facebook pixel

Άρση ασυλίας για Μιχαλολιάκο, Παππά και Λαγό

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας

Με 223 ψήφους «υπέρ» και μία ψήφο «παρών», η Βουλή αποφάσισε την άρση ασυλίας του γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου και των βουλευτών Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού. «Παρών» ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Η άρση ασυλίας ανοίγει τον δρόμο για άσκηση συμπληρωματικών διώξεων σε βάρος των τριών για κατοχή πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών και παράνομη σύσταση υλικού.

Από τη φανερή ονομαστική ψηφοφορία αποχώρησαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Η αποχώρηση των πρώτων σχετίζεται με το γεγονός ότι το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία και επικαλείται το άρθρο 62 του Συντάγματος που θέτει τρίμηνη προθεσμία για τη λήψη απόφασης από τη στιγμή που διαβιβάζεται στη Βουλή το αίτημα των εισαγγελικών Αρχών. Οι ΑΝΕΛ, αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι γιατί το θέμα αυτό δεν κρίθηκε από το Σώμα, δεδομένου ότι θεωρούν πως υπάρχει «προδικαστικό ζήτημα, σοβαρό», που πρέπει να επιλυθεί από την Ολομέλεια, διαφορετικά υπάρχει παραβίαση Συντάγματος. 

Για το ζήτημα της προθεσμίας, ο προεδρεύων Χρήστος Μαρκογιαννάκης επικαλέστηκε παλαιότερη υπόθεση με εμπλεκόμενο τον Κ. Μαντούβαλο όπου τα δικαστήρια απεφάνθησαν ότι η Βουλή ορθώς έχει ερμηνεύσει το Σύνταγμα και επομένως, δεν τίθεται θέμα παρέλευσης της προθεσμίας.

Την θέση ότι  η άσκηση δίωξης σε βάρος των βουλευτών της Χρυσής Αυγής είναι καθαρά πολιτική, σχεδιάστηκε και καθοδηγήθηκε από την κυβέρνηση με στόχο να ανακοπεί η ανοδική πορεία του κόμματος, υποστήριξαν στις ομιλίες τους στη συνεδρίαση για τις άρσεις ασυλίας τους ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές του κόμματος Χρήστος Παππάς και Γιάννης Λαγός.

Νίκος Μιχαλολιάκος 

Με  ύφος επιθετικό και αρκετές φορές υβριστικός, ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος κατήγγειλε τη διαδικασία και μαζί το γεγονός ότι «οδηγήθηκε με χειροπέδες ο αρχηγός του τρίτου σε δύναμη πολιτικού κόμματος της χώρας για να μιλήσει στη Βουλή». Ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση «έχω να πω πολλά. Δεν μου φτάνουν τα πέντε λεπτά. Μπορείτε να κλείσετε το μικρόφωνο όπως με κλείσατε και στη φυλακή» από τα έδρανα του κόμματος. 

Απευθύνθηκε κατ΄ επανάληψη «στους 536.000 των Ελλήνων και των Ελληνίδων που ύψωσαν περήφανα το ανάστημα τους ενάντια στη χούντα του Βενιζέλου και του Σαμαρά που φυλακίζει βουλευτές πολιτικούς αντιπάλους» και κατήγγειλε ότι παράνομα και αντισυνταγματικά στερείται των πολιτικών του δικαιωμάτων, αφού ο εισαγγελέας των φυλακών του Κορυδαλλού αρνείται να εγκρίνει τα αιτήματά του να συμμετάσχει σε κρίσιμα νομοσχέδια που συζητούνται στο κοινοβούλιο.

Απευθύνθηκε σε βουλευτές με τη φράση «ντροπή σας ψευτοδημοκράτες» και όταν του έγινε σύσταση από το προεδρείο, τότε ο Νίκος Μιχαλολιάκος επέμεινε με την προτροπή «σκάσε ρε!».

Κατήγγειλε ότι οι τηλεφωνικές επαφές που περιλαμβάνονται στη δικογραφία ως τηλέφωνα προς τον Πατέλη είναι επαφές το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου, όταν εκείνη την ώρα ο ίδιος απουσίαζε από το γραφείο του και εκεί βρισκόταν κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής, καθώς και ο εισαγγελέας Νομικός. Αναφέρθηκε σε εγκλήματα οπαδών κομμάτων για τα οποία «ποτέ δεν φυλακίσθηκαν βουλευτές του κόμματος ως ηθικοί αυτουργοί». Ανάμεσα σε αυτά, η υπόθεση Τεμπονέρα, για την οποία είπε ότι «μέλη της ΝΔ δολοφόνησαν έναν άνθρωπο και όχι μόνο δεν εδιώχθη η ηγεσία και ο πρόεδρος του κόμματος, αλλά και βουλευτές της ΝΔ υπερασπίστηκαν τους κατηγορούμενους στο δικαστήριο».

Αναφέρθηκε και σε υπόθεση της προεκλογικής περιόδου του 1985, κατά την οποία μέλος της νεολαίας της ΕΠΕΝ δολοφόνησε σε χωριό έξω από τη Σπάρτη, κατόπιν πολιτικής διαμάχης, συγχωριανό του. «Δεν θα πω το όνομα εκείνου που σκότωσε. Κατηγορήθηκε, φυλακίστηκε και σήμερα είναι ελεύθερος. Έχω όμως να πω το όνομα εκείνου που ήταν αρχηγός της νεολαίας της ΕΠΕΝ και είναι ο Μάκης Βορίδης» είπε.

Είπε ότι η Χρυσή Αυγή είναι θύμα πολιτικής σκευωρίας και αναφερόμενος στο βίντεο Μπαλτάκου, αφηγήθηκε πως και άλλες φορές τα έλεγε αυτά ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης σε προσωπικές τους συνομιλίες. «Αυτά που είπε ο Μπαλτάκος στον συναγωνιστή μου, τον Κασιδιάρη, είναι αλήθεια. Γιατί τα ίδια έλεγε και σε μένα. Γιατί τον Μπαλτάκο δεν τον ξέρει κανείς σας νωρίτερα από ότι τον ξέρω εγώ. Εγώ γνώρισα τον Μπαλτάκο ως μαθητής σε εθνικιστικούς αγώνες το 1973, στο Γραφείο της ΕΟΚΑ Β΄ και μετά στο εθνικιστικό κίνημα» είπε και πρόσθεσε: «Όποτε ήθελε να μου πει κάτι, για λόγους ασφαλείας ο Τάκης Μπαλτάκος μου έλεγε να βγούμε στο μπαλκόνι γιατί φοβόταν κοριούς και κάμερες».

«Όμως δεν ήταν μόνο ο Μπαλτάκος. Μέσα στα τηλέφωνα, στα δύο κινητά που κατάσχεσε η αντιτρομοκρατική, όπου έχετε βγάλει του κόσμου της λεπτομέρειες, υπήρχε ένα όνομα και κάποιες κλήσεις. Να σας το πω; Γεώργιος Μουρούτης. Ο οποίος ήθελε και αυτός επαφές. Καθώς και δύο υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας σε μυστικές επαφές εκτός των γραφείων της Βουλής. Ήθελαν να μας προσεταιριστούν» είπε.

Γιάννης Λαγός

Άντρο της ψευδοδημοκρατίας, χαρακτήρισε τη Βουλή ο Γιάννης Λαγός και κατήγγειλε ότι διώκεται αν και δεν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος του. «Νομίζετε ότι με αυτό που κάνατε θα μας κάνετε να μην είμαστε Χρυσαυγίτες, εθνικιστές και πατριώτες. Μπλέξατε άσχημα μαζί μας. δεν είμαστε σαν αυτούς που συναγελάζεστε. Είμαστε άλλοι άνθρωποι. Υπερήφανοι. Τίμιοι. Πάνω από όλα πιστοί σε ότι κάνουμε» είπε.

Για τη δολοφονία της 28ης Σεπτεμβρίου στο Κερατσίνι είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος του ιδίου και του «συναγωνιστή του, του Γιώργου του Πατέλη» τον οποίο και αυτόν «άδικα τον τραβολογάνε». Καταλόγισε εμπάθεια σε ανακριτές και εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση και αναγνώρισε ότι είχε στο σπίτι του πιστόλι, αλλά για την προσωπική του ασφάλεια. Είπε ακόμη ότι η αντιτρομοκρατική δεν βρήκε στοιχεία όταν έψαξε το σπίτι του και αφού ευχαρίστησε τους «συναγωνιστές του που παράνομα είναι κρατούμενοι» είπε: «Είμαι πολύ τυχερός που έχω αυτή τη γυναίκα για μητέρα μου και αυτή την κοπέλα για σύντροφό μου».

Χρήστος Παππάς

«Θέλω να μοιραστώ μαζί σας την ευτυχία που νιώθω να ζω σε μια χώρα» είπε ο Χρήστος Παππάς, «όπου Χριστοφοράκος, Καράβελας, Γιάννος Παπαντωνίου, Καρχιμάκης, Τσουκάτος, Κοντομηνάς -αυτόν τον καναλάρχη που ευθύνεται και για τις τηλεδίκες στο κανάλι του-, όλους τους καταδικασθέντες στελέχη της ΝΔ για το δομημένο ομόλογο, μάλιστα με την κατηγορία και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, να ζω σε μια χώρα όπου Φλώρος και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Energa και Hellas Power, με συνηγόρους τούς κυρίους Βορίδη και Μαρκογιαννάκη, που κυκλοφορούν ελεύθεροι». Χαρακτήρισε αρχιερέα της διαπλοκής τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση στην ουσία έχει χάσει τη λαϊκή εντολή και με εντολή Σαμαρά βάζει τους βουλευτές του τρίτου πολιτικού κόμματος στη φυλακή. Μίλησε για «εκμυστηρεύσεις του Άδωνι Γεωργιάδη» και είπε πως ο υπουργός Υγείας του έλεγε «προτιμώ ο γιος μου στα 16 του να είναι Χρυσαυγίτης παρά Συριζαίος» και του ζητούσε να του πούνε κάποια στιγμή. Αφηγήθηκε πως ο πρόεδρος της Βουλής τον προσφωνούσε «Χρηστάρα» και ότι του έλεγε: «Ρε συ, πες στον Ηλία πως και εγώ και χειρότερα έλεγα όταν ήμουν μικρός, αλλά να πέσουν οι τόνοι». Μίλησε για συνομιλίες του με τον κ. Τσιάρα, κατά τις οποίες γίνονταν σχόλια για το πρόσωπο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Είπε ακόμη ότι η διαδικασία για την άρση ασυλίας των τριών είναι σε παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού διότι έχει παρέλθει η τρίμηνη προθεσμία από τότε που έγινε το αίτημα των εισαγγελικών αρχών.

Υπουργός Δικαιοσύνης 

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου σχολίασε λέγοντας: «Δηλαδή, συνωμότησε ένα βράδυ ολόκληρη η δικαιοσύνη, ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος» και επανέλαβε ότι «η Δικαιοσύνη στη χώρα μας που λειτουργεί το κράτος δικαίου είναι ανεξάρτητη. Είτε το θέλουν μερικοί, είτε δεν το θέλουν. Και θα αντιμετωπιστούν με τα όπλα της δημοκρατίας, με τις αρχές της συνταγματικής νομιμότητας και του κράτους δικαίου». Είπε ακόμη ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη εγγυώνται δίκαιη δίκη για όλους.

Γιώργος Μουρούτης

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργος Μουρούτης, με ανακοίνωσή του διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνάντησή του με τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

«Τον κ. Μιχαλολιάκο δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου. Ούτε και κανένα άλλο στέλεχος ή βουλευτή της ΧΑ έχω συναντήσει, ιδιωτικά ή τυχαία, ποτέ στη ζωή μου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αθλιότητα που έχω ακούσει».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή