facebook pixel

Μένει ή φεύγει ο Γ. Στουρνάρας;

Όταν την επομένη του εκλογικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας σενάρια για τους τρόπους αντίδρασης του Μαξίμου στην μείωση των ποσοστών της ΝΔ, ο ανασχηματισμός βρισκόταν στην κορυφή της ατζέντας και το όνομα του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ήταν γραμμένο πρώτο στη σειρά με κόκκινο στυλό.

Οι διαρροές χρέωναν στην οικονομική πολιτική του Γ. Στουρνάρα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την πολιτική συρρίκνωση της ΝΔ και ήδη αναφέρονταν ονόματα –στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού-  ως πιθανοί αντικαταστάτες.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που συζητείτο δημόσια πιθανή αποχώρηση του από το υπουργείο, αλλά τότε αυτή η κίνηση υπαγορευόταν από την προοπτική ανέλιξης του στην θέση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά την ολοκλήρωση του έργου του από την θέση του «τιμονιέρη» των Οικονομικών που θα είχε βγάλει τη χώρα από την κρίση, αφού θα είχε προηγουμένως κάνει και τη διαπραγμάτευση για την μείωση του χρέους.

Τώρα όμως φαίνεται ότι όλα αυτά πήγαιναν περίπατο στο όνομα του πολιτικού κόστους, που αποτυπώθηκε στις κάλπες της δεύτερης Κυριακής.
Ετσι το μεσημέρι της Τρίτης πλέον το ποτήρι ξεχείλισε και από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών διέρρευσε ότι φέρεται να εξέφρασε έντονη ενόχληση, σε βαθμό δυσαρέσκειας για την κριτική που δέχεται τις τελευταίες δύο ημέρες από κομματικά στελέχη της ΝΔ.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν τότε στενοί συνεργάτες του, ο κ. Στουρνάρας φέρεται να είναι τόσο ενοχλημένος, σε βαθμό που να μην επιθυμεί, υπό τις συγκεκριμένες, συνθήκες την παραμονή του στο υπουργείο Οικονομικών. 

Φέρεται, πάντοτε, να υπενθύμιζε ότι εκλήθη στον θώκο του υπουργού Οικονομικών από τρία διαφορετικά κόμματα για να αναλάβει, στα πρόθυρα κατάρρευσης της οικονομίας, ένα καθήκον που ουδείς άλλος επιθυμούσε. Ετσι λοιπόν φέρεται, να σημείωσε ότι δεν μπορούν τώρα να του αποδίδουν άλλες ευθύνες όπως την πτώση της εκλογικής δύναμης. Επίσης φέρεται να δήλωνε ότι πλέον οι διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους βρίσκονται σε προχωρημένο σημείο, γεγονός που επιτρέπει τον χειρισμό του και από άλλο πρόσωπο, «ακόμα και από ένα κομματικό στέλεχος». 

Ταυτόχρονα οι συνεργάτες τού υπουργού υπενθύμιζαν την ανοιχτή συζήτηση για μεταπήδηση του στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Το Μαξίμου απέφυγε να σχολιάσει τα όσα συνέβαιναν και ήταν το ίδιο το γραφείο του υπουργού που ήρθε λίγο αργότερα, την ίδια μέρα, να διαψεύσει τις πληροφορίες περί αποχώρησης του ενώ εφέρετο να έχει δηλώσει με νόημα ότι «κριτική πάντα γίνεται αλλά μερικές φορές είναι άδικη».

Η εξέλιξη αυτή που αποκαθιστούσε την τάξη των πραγμάτων έδειξε να ικανοποιεί την κυβέρνηση αφού κατεύνασε τον αρχικό εκνευρισμό. Μάλιστα πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν εμφάνιζαν συνεργάτες του πρωθυπουργού να υποστηρίζουν ότι οι «δηλώσεις αυτές του υπουργού ουδέποτε έγιναν».

Την ίδια ώρα, ο Γ. Στουρνάρας από το γραφείο του στην Καρ. Σερβίας διεμήνυε, μέσω των συνεργατών του, ότι όχι μόνο δεν σκέφτεται να αποχωρήσει αλλά συνεχίζει κανονικά συνεχίζει τη δουλειά του προσθέτοντας ότι τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις στο Υπουργείο, στο πλαίσιο υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση των δύο δόσεων του 1 δισεκ. ευρώ η κάθε μια. 

Εξάλλου, συνεχίζεται και η προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας του Αυγούστου.

Για το θέμα ρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος, εάν δηλαδή θεωρεί απαραίτητη την παρουσία του Γ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών.  «Είναι δυνατόν ποτέ να πει ένας από τους δύο παράγοντες που έχουν την ευθύνη της σύνθεσης της κυβέρνησης την άποψη του για κάποιον εν ενεργεία υπουργό;», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε ότι η συζήτηση για τον ανασχηματισμό κακώς διεξάγεται με τρόπο αποσπασματικό χωρίς να εντάσσεται στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο, το οποίο έθεσε το βράδυ της Κυριακής, για ανάληψη μεγάλων πρωτοβουλιών.

Το επόμενο επεισόδιο της σήριαλ διαδραματίστηκε στην γενική συνέλευση του ΣΕΒ, το απόγευμα της Τετάρτης, όπου ο υπουργός εξέφρασε λύπη μια ανθρώπινη αντίδρασή δημιούργησε λάθος εντυπώσεις. «Δεν είμαι πολιτικός, oύτε για ένα δευτερόλεπτο δεν σκέφτηκα να εγκαταλείψω τη θέση μάχης που υπηρετώ για την οικονομία» είπε και πρόσθεσε: Προχωράμε μπροστά, με αποφασιστικότητα, για να μετατρέψουμε το ταχύτερο δυνατό την ανάκαμψη σε βιώσιμη ανάπτυξη

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή