facebook pixel

Υπουργειο Οικονομικων: Το ερωτημα της συμμετοχης της Ελλαδας στην Ευρωζωνη εχει απαντηθει οριστικα και αμετακλητα

Βόμβα Σόιμπλε: η παραμονή στο ευρώ δεν έχει κλειδώσει θα απαιτηθεί νέα βοήθεια

Σε συνέντευξη στο περιοδικό Focus, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ανοίγει ζήτημα αναγκαιότητας για οικονομική βοήθεια, μικρότερου ύψους προς την Ελλάδα και προειδοποιεί ότι για την παραμονή της χώρας στο ευρώ πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταρρυθμιστική διαδικασία.

Μόλις μια εβδομάδα μετά τις κάλπες των  ευρωεκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων κατά τα δύο κυβερνητικά κόμματα έδωσε το μήνυμα ότι πρέπει να διορθωθούν λάθη και αδικίες που έχουν γίνει σε βάρος του λαού έρχεται ο Β. Σόιμμπλε να δηλώσει: «Για τον ελληνικό λαό οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με μεγάλη επιβάρυνση, ακόμη και με δυσχέρειες, αυτό δεν αμφισβητείται. Γι αυτό θα πρέπει να έχουμε και πάρα πολλή κατανόηση. Αλλά αυτό δεν βοηθά σε κάτι: ο ελληνικός λαός πρέπει να περάσει αυτήν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, εάν η χώρα θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Οι Έλληνες αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον τους. Μια νομισματική ένωση όμως μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν όλοι τηρούν τους κοινούς κανόνες».

Οσον αφορά στη νέα βοήθεια ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρει:

«Στα τέλη του 2012 ψηφίσαμε το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Τότε ήταν σαφές ότι θα διαρκούσε δύο χρόνια και ότι η Ελλάδα και μετά από αυτό δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τις αγορές. Το χρέος τής Ελλάδας, σύμφωνα με τις προγνώσεις της τρόικας, θα φτάσει το 2022 σε ένα επίπεδο που θα μπορεί να χαρακτηρισθεί βιώσιμο. Γι' αυτό ενδεχομένως η Ελλάδα να χρειαστεί ακόμα μία φορά περιορισμένη βοήθεια. Προϋπόθεση θα ήταν βεβαίως να συνεχίσει να εκπληρώνει τους όρους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ».

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει νόθα στηρίγματα για να αποφύγει τις κάλπες και τη λαϊκή ετυμηγορία, οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων όπως του κ.Σόιμπλε, αλλά και η Έκθεση του ΔΝΤ, προσγειώνουν στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει ούτε την πρόσδεσή της σε μια καταστροφική πολιτική που εξοντώνει τον ελληνικό λαό και συνεπάγεται τη λήψη νέων αντικοινωνικών μέτρων, ούτε ότι το δημόσιο χρέος, που αποτελεί το πρόσχημα των μνημονίων, δεν καθίσταται σε καμία περίπτωση βιώσιμο» επισημαίνει το κόμμα τη αξιωματικής αντιπολίτευσης και τονίζει πως «επικοινωνιακές και μόνο κινήσεις, όπως ο φημολογούμενος ανασχηματισμός, δεν μπορούν να διορθώσουν την εικόνα κυβερνητικής αποσύνθεσης».

Απάντηση Υπουργείου Οικονομικών στον ΣΥΡιΖΑ και όχι μόνο...

Ακολούθησε απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών οι αποδέκτες της οποία όμως φαίνεται να βρίσκονται κυρίως εκτός συνόρων.

Απαντώντας στην ουσία, σημείο προς σημείο στις δηλώσεις Σόιμπλε το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει: «Το ερώτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει απαντηθεί οριστικά και αμετάκλητα και έχει περάσει μέσα από τις αιματηρές οικονομίες και θυσίες του ελληνικού λαού».
Οσον αφορά στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «είναι γνωστό και έχει δεχθεί και το τελευταίο Eurogroup, είναι καλυμμένες μέχρι τα  μέσα του 2015. Για την περίοδο 2015-2016 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τα αποτελέσματα της τραπεζικής δοκιμασίας που θα διενεργήσει η ΕΚΤ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Για την πορεία των μεταρρυθμίσεων το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι «Η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο εκείνων των μεταρρυθμίσεων που είναι σε όφελος του ελληνικού λαού, δηλαδή που αυξάνουν το εθνικό προϊόν, ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας και μειώνουν τις τιμές καταναλωτή, διευκολύνοντας έτσι και την πρόσβασή της στις διεθνείς χρηματαγορές χωρίς ανάγκη νέων μνημονίων και μέτρων λιτότητας».

Στην μοναδική αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ στις  τελευταίες γραμμές της ανακοίνωσης το υπουργείο Οικονομικών σημειιώνει: «Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια έξαρση νέου λαϊκισμού, βλέπει παντού φαντάσματα και αντικοινωνικά μέτρα, εμείς εργαζόμαστε συστηματικά για την ελάφρυνση των βαρών του ελληνικού λαού».

Η απάντηση Σόιμπλε

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είπε επί της ουσίας κάτι καινούργιο, δήλωσε η εκπρόσωπός του Μαριάνε Κοτέ, αναφερόμενη στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών περί ενδεχόμενης νέας βοήθειας για την Ελλάδα. 

Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε κινούνται στη λογική των σχετικών αποφάσεων της Ευρωζώνης, επισήμανε η κ. Κοτέ και επανέλαβε ότι εφόσον, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, οι εταίροι της θα ανταποκριθούν θετικά. Εναπόκειται, ωστόσο, στην Ελλάδα να αποφασίσει εάν επιθυμεί νέα βοήθεια, διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι κατ' αρχήν πρόθυμη να συμβάλει, αλλά το ζήτημα θα τεθεί το φθινόπωρο, όταν θα έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του ελληνικού προϋπολογισμού.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή