facebook pixel

Στην κριση των οργανων της ΔΗΜΑΡ η παραιτηση Κουβελη

Κρίσιμη μέρα για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ

Εκτελεστική Επιτροπή και Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ, συνέρχονται για να αποφανθούν επί της παραίτησης του Φώτη Κουβέλη από την προεδρία του κόμματος, μετά τη συντριπτική ήττα στις Ευρωεκλογές. Ο Φ. Κουβέλης μιλώντας στον Real FM, είπε ότι αν τα όργανα του κόμματος θεωρούν ότι έχει όλες τις ευθύνες τότε να κάνουν δεκτή την παραίτησή του.

Παρά την υποβολή της παραίτησης την Τετάρτη, οι εντάσεις και οι διαφωνίες στελεχών για τις ευθύνες επί του δραματικού για το κόμμα αποτελέσματος συνεχίστηκαν με ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παρεμβάσεις

«Θέλω να πιστεύω ότι μια στοιχειώδης σοβαρότητα επιβάλλει η παραίτηση να είναι οριστική και αμετάκλητη. Είναι πολύ δευτερεύον για την κοινωνία ποιος θα είναι αρχηγός του 1%» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου για την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη.

Ο πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Σπ. Λυκούδης, μιλώντας στο MEGA, είπε πως ο κ. Κουβέλης δεν έχει παραιτηθεί αλλά έχει υποβάλει την παραίτησή του στην Κεντρική Επιτροπή, και σημείωσε πως η ΔΗΜΑΡ βάδιζε προς τις εκλογές χωρίς σχέδιο και στίγμα, με αποτέλεσμα τη συντριβή της. Επίσης, επανέλαβε ότι επιβάλλεται αλλαγή πολιτικής και συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στις διεργασίες της κεντροαριστεράς.

Ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρόκειται για τέχνασμα του Φ. Κουβέλη και τόνισε ότι  «Το ήθος, η συνέπεια, η σοβαρότητα δεν επιτρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας υποθέσεις με πολιτικά τρικ: ότι το έκανε για να του πει η Κεντρική Επιτροπή - την οποία ελέγχει πλήρως - "όχι μην φύγεις". Εγώ θεωρώ ότι έκλεισε ένας κύκλος, ότι ο άλλος κύκλος είναι μεγαλύτερος, είτε είναι πρόεδρος μιας μεγάλης κεντροαριστεράς είτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός με δήλωσή του υποστηρίζει ότι διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις του τις τελευταίες μέρες που του χρεώνουν την παραίτηση του κ. Κουβέλη. «Από το βράδυ των εκλογών της Κυριακής 25 Μαΐου μέχρι και σήμερα, ποτέ και πουθενά δεν ζήτησα την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη. Μίλησα για ανάληψη από τον πρόεδρο της ευθύνης για τις πολιτικές επιλογές που έριξαν τη ΔΗΜΑΡ του 6% στα βράχια του 1,2%. Το θέμα δεν είναι αλλαγή ηγεσίας, αλλά αλλαγή πολιτικής. Είναι χρέος μας τώρα να συμβάλλουμε χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ηγεμονισμούς στη συγκρότηση της κεντροαριστεράς», σημειώνει ο κ. Ψαριανός και δηλώνει αδιάφορος στα όσα ακούγονται περί διαδοχής στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ και πιθανής υπουργοποίησής του.

Ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα» είχε δηλώσει ότι αν βρισκόταν στη θέση τού Φώτη Κουβέλη «...θα είχα υποβάλει την παραίτησή μου στην Κεντρική Επιτροπή. Δεν του λέω να παραιτηθεί». Στη δήλωση αυτή είχε απαντήσει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χρ. Μαχαίρας: «Κάθε πολιτικό πρόσωπο μεταφέρει το ήθος και την αισθητική του»  ενώ δεν άφησε αναπάντητη και την προσωπική αιχμή σε βάρος του από τον Γρηγόρη Ψαριανό πως μπήκε από το παράθυρο μόλις είδε φως στη ΔΗΜΑΡ: «Δεν υπήρχε κανένα φως, γιατί είχε φροντίσει να σπάσει όλες τις λάμπες. Κάναμε αγώνα για να ξαναβάλουμε φως» ήταν το αιχμηρό σχόλιο του κ. Μαχαίρα.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Θόδωρος Μαργαρίτης, ζήτησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα και να πέσουν οι τόνοι ώστε να γίνει μια ενωτική συζήτηση για την ανασύνταξη των δυνάμεων της Δημοκρατικής Αριστεράς και σοβαρή αυτοκριτική για τα σφάλματα που έγιναν, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται η χώρα μια κεντροαριστερά. 

Κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του κ. Κουβέλη και ερωτηθείς εάν έχει συζητήσει με στελέχη της ΔΗΜΑΡ για ένταξη τους στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και εάν η εξέλιξη αυτή διευκολύνει ή όχι τις διεργασίες για την ενότητα της κεντροαριστεράς, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε σεβασμό στις εσωτερικές διαδικασίες όλων των κομμάτων και της ΔΗΜΑΡ και πρόσθεσε: «δεν επιχαίρουμε καθόλου για το κακό αποτέλεσμα, εμείς θέλουμε συνολικά να αποκτήσει δυναμική η κεντροαριστερά». Σημείωσε ότι «δεν κάνουμε κανενός είδους εισοδισμό, μη θεμιτές επαφές, παρασκηνιακές», και εξέφρασε την ελπίδα οι εσωκομματικές διαδικασίες στη ΔΗΜΑΡ να λειτουργήσουν φυσιολογικά και να καταλήξουν σε αποτέλεσμα που να βοηθά και τη χώρα και τις προοδευτικές κεντροαριστερές αντιλήψεις της ευθύνης. 

Ο γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στη σημερινή κυβέρνηση καθώς όπως είπε η κυβέρνηση βρίσκεται μακριά από την προοδευτική πολιτική που αναζητά το κόμμα. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή