facebook pixel

Δεν ειναι λογοι υγειας που οδηγησαν τον βασιλια της Ισπανιας να παραδωσει τον θρονο του στον διαδοχο

Τι κρύβεται πίσω από την παραίτηση του Χουάν Κάρλος

Οι προσωπικοί λόγοι, μεταξύ των οποίων και η κατάσταση της υγείας του Βασιλιά της Ισπανίας, στους οποίους επιχειρήθηκε να αποδοθεί η παραίτηση του Χουάν Κάρλος, δεν φαίνεται να έπεισαν κανέναν.

Η δημοσιογραφική έρευνα των πρώτων ωρών προκάλεσε και τις πρώτες διαρροές από το περιβάλλον των ανακτόρων, που συνδέουν την αποχώρηση του άλλοτε λαοφιλούς Βασιλιά με την πολιτική ανανέωση του βασιλικού θώκου.

Πηγή των ανακτόρων δήλωσε ότι ο Χουάν Κάρλος παραδίδει τον θρόνο για πολιτικούς λόγους και όχι για λόγους υγείας, διευκρινίζοντας ότι έχει λάβει την απόφασή του από τον Ιανουάριο, αλλά καθυστέρησε να την ανακοινώσει λόγων των ευρωπαϊκών εκλογών.

Η ίδια πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για πολιτική απόφαση. Παραδίδει τον θρόνο λόγω των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ισπανία, διότι θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να αφήσει χώρο για την νέα γενιά». Οσον αφορά στον χρόνο που επιλέχθηκε για την ανακοίνωση, η ίδια πηγή ανέφερε ότι έγινε μετά τις ευρωεκλογές για να μην επηρεασθεί η ψηφοφορία.

Την παραίτηση του βασιλιά της Ισπανίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, αιφνιδιάζοντας τη χώρα. Ο ισπανός πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει για αύριο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. «Ελπίζω ότι σύντομα, το ισπανικό Κονγκρέσο θα είναι σε θέση να εγκρίνει την ενθρόνιση του πρίγκιπα Φελίπε», είπε ο ισπανός πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος «υπήρξε ο πρωτεργάτης της ισπανικής δημοκρατίας, είναι το μεγαλύτερο σύμβολο της κοινής μας ζωής εν ειρήνη και ελευθερία». Ο πρίγκιπας της Αστούριας, 46 ετών, θα ενθρονισθεί βασιλιάς της Ισπανίας με το όνομα Φελίπε VI.

Ο Χουάν Κάρλος στέφθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1975, σε ηλικία 37 ετών, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του Φράνκο, και συνόδευσε την πορεία της Ισπανίας που μόλις είχε βγει από την δικτατορία προς τον κύκλο των μεγάλων ευρωπαϊκών δημοκρατιών.

Όταν μάλιστα, στις 23 Φεβρουαρίου 1981, φορώντας στρατιωτική στολή –αφού ήταν και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων- διέτασσε με τηλεοπτικό του μήνυμα, που έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στις μνήμες, τους πραξικοπηματίες της Εθνοφυλακής που είχαν καταλάβει το ισπανικό κοινοβούλιο να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους. Η ματαίωση αυτής της απόπειρας πραξικοπήματος με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Αντόνιο Τεχέρο, τον οποίο ο δικτάτορας Φράνκο είχε χρήσει από το 1969 δελφίνο του, επέβαλε τότε τον Χουάν Κάρλος ως ήρωα της δημοκρατικής μετάβασης της χώρας.

Επί σειρά ετών, οι απλοί και φυσικοί τρόποι του Χουάν Κάρλος, τον έφεραν κοντά στον ισπανικό λαό και η διακριτική του ιδιωτική ζωή κέρδισαν τις καρδιές των Ισπανών.

Ωστόσο, σειρά σκανδάλων κηλίδωσε τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του. Αρχικά, σκάνδαλο έπληξε την μικρότερη κόρη του Κριστίνα, κατά της οποίας διενεργείται δικαστική έρευνα για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, όπως και κατά του συζύγου της Ινιάκι Ουρντανγκαρίν, για διαφθορά.
Το πολυδάπανο ταξίδι του Χουάν Κάρλος στην Μποτσουάνα για κυνήγι ελεφάντων το 2012, που θα είχε παραμείνει μυστικό αν δεν είχε επειγόντως επαναπατρισθεί ύστερα από πτώση του, σόκαρε την ισπανική κοινή γνώμη.

Ακολούθησε σειρά ενοχλήσεων υγείας, που τον οδήγησαν σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις. Στις αρχές του έτους εμφανίσθηκε αδυνατισμένος στηριζόμενος στις πατερίτσες του, ενώ κατά τις τελευταίες εβδομάδες με βελτιωμένη υγεία επέστρεψε στις δραστηριότητες του επίσημου προγράμματός του.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή