facebook pixel

Επιμενει στα «μην» προς την κυβερνηση ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας στον ΣΕΒ: αυτή θα είναι η οικονομική πολιτική μου

Πρόσκληση στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για μια νέα κοινωνική συμφωνία για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας, απηύθυνε στον ΣΕΒ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, ανέλυσε το πολιτικό σκηνικό εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην «κυβέρνηση μειοψηφίας» του Αντ. Σαμαρά.

Παράλληλα επανέλαβε τις αυστηρές συστάσεις προς την κυβέρνηση ότι δεν έχει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύει τη χώρα λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις χωρίς συναίνεση. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι επιδίωξη του κόμματός του είναι «να συνεργαστούμε με τον ΣΕΒ με ειλικρίνεια και να αναπτύξουμε μια λειτουργική, θεσμική σχέση με τον σύνδεσμό σας» καθώς «έχουμε έναν δύσβατο δρόμο μπροστά μας και γνωρίζουμε καλά ότι εμείς δεν θα παραλάβουμε απλά καμένη γη. Θα παραλάβουμε μια χώρα διχασμένη και διαλυμένη, πολιτικά οικονομικά και κοινωνικά, και θα την επανενώσουμε όλοι μαζί -και θα την οδηγήσουμε στο ασφαλές και γόνιμο έδαφος της ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης». 

Αναλύοντας το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται μετά τις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε την οπτική του κόμματος του λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός έδωσε καθαρή εντολή αλλαγής πολιτικής, αποδοκίμασε και καταψήφισε την κυβέρνηση Σαμαρά και έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ μια καθαρή και αδιαμφισβήτητη νίκη. Ο λαός, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν ψήφισε για να ανασχηματισθεί η σημερινή κυβέρνηση. Ψήφισε για να απομακρυνθεί, ενώ όπως τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο κ. Σαμαράς ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό και δεν την έλαβε». 

Είναι συνεπώς ξεκάθαρο, σημείωσε, ότι «η απερχόμενη κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να νομοθετεί σε βάρος της κοινωνίας τις δικές της μνημονιακές υποχρεώσεις». Η κυβέρνηση, την οποία ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «κυβέρνηση μειοψηφίας», «δεν έχει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα σε συμφωνίες που θα καθορίσουν τη ζωή των επόμενων γενεών». 

Κάλεσε την κυβέρνηση Σαμαρά να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αποδρομής και για τον λόγο αυτόν, «δεν δικαιούται να μη λογαριάζει τη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κρίσιμα θέματα» είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι «το ίδιο τα Σύνταγμα προβλέπει ότι ο διορισμός διοικήσεων σε Ανεξάρτητες Αρχές, ακόμα και για απλές ΔΕΚΟ, προβλέπει διαδικασίες κοινοβουλευτικές, ευρύτερων διαβουλεύσεων και συναινέσεων».

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι για το κόμμα του η βασική αιτία της δημοσιονομικής εκτροπής «δεν είναι οι υψηλές αμοιβές των εργαζομένων, δεν είναι ο μύθος των τεμπέληδων Ελλήνων, αλλά είναι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, είναι η εκτεταμένη διαφθορά που οδηγεί στη σπατάλη των δημόσιων πόρων, οι υπερτιμολογήσεις της διαφθοράς στα δημόσια έργα και τις προμήθειες, οι υπερτιμημένοι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι υπερτιμημένοι εξοπλισμοί». 

Επίσης, έκανε λόγο για τα «επιχειρηματικά κέρδη, ενός παρασιτικού και μη παραγωγικού κεφαλαίου, που ποτέ δεν επανεπενδύθηκαν στη χώρα».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους βιομηχάνους να μην συναινέσουν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στην ακόμα μεγαλύτερη μείωση του κατώτατου μισθού, που αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις της απερχόμενης κυβέρνησης Σαμαρά. 

Ο Αλ. Τσίπρας ιεράρχησε τις οικονομικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ:

 • Διεκδίκηση έκτακτων ευρωπαϊκών πόρων για ευρείας κλίμακας δημόσιες επενδύσεις στους τομείς του μέλλοντος, στην έρευνα και την καινοτομία, στην εκπαίδευση, τις κοινωνικές υποδομές και το περιβάλλον.
 • Προτεραιότητα στην άμεση αντιστροφή της ύφεσης και την ανάκαμψη της οικονομίας με συγκεριμένες πολιτικές προτεραιότητες: 
   1. Τερματισμός της αβεβαιότητας για τους μισθούς και τις συντάξεις, 
   2. Επαναφορά του κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ στα 751 ευρώ, για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας. 
   3. Αναδιανομή εισοδήματος στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση
   4. Ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών, έτσι ώστε να ελαφρυνθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. 
   • Διαμόρφωση σταθερού πλαισίου εργασιακών σχέσεων, συμβατού με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παραβίασε στην Ελλάδα η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. 
   • Εγγύηση σύγχρονου και αντιγραφειοκρατικού δημόσιου τομέα- εργαλείο του δημοκρατικού προγραμματισμού και του αναπτυξιακού σχεδιασμού. 
   • Δημιουργία σταθερού, διαφανούς και δίκαιου πλαισίου φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, που επιτρέπει τον μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό. 
   • Μείωση κατά κλάδους του ενεργειακού κόστους βιομηχανίας. 
   • Ανοιγμα των αγορών από τα καρτέλ της διαπλοκής, με σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία και με μια πραγματικά ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, πλήρως λειτουργική και θεσμικά ενισχυμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού. 
   • Εισαγωγή στοχευμένων πολιτικών χρηματοδότησης επιχειρήσεων από αναπτυξιακό δημόσιο φορέα ειδικού σκοπού, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. 
   • Καθίσταται βασικό στοιχείο της αναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης η εξωτερική, μη δανειακή χρηματοδότηση των επενδύσεων, στο πλαίσιο διεκδίκησης ενός «ευρωπαϊκού New Deal» ή μιας ειδικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την Ελλάδα».

   Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

   Αποδοχή