facebook pixel

Χώρος πολιτισμού το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο Ακροπόλ

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ανακοίνωσε ότι το εγκαταλελειμμένο Ακροπόλ Παλάς μέχρι τα τέλη του 2015 θα είναι έτοιμο προς χρήση ενώ ανακοίνωσε ότι θα στεγάσει πολιτιστικές χρήσεις και λειτουργίες και όχι δημόσιες υπηρεσίες, όπως αρχικά σχεδιαζόταν. Την ίδια στιγμή εγκρίθηκε από το Συμβούλιο η Μελέτη αποκατάστασης για το βουτυροκομείο στο κτήμα Τατοΐου.

Το Ακροπόλ Παλάς ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της ελληνικής εκδοχής του γαλλικού Art Nouveau, κατασκευασμένο τη δεκαετία του '20, ένα πραγματικό στολίδι της Πατησίων, το οποίο παραμένει εγκαταλελειμμένο έχοντας κινδυνεύσει αρκετές φορές με ολική καταστροφή. Με χρηματοδότηση όμως από το ΕΣΠΑ, στο ξενοδοχείο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Αβέρωφ εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης με σκοπό να ανακτήσει τη χαμένη

«Το έργο εκτελείται σε πλήρη εξέλιξη και πηγαίνει με πολύ καλούς και γρήγορους ρυθμούς» επισήμανε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη, στη διάρκεια συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, έπειτα από αυτοψία που πραγματοποίησε στον χώρο με τη γενική διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ, Ευγενία Γατοπούλου, και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων, που έχει την ευθύνη του έργου, Αμαλία Ανδρουλιδάκη.

Το ξενοδοχείο Ακροπόλ μετά την ανάπλασή του και την επανένταξη του στον αστικό ιστό της πόλης, θα λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού και δεν θα στεγάσει δημόσιες υπηρεσίες όπως είχε αρχικά προταθεί, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.  «Το έργο ωρίμασε και έφτασε η στιγμή που ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας αποκαθίσταται και μάλιστα στο τέλος του 2015 θα αποδοθεί σε χρήση για πολιτιστικούς σκοπούς και λειτουργίες. Ίσως έπειτα από μερικές εβδομάδες χρειαστεί να γίνει συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για τις πολύ συγκεκριμένες χρήσεις που θα στεγάσει» υπογράμμισε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη.

Το έργο δημοπρατήθηκε τον Απρίλιο του 2013 με προϋπολογισμό 14,2 εκατομμύρια ευρώ. Στις 24 Ιουλίου του 2013 υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, την τεχνική εταιρεία ΕΤΒΟ. Ως προβλεπόμενη ημερομηνία περαίωσης έχει οριστεί η 29η Μαΐου 2015.

Το διατηρητέο (από το 1991) κτήριο, ενδιαφέρον δείγμα της αρχιτεκτονικής αρ νουβό του πρώτου τετάρτου του 20ού αιώνα, έχει εξαγοραστεί από το 1997 από το ΥΠΠΟΑ. Με υπουργική απόφαση του 2008 εγκρίθηκε η οριστική μελέτη για την αποκατάστασή του. Ωστόσο, έπειτα από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τον Ιανουάριο του 2012 κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση της οριστικής μελέτης, τροποποίηση που συζητήθηκε από το ΚΣΝΜ.

Η τροποποίηση αφορά σε νέα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των καθαιρέσεων που έγιναν έπειτα από την πυρκαγιά. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε ημικατεστραμμένος δομόλιθος, που φέρει εγχάρακτη επιγραφή με το όνομα του αρχιτέκτονα του κτηρίου, Σωτήρη Μαγιάση, και προτείνεται η διατήρηση και ανάδειξή της.

Επίσης, η τροποποιημένη μελέτη διορθώνει και σοβαρές αστοχίες της εγκεκριμένης από το ΚΣΝΜ το 2008 οριστικής μελέτης, οι οποίες εντοπίστηκαν κατά τις εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η εγκεκριμένη μελέτη αναφερόταν σε ανελκυστήρα για ΑΜΕΑ, με διαστάσεις που δεν ικανοποιούν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές. Επίσης, ο συγκεκριμένος ανελκυστήρας καλύπτει τις ανάγκες μετακίνησης μέχρι τον 5ο όροφο, ενώ η τουαλέτα για τα ΑΜΕΑ θα κατασκευαστεί στον 6ο όροφο. Στην τροποποιημένη μελέτη προτείνεται για το συγκεκριμένο θέμα δύο άλλοι ανελκυστήρες να μετατραπούν σε μονό ανελκυστήρα μεγαλύτερων διαστάσεων για να εξυπηρετεί ΑΜΕΑ, που θα εξυπηρετεί το κοινό από το υπόγειο ως τον 7ο όροφο.

Τα μέλη του ΚΣΝΜ γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της έγκρισης τροποποίησης της οριστικής μελέτης. Επίσης, ενέκριναν ομόφωνα την προμελέτη φωτισμού του μνημείου. Η ανάδειξη του πρώην ξενοδοχείου στη γωνία των οδών Πατησίων και Αβέρωφ, απέναντι από την Τοσίτσα, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το πρώτο Μουσείο της χώρας, θα είναι καθοριστική για την ανάπτυξη της περιοχής που υποβαθμίζεται μαζί με τις αρχιτεκτονικές ομορφιές της.

Ξενοδοχείο Ακροπόλ Παλάς

Δείγμα της σπάνιας ευαισθησίας του αρχιτέκτονα που το σχεδίασε, του Σωτήριου Μαγιάση (1894-1966), οικοδομήθηκε τη διετία 1926-1928, σφράγισε την εποχή του και συνδέθηκε με την έντονη κοσμική ζωή των Αθηνών του Μεσοπολέμου.  Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της ελληνικής εκδοχής του γαλλικού Art Nouveau.

Από τα μπαλκόνια του έχουν κινηματογραφηθεί το 1973 τα πασίγνωστα στιγμιότυπα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής του άρματος μάχης. Λειτουργούσε μέχρι τη δεκαετία του 1980 και το 1991 κηρύχθηκε διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Βουτυροκομείο στο Κτήμα Τατοΐου

Την ίδια στιγμή, εγκρίθηκε και η μελέτη αποκατάστασης του Βουτυροκομείου στο Τατόι. Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά μελετών για τα κτήρια του κτήματος Τατοΐου, που σκοπεύει να εκπονήσει και να δωρίσει στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Σύλλογος Φίλων Τατοΐου». Η χρηματοδότηση των μελετών γίνεται με χρήματα που συγκεντρώνει ο σύλλογος από φίλους, χορηγούς και εκδηλώσεις.

Το προσεχές διάστημα ολοκληρώνεται η διαδικασία επιλογής αρχιτεκτονικού γραφείου για τη μελέτη αποκατάστασης και του ιστορικού ξενοδοχείου «Τατόιον» ενώ προετοιμάζονται άλλες τρεις σημαντικές μελέτες ανάμεσα στις οποίες και αυτή της αποκατάστασης του Ανακτορικού Κήπου.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή