορεί να συγκροτηθεί Συνέδριο για όποιας μορφής νέο κομματικό φορέα, αν δεν προηγηθεί Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που ως αυτόνομο και αυτοκυρίαρχο θα αποφασίσει για τον εαυτό του».

Ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου Π. Γερουλάνος, με άρθρο του επισήμανε ότι «οι λάθος επιλογές στελεχών, οι λάθος πολιτικές δεν είναι δυνατό να χρεώνονται στην ιδεολογία» και συμπληρώνει πως «αντί να ψάχνουμε τρόπους να απαρνηθούμε το σοσιαλισμό και να τον βγάλουμε από τον τίτλο της παράταξής μας, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τον επαναφέρουμε στις πολιτικές μας προτάσεις και να εξηγήσουμε στους πολίτες ποιοι και πως θα υλοποιήσουν αυτές τις προτάσεις σωστά τώρα. Αντί να προσποιούμαστε λοιπόν ότι ο σοσιαλισμός πέθανε, είναι ώρα να θυμίσουμε στην κοινωνία γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτόν».

Ως «ήττα με στρατηγικό χαρακτήρα για το σημερινό ΠΑΣΟΚ» χαρακτήρισε την εκλογική επίδοση της Ελιάς η Αριστερή Πρωτοβουλία στελεχών του Κινήματος με επικεφαλής τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο. Ερμηνεύοντας το ποσοστό της Ελιάς εκτιμά ότι «αποδοκιμάστηκαν οι πολιτικές επιλογές της συντηρητικής του ηγεσίας, απορρίφθηκε το πείραμα πολιτικού καμουφλάζ πίσω από το σχήμα της «ΕΛΙΑΣ» και επιβεβαιώθηκε η πλήρης και οριστική διάστασή της με την κοινωνία». Η Αριστερή Πρωτοβουλία δηλώνει παντελώς αδιάφορη με το όποιο συνέδριο της κεντροαριστεράς και καλεί σε ανατροπή της σημερινής ηγεσίας και την επαναδημιουργία της παράταξης.

Η «Κίνηση των 75», στην οποία συμμετέχουν οι Μιχάλης Καρχιμάκης Γρηγόρης Νιώτης και Παντελής Οικονόμου, ζήτησε «οπωσδήποτε να πάμε σε Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με θέμα αλλαγή πολιτικής πλεύσης με αριστερή κατεύθυνση». «Πρέπει να συγκρουστούμε με όλους εκείνους που υπονομεύουν τον εθνικό πλούτο και την πληρώνουν πάντα οι φτωχοί και οι αδύνατοι», τονίζουν οι «75» και διαμηνύουν ότι «Αν δεν μπορεί η υπάρχουσα ηγετική ομάδα να το κάνει, να το πει και να το δηλώσει για να το γνωρίζουμε. Οι πολιτικές και τα περιεχόμενα είναι που καθορίζουν τις επιλογές των πολιτών και των ανθρώπων και όχι οι διοικητικές συγκολλήσεις κορυφής χωρίς περιεχόμενο και χωρίς μήνυμα».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή