facebook pixel

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου: "κερδίσαμε το στοίχημα"

Η επιτυχία της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου επιβεβαιώνει ότι το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, διανύει μία καινούρια φάση ζωής, ανταποκρινόμενο στον ρόλο του, σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Λίγο καιρό πριν, ο Υπουργός Πολιτισμού, Παναγιωτόπουλος ανήγγειλε την την επαναλειτουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού που έχει ως στόχο την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας σε ολόκληρο τον κόσμο. Μετά από ταλαιπωρίες και σημαντικά εμπόδια το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού επέστρεψε δυναμικά με μία πληθώρα δραστηριοτήτων όπως είχαν παρουσιαστεί από τον ίδιο τον Υπουργό.

Με την επιτυχία της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός δήλωσε ότι το στοίχημα κερδήθηκε. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας ξεκινάει μία δυναμική εκστρατεία για την προβολή της ελληνικής γλώσσας καθώς το ίδρυμα έχει υπογράψει συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας που αναμένεται να αποδώσει καρπούς. Παρά την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, που έμελλε να κλονίσει τον κλάδο, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη απέδειξε περίτρανα το αντίθετο, δηλώνει ο υπουργός.

260 εκδηλώσεις, 70 καλεσμένοι από το Ισραήλ, ως τιμώμενη χώρα, και 900 παιδιά από σχολεία, η διεθνής έκθεση αποτέλεσε πόλο έλξης εκατοντάδων επισκεπτών καθώς και ένα ανοιχτό φόρουμ διαλόγου, ανταλλαγής και επικοδομητικής σύγκρουσης ιδεών. “Ήταν ένα στοίχημα που κερδίσαμε” είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι, όχι μόνο βρέθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την επόμενη έκθεση, αλλά και ότι η 12η διοργάνωση θα είναι πλέον επταήμερη, θα είναι «μια ολόκληρη πολιτιστική εβδομάδα στην καρδιά της Μακεδονίας».

Και αυτή είναι μια μόνο από τις δραστηριότητες του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. «Πιστεύουμε στην αποστολή αυτού του φορέα, ως ενός ορμητηρίου της πολιτιστικής διπλωματίας της χώρας», είπε ο υπουργός και ανήγγειλε: «Προωθούμε στη Βουλή διατάξεις για να δώσουμε πιο ισχυρή υπόσταση στο ΕΙΠ. Προχωρούμε στη σύσταση οργανισμού, ενισχύουμε την αυτοτέλεια και τη δύναμή του».

«Συμπαραστάτες μας στα νέα σχέδια, δεν είναι μόνο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του πρώην ΕΚΕΒΙ, χάρη στους οποίους προετοιμάστηκε η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου σε χρόνο ρεκόρ», είπε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΙΠ κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, προσθέτοντας ότι ενεργοποιούνται σύντομα και προγράμματα όπως το «Φράσις», η «Φιλαναγνωσία» και η «Βιβλιονέτ», ενώ οργανώνεται και η διανομή σε δημοτικές και σχολικές βιβλιοθήκες ανά τη χώρα ενός πλήθους βιβλίων που υπήρχαν στις αποθήκες του ΕΚΕΒΙ.

Κατά τα άλλα, το ΕΙΠ «πραγματοποιεί επιτυχή εξορθολογισμό δαπανών σε όλο τον κόσμο. Και τώρα προετοιμάζεται η δημιουργική εξόρμηση του ιδρύματος. Τον Ιούλιο μάλιστα θα συναντηθούμε με εκπροσώπους των παραρτημάτων του απΆ όλο τον κόσμο για να οριστικοποιήσουμε τη στρατηγική μας».

Ανάμεσά τους και η νέα διευθύντρια του παραρτήματος του Βερολίνου,  Ελένη Βαροπούλου. «Προτεραιότητά μου θα είναι ο σύγχρονος πολιτισμός, για τον οποίο οι Γερμανοί επίσης ενδιαφέρονται και θα άξιζε να τον γνωρίσουν περισσότερο», είπε η καταξιωμένη θεατρολόγος.  Και πρόσθεσε ότι είναι σημαντική τόσο η τακτική παρουσία του ΕΙΠ, όσο και η συνέργεια με Γερμανούς καλλιτέχνες και φορείς. 

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1992, με αποστολή την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει δημιουργήσει παραρτήματα στην Οδησσό, στην Αλεξάνδρεια και στο Βερολίνο ενώ στο Λονδίνο, στη Βιέννη, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον λειτουργούν Γραφεία Εκπροσώπων. Το διάστημα 2007-2009 ίδρυσε Εστίες Ελληνικού Πολιτισμού στην Τεργέστη, στο Βελιγράδι, στο Βουκουρέστι, στα Τίρανα, στη Σόφια και τη Μελβούρνη. Το Ίδρυμα προσφέρει μαθήματα Ελληνικής γλώσσας, οργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδίδει βιβλία και διαθέτει δανειστικές βιβλιοθήκες στα Παραρτήματά του, ανοιχτές στο κοινό.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή